به گزارش کردپرس؛ نابینایان و کم بینایان اگرچه با رنج ها، مشکلات ریز و درشت دست و پنجه نرم می کنند، اما موفقیت های زیادی در عرصه های اجتماعی و فرهنگی، تحصیلات دانشگاهی و...کسب نموده اند که در جای خود شایسته سپاس و قدردانی ویزه است
طبق آمارهای سازمان جهانی بهداشت امروزه حدود 135 میلیون نابینا در جهان وجود دارد که 90 درصد آن در کشورهای در حال توسعه است. آمارها حاکی از آن است که حدود 115 تا 120 هزار نابینا در کشور وجود دارد که از این میان 550 هزار نفر نیز دچار کم بینایی و نابینایی هستند
براساس آمار غیررسمی هم حدود 120 نفر کم بینا و نابینا در شهرستان سقز زندگی می کنند، که نشستن پای درددل ها و صحبت های آنان، گوشه های زیادی از گله مندی ها و کم توجهی ها به این قشر نمایان می سازد.
برای بررسی مسائل و مشکلات جامعه نابینایان و راهکارهای حل این مشکلات مصاحبه ای را با ناصر سرگران از روشندلان موفق و دکتری حقوق بین الملل از دانشگاه تهران انجام داده ایم که به شرح زیر از نظرتان می گذرد:
نابینایان نیازها و مشکلات ویژه ای دارند
یک روشندل و استاد دانشگاه در شهرستان سقز با بیان اینکه نابینایان مشکلات و نیازهای ویزه ای دارند، گفت: اما حقوق و امتیازات خاصی برای این قشر در جامعه درنظر گرفته نمی شود در حالی که لازمست امکانات و الزاماتی برای زندگی بهتر، رفاه و آسایش این قشر و شکوفایی استعدادهای آنان در نظر گرفته شود
ناصر سرگران به برخی خلاها و کم توجهی ها در قوانین و مقررات به نابینایان اشاره کرد و افزود: در سال های اخیر گام های به نسبت مناسبی برادشته شده که یکی از آنها اجرایی شدن قانون ضرورت توقف رانندگان به هنگام نزدیک شدن به افراد دارای عصای سفید از 15 مهر امسال است، بدین معنا که راننده باید تا عبور روشندل توقف کند و بعد به مسیرش ادامه دهد در غیر اینصورت جریمه خواهد شد.
عدم مناسب سازی محیط های عمومی
وی به مشکلات دیگر معلولین اشاره و گفت: عدم مناسب سازی معابر عمومی برای تردد معلولین و نابینایان، یکی از بزرگترین موانعی است که در سر راه نابینایان وجود دارد و برداشتن تمام موانع محیطی و همچنین تسهیل سازی امکانات جامعه برای استفاده افراد کم بینا و نابینا بسیار مهم است
سرگران افزود: ایمنسازی محیط های شهری برای تردد افراد نابینا مهمترین خواستهای است که جمعیت نابینا و کمبینا درخواست تحقق آن را دارند. واقعیت این است که هرگونه مشارکت اجتماعی این افراد مستلزم حضور در محیط های شهری است و مهمترین دغدغهای که برای این حضور در سراسر جهان وجود دارد بحث ایمنی در تردد است. در آییننامه جدید ماده 2قانون جامع حقوق معلولان ریاست ستاد مناسبسازی فضاهای عمومی بر عهده وزارت کشور و شوراهاست است، ما میخواهیم که نهادها به این مساله رسیدگی جدی داشته باشند.
کمبود کتابخانه گویا
این استاد دانشگاه دسترسی به کتاب و منابع علمی معتبر را مهمترین نیاز نابینایان برای پیشرفت و شکوفایی استعدادهای آنان است، گفت: انجمن رفاه نابینایان سقز گام هایی در این راستا برداشته، اما تکمیل و تجهیز آن نیازمند حمایت کتابخانه های عمومی شهرستان سقز و استان می باشد
سرگران خاطرنشان ساخت: توزیع تجهیزات کمک آموزشی ویژه نابینایان در بین دانشجویان و دانش آموزان روشندل از جمله رایانه همراه، فایل های صوتی، تجهیزات نگارش خطوط بریل و غیره به صورت محدود انجام می شود که لازمست توجه بیشتری به این موارد بشود.
رنج بیکاری
وی با بیان اینکه اشتغال امروزه به راستی یکی از بزرگترین مشکلات جهانی است و تمام کشورها در این راستا همواره به اقدامات مختلفی در جهت رفع معضل آن دست زده اند و اعلامیه حقوق بشر در ماده 23 خود اشغال را یکی از بنیادی ترین حقوق افراد بشر دانسته است، عنوان داشت: آمار بیکاری در میان نابینایان بسیار زیاد است و ما انتظار داریم سالیانه حداقل برای 10 نفر از نابینایان اشتغال ایجاد شود
سرگران با انتقاد از دستورالعمل وزارت آموزش و پرورش برای ایجاد محدودیت جهت شرکت معلولان و نابینایان در آزمون استخدامی و جذب تربیت معلم گفت: این حرکت عقبگردی تاریخی بود و حقوق معلولین را تضعیف می نماید که امیدواریم حل شود و سهمیه ویژه ای برای معلولین درنظر گرفته شود.
احداث ساختمان رفاه نابینایان در سقز
این روشندل با تلاش های نابینایان سقز برای احداث ساختمان موسسه رفاه این قشر با همکاری مردم و مسئولین اشاره و گفت: فرمانداری سقز 100 میلیون تومان به این امر اختصاص داده و بهزیستی هم کمک هایی درنظر گرفته که امیدواریم این روند ادامه یابد و ساختمان تکمیل شود.
وی همچنین افزود: کمیته مشورتی معلولین توسط نماینده سقز و بانه در مجلس برای پیگیری و مشکلات این قشر راه اندازی شده که راهکارهای کارشناسی را جهت تصویب قوانین تدوین می نماید.
راهکارهای حل مشکلات نابینایان/ ضرورت تصویب قانون جدید حمایت از معلولان
دکتر سرگران تصویب قانون جامع حمایت از معلولان همراه با ضمانت های اجرایی مهمترین مقوله برای حل مشکلات معلولان و نابینایان دانست و گفت: دولت و مجلس محترم در تدوین هر برنامه و قانونی به این نکته نیز توجه داشته باشند که آیا افراد دارای معلولیت می توانند از آن بهره ببرند و برای آنان مشکلی پیش نخواهد آمد؟ به طور مثال اگر قانون جامع حمایت از افراد دارای معلولیت وضع می کنیم با دیگر قوانین دامنه اجرای آن را محدود نسازیم و برای اجرای دقیق آن همواره از ضمانت اجرایی دقیق استفاده کنیم.
وی اهتمام مسئولان شهری جهت مناسب سازی معابر عمومی برای نابینایان خواستار شد و گفت: برداشتن تمام موانع محیطی و همچنین تسهیل سازی امکانات جامعه برای استفاده افراد کم بینا و نابینا بسیار مهم است.
توجه به اشتغال و ازدواج نابینایان/ رسانه ها به کمک نابینایان بیایند
این روشندل توجه به اشتغال و ازدواج نابینایان، راه اندازی کتابخانه گویا و تجهیزات آموزشی و ارتباطی را ضروری خواند و گفت: فرهنگ سازی مقوله ای بسیار مهم و ضروری در تحقق خواسته ها و حمایت از نابینایان است که در این راستا رسانه های جمعی و نهادهای مدنی نقش مهمی دارند و همچنین لازمست کلاس های آموزشی برای کارکنان ادارات و نهادهای عمومی برای شناخت بهتر آنان از حقوق و نیازهای معاولان و شیوه رفتار با آنان برگزار شود.
نظر شما