نتایج رفراندوم، قانون اساسی عراق و گفتگوی اربیل- بغداد/فرید اسه سرد

سرویس عراق و اقلیم کردستان - فرید اسه سرد در یادداشتی گفتگوهای انجام نشده و معلق میان بغداد و اربیل را مورد بررسی قرار داده معتقد است در موقعیت کنونی اصرار بر حفظ نتایج همه پرسی توجیه پذیر نیست.

به گزارش کردپرس، فرید اسه سرد عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی کردستان طی یادداشتی موضوع گفتگو و مذاکرات تعلیق شدە میان اربیل - بغداد را مورد بررسی قرار داده بر این باور است اصرار بر حفظ نتایج همه پرسی استقلال کردستان درست همانند اصرار بر برگزاری این همه پرسی بوده نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.

متن یادداشت فرید اسه سرد به شرح ذیل است:

هنوز گره کور گفتگوی میان اربیل و بغداد باز نشده است. پیش از برگزاری همه پرسی اظهارنظرهای رسمی اقلیم کردستان بر گفتگوی منسجم میان اربیل و بغداد بعد از برگزاری همه پرسی تأکید داشتند.

پس از تشدید فشارهای بغداد و افزایش احتمال درگیری، جلسه برگزار شده در دوکان به تاریخ 15 اکتبر به بیانیه‌ای انجامید که در آن به طرزی شرم آور اولین علائم عقب نشینی مشهود بود و برای آغاز گفتگوها براساس قانون اساسی اعلام آمادگی شده بود. لیکن ماده پنجم این بیانیه و اظهارنظرهای تند کنفرانس‌های مطبوعاتی بعد از جلسه فرصت حل مسائل از راه‌های مسالمت آمیز و به دور از درگیری را از بین برد.

بغداد از همان ابتدا بر عدم برگزاری همه پرسی تأکید داشته قائل به آغاز گفتگو براساس قانون اساسی بود. بعد از برگزاری همه پرسی هم لغو نتایج آن را پیش شرط آغاز گفتگوها قرار داد.

حیدر العبادی در سخنان خود همه پرسی را بخشی از گذشته وصف کرد و صحبت‌های عبادی اینگونه تفسیر شد که بغداد شرط لغو نتایج همه پرسی را کنار گذاشته است و لیکن این امر بعدها از سوی کانال‌های مرتبط مورد تأیید قرار نگرفت.

در مقابل این خواسته، دولت اقلیم کردستان اقدام به تعلیق نتایج همه پرسی کرد و آمادگی خود برای آغاز مذاکرات بر اساس قانون اساسی عراق را اعلام کرد. لیکن بغداد بر لغو کامل این نتایج اصرار دارد. حقیقت امر این است که گفتگو براساس قانون اساسی هیچ تفاوتی با لغو نتایج همه پرسی ندارد و به صورت غیرمستقیم همان معنی را دربردارد. بنابراین لغو نتایج همه پرسی جایگاه اقلیم در مذاکرات را تضعیف نکرده باعث تقویت جایگاه بغداد نیز نخواهد شد. از آنچه پیداست این موضوع تنها مربوط به غرور سیاسی دو طرف است.

نخبگان سیاسی و عموم مردم کردستان از شکست همه پرسی مطمئن هستند و می‌دانند که خساراتی به منافع اقلیم کردستان نیز وارد کرده است. در وضعیت حاضر اصرار بر حفظ نتایج همه پرسی شکست خورده اقلیم قابل توجیه نبوده، تفاوتی با اصرار بر انجام این همه پرسی ندارد. هدف همه پرسی در اقلیم کردستان استقرار دولت و اعلام استقلال بود که اقلیم به آن دست نیافته در نهایت باید پروسه مذاکره و گفتگو جهت حل مشکلات معلق و باقیمانده در بغداد از سرگرفته شود. مذاکرات نیز بدون تردید براساس قانون اساسی انجام خواهند گرفت نه نتایج همه پرسی استقلال اقلیم کردستان.

توجیهات و بهانه‌های عدم لغو نتایج همه پرسی اقلیم کردستان از آن رو است که هیچ جریانی قادر به انجام این کار نیست چرا که همه پرسی گویای آراء و نظرات مردم است. تعامل با این بهانه کار مشکلی نیست.

بیانیه دولت اقلیم کردستان و تعلیق نتایج همه پرسی جهت آغاز گفتگو با بغداد در واقع بدین معنی است که رفراندومی برگزار نشده است. وقتی اساس گفتگوها قانون اساسی باشد همه پرسی و نتایج آن خودبخود از بازی حذف خواهد شد. بدین ترتیب بهانه دولت اقلیم کردستان مرتفع خواهد شد چرا که مادامی که نتیجه لغو کامل و تعلیق نتایج همه پرسی، یکی است. پس دولت اقلیم قادر به لغو این نتایج نیز خواهد بود. علاوه بر آن پارلمان کردستان نیز که مشروعیت همه پرسی را تأمین کرده است این اختیار و قدرت را دارد که نتایج آن را لغو کند.

این در حالی است که اگر بغداد از پیش شرط خود پا پس کشیده تعامل با این موضوع را براساس واقعیات امر طرح ریزی کند در چهارچوب قانون اساسی با اقلیم کردستان به توافق خواهد رسید به ویژه اینکه مذاکره کنندگان اقلیم کردستان خواستار مذاکره براساس نتایج همه پرسی نیستند چون این همه پرسی به نحوی قدرت خود را از دست داده هیچ کس به آن استناد نخواهد کرد.

کد خبر 48568

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha