دستچین کشاورزان کردستانی چشم انتظار کارخانه های صنایع تبدیلی

سرویس کردستان؛ کردستان یکی از استان های مستعد برای توسعه باغات و تولید محصولات باغی است باغداران به دلیل نبود صنایع و کارختانه های فراوری در استان با مشکل مواجه هستند.

به گزارش کردپرس؛ شرایط آب و هوایی و نیمه گرمسیری روستای ژیوار در منطقه اورامان از توابع شهرستان سروآباد که درجنوب کوه های کوسالان و کنار رودخانه سیروان واقع شده است، موقعیت مناسبی را برای رشد درختان کوتاه قامت انار فراهم کرده تا به منبع درآمدی برای جمعیت 1400 نفری ژیوار تبدیل شود اما وجود برخی مشکلات زیرساختی موجب شده تا از ظرفیت های این روستا به درستی استفاده نشود.

مشکلات باغداران

دستانش پینه بسته است و موهایش زیر باغستان های انارش به سفیدی گرایده و چشمهایش را به یاقوت های مانده بر شاخه های کوتاه قامت انار دوخته، انارهایی که زندگی بسیاری از مردم اورامان به آن وابسته است.
کاک ابراهیم 80 ساله همچون سالیان قبل از عمر امسال خود را در گرو انارستان‌هایش گذاشته و چندی به برداشت محصول نمانده است.
او از اول بهار روستا را ترک کرده و به مدت 8 ماه همراه با همسر و فرزندانش در خانه باغ سنگی و کوچک وسط باغستان های انارش زندگی می کند و زحمت به ثمر نشاندن محصول را به دوش می کشد. محصولی که بر اساس آمارهای اعلام شده سالانه 10 هزار تن از آن در کردستان برداشت می شود و باغستان های کاک ابراهیم هم از این برداشت سهم خوبی دارند.
این باغدار نمونه که سال گذشته در «جشنواره تجلیل از باغداران نمونه» در شیراز شرکت کرده بود، در حالی که مشغول آبیاری درختارنش بود که با افتادگی و سربزیری به سایبانی برای رفع خستگی‌های او تبدیل شده بودند، وجود آب کافی و استفاده نکردن از کود و سم شیمیایی را دلیل پربار بودن محصول و برداشت سالانه 14 تا 15 تن انار از باغاتش می داند.

سود حاصل از تولید محصولات باغی
کاک ابراهیم از درآمد سالانه خودش راضی است و می گوید، فصل برداشت با کمک همسر و فرزندانم انارها را چیده و مقداری از آن را روانه بازار می کنیم واز مابقی رب انار تولید می کنیم که هر ساله از تهران، کرمانشاه و همدان برای خرید آن به اینجا سفر می کنند، اما وجود جاده های پر پیچ و خم و ناهموار کار خرید و فروش در اینجا را سخت کرده است و باغدارهای این منطقه به دلیل نبود کارخانه و سردخانه برای فرآوری محصولات کشاورزی مجبورهستند محصولات را به میدان بار بفرستند و خود سود کمتری برده و در این میان واسطه و دلالان بیشتر سود می برند.

طبیعت بکر کردستان
شرایط آب و هوایی و نیمه گرمسیری روستای ژیوار در منطقه اورامان از توابع شهرستان سروآباد که درجنوب کوه های کوسالان و کنار رودخانه سیروان واقع شده است، موقعیت مناسبی را برای رشد درختان کوتاه قامت انار فراهم کرده تا به منبع درآمدی برای جمعیت 1400 نفری ژیوار تبدیل شود اما وجود برخی مشکلات زیرساختی موجب شده تا از ظرفیت های این روستا به درستی استفاده نشود.
در دل این روستا به هر سمتی حرکت کنید درختان اناری با یاقوت های سرخ رنگ خواهید دید که جلوه ای زیبا به بناهای سنتی و بافت پلکانی روستا بخشیده است و اهالی اینجا منتظر خزان پاییز و برگزاری اولین جشنواره انار در اورامان هستند و امیدشان بر این است که برگزاری این جشنواره بتواند خواسته ها و کم بودهای این منطقه را در مسیر حل شدن قرار دهد.

منطقه حفاظتی مانعی برای توسعه باغات انار در اورامان

در باغ انار کاک ابراهیم که شاخه های درختانش تونلی زیبا را وسط باغات درست کرده بودند با«مجید قاسمی نژاد» مدیرجهاد کشاورزی سروآباد که دراین سفر ما را همراهی کرد به گفت و گو پرداختیم.
قاسمی نژاد می گوید، روستاهای ژیوار، سلین و بلبر که درهمسایگی ژیوار و دره های عمیق اورامان قرار گرفته بیشترین تولید انار را در اختیار دارند و سالانه حدود 2هزار تن محصول برداشت می کنند.
وی افزود: فعالیت های خوبی در این منطقه انجام شده واحداث سایت باغات 130 هکتاری« روار» در «روستای روار» و 30 هکتار باغ در «روستای دله مرز»، احداث ایستگاه پمپاژ و پمپاژ آب از رودخانه سیروان به اراضی بالا دست، از جمله این اقدامات بوده است.

مدیرجهاد کشاورزی سروآباد با اشره به مشکلات باغداران اشاره می کند و ادامه می دهد: مشکل عمده ای که هم اکنون باغداران و کشاورزان باآن مواجه هستند، منطقه حفاظت شده اورامان است که به مساحت 57 هزار هکتار در شهرستان سروآباد به عنوان منطقه حفاظتی معرفی شده است و هم اکنون برای اجرای هر گونه طرحی با محدودیت های قانونی از طرف محیط زیست روبرو هستیم.
مدیرجهاد کشاورزی سروآباد ادامه داد، امیدواریم با اجرای اصلاحیه هایی در این قانون بتوانیم در اراضی مجاور سد داریان و هم چنین رودخانه سیروان با احداث ایستگاه پمپاژو اجرای طرح اصلاح و نوسازی باغات شاهد شکوفایی وتوسعه باغات انار در منطقه باشیم و بتوانیم در بحث احداث کارخانه صنایع تبدیلی ورود پیدا کنیم.

تولید سالانه 10 هزار تن انار در کردستان

کریم ذوالفقاری رئیس سازمان جهادکشاورزی کردستان هم گفت: استان کردستان مهد میوه های سردرختی بوده و انار از جمله محصولاتی است که در بخش های مختلفی از استان توسعه خوبی پیدا کرده و در حاشیه رودخانه سیروان از شهرستان کامیاران «روستای تفین» تا مرز عراق شرایط مستعدی برای رشد باغات انار فراهم است.
ذوالفقاری ادامه داد، استان کردستان در10 سال گذشته حدود 214 هکتار انار داشت اما خوشبختانه امروز بیش از 500 هکتار انار داریم و سالانه حدود 10 هزارتن انار سالم و ارگانیک را روانه بازار می کنیم.
رئیس جهاد کشاورزی کردستان همچنین می افزاید: بحث فرآوری محصولات کشاورزی استان از جمله اهداف سازمان جهاد کشاورزی است و زمانی که سطح تولید

بالا رود قطعا برنامه ریزی های لازم را انجام خواهیم داد، در حال حاضر با توجه به میزان تولید انار،احداث کارخانه فرآوری توجیه اقتصادی ندارد و برای بحث فرآوری در کنار سایر محصولات سردرختی از جمله انار، انجیر، سیب و گیلاس ابتدا باید بازار تقاضا را افزایش دهیم.

اورامان برندی برای استان کردستان

در حال حاضر اورامان یک برند برای شهرستان سروآباد و استان کردستان محسوب می شود و کشاورزان اینجا در انتظار احداث کارخانه صنایع تبدیلی برای حاصل دسترنجشان هستند اما مسیرهای ارتباطی ناهموار که با شروع فصل سرما و ریزش اولین برف و باران تردد درآن به سختی وکندی صورت می گیرد وعملیاتی نشدن تقلیل منطقه حفاظت شده اورامان در این منطقه روند رشد توسعه باغات و در نهایت احداث کارخانه صنایع تبدیلی برای محصولات کشاورزی استان کردستان را با مشکل مواجه ساخته است و فرآوری انار ژیوار را نیزهمچون سایر محصولات دیمی و سر درختی کردستان از جمله، توت فرنگی با برداشت 40 هزار تن در سال، انگور رقم رشه با برداشت 50 هزار تن وسیب زمینی با 300 هزارتن برداشت و ...را به یک رویا تبدیل کرده است.

تهیه و تنظیم؛ دلنیا محمودی

کد خبرنگار: 10201

کد خبر 46309

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha