وضعیت صادرات و واردت از مرز باشماق در آبان ماه / ضرورت چاره‎جویی سریع برای رفع مشکلات مرز باشماق

سرویس کردستان- گزارشهای رسمی نشان میدهد بعد از بسته شدن مرزهای تمرچین و خسروی، حجم مبادلات تجاری در مرز باشماق مریوان با وجود نبود امکانات افزایش یافته و این مسئله ضرورت رسیدگی به مشکلات این مرز را دو چندان افزایش میدهد.

به گزارش کردپرس، در آبان ماه امسال براساس آمار گمرک 68 هزار و 574 تن کالا از گمرگات استان از طریق مرز باشماق صادر شده و با احتساب صادرات 86 هزار و 299 تنی صادرات از سایر گمرکات از طریق این مرز رسمی، جمع کل صادرات انجام شده از طریق مرز باشماق در آبان ماه امسال به حدود 154 هزار و 873 تن می‏رسد. همچنین در این بازه زمانی و بعد از بازگشایی این مرز، 6 هزار و 232 تن انواع کالا از این مرز وارد کشورمان شده است.

براساس این گزارش جمع کل ارزش صادرات انجام شده از مرز باشماق در آبان ماه امسال به بیش از 93 میلیون و 862 هزار دلار می‎رسد و ارزش واردات انجام شده از این مرز هم در این بازه زمانی به بیش از 6 میلیون و 126 هزار دلار بالغ می‎شود.

براساس داده‎های آماری گمرکات استان کردستان در آبان ماه امسال، حجم ترانزیت داخلی و خارجی در مرز باشماق 245 هزار و 738 تن با ارزشی بابغ بر 371 میلیون و 805 هزار دلار بوده است. همچنین تعداد ماشین‎های خروجی از مرز باشماق در آبان ماه امسال 796 دستگاه بوده و در این بازه زمانی، 25 هزار و 30 نفر مسافر از این مرز وارد شده و 24 هزارو 185 نفر مسافر هم از این مرز خارج شده‎اند.

افزایش حجم فعالیت‎های مرز باشماق

در تحرکی دیگر در این حوزه مرتضی عبادی سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در اربیل درمحل اداره کل گمرکات استان کردستان با بختیاررحمانی پورمدیر کل گمرکات استان کردستان ملاقات کرد. براساس اعلام روابط عمومی گمرکات استان کردستان، گفتگوهای این نشست حول محور تحولات اخیر منطقه اقلیم کردستان و فعالیتهای گمرکی درمرزباشماق وسیرانبند و مشکلات و مسائلی که مانع رشد و توسعه بیشتر فعالیتهای تجاری در منطقه شده است ، انجام شد. از جمله مباحث مطرح شده می توان به نبود دیدگاه و استراتژی مشترک بین مسئولین و دستگاه‌های مستقر در مرز،جانمایی نامناسب زیر ساخت‎ها و اماکن مستقر در مرز،عدم تعیین تکلیف انبارها و محوطه‎های مرز باشماق، بحث نبود مشوق وتسهیلات لازم و اهداف بلند مدت تجار و بازرگانان ایرانی در بازار اقلیم کردستان و عدم رعایت حداقل استانداردهای کالا در مبحث صادرات ، ناهماهنگی در توسعه و تامین زیرساخت مناسب و نیروی انسانی متناسب با افزایش فعالیت در گمرکات مرزی، ایجاد دروازه مشترک مرزی میان گمرکات دو سوی مرز، پیگیری بازسازی و مرمت و ایجاد راههای مواصلاتی منتهی به مرز باشماق و سیرانبند و... اشاره کرد.

ضرورت رفع مشکلات

ازظواهر امر پیداست، تحولات اخیر در اقلیم کردستان عراق و توقف فعالیت در مرزهای پیرانشهر در آذربایجان غربی و مرز پرویز خان در کرمانشاه سبب افزایش حجم فعالیت در مرزباشماق کردستان شده است. باشماق یکی از 4 مرز مشترک با اقلیم کردستان عراق است که بسته شدن 2 مرز تمرچین و پرویز خان سبب افزایش تردد کامیون‎های صادراتی و ترانزیتی ورودی و خروجی به این مرز و 24 ساعته شدن فعالیت و افزایش 50 درصدی فعالیت این گمرک شده است.

گفتنی است پیش‎تر مدیرکل گمرکات استان کردستان اعلام کرده بود: طی 8 ماهه نخست سال96 گمرک باشماق تنها مرز ترانزیتی استان با ترانزیت 774هزار تن کالا به ارزش 2میلیارد و 740میلیون دلار موفق به کسب رتبه نخست ترانزیتی مقصد کشور شد.

بختیار رحمانی پور میزان صادرات استان طی این مدت را 598 میلیون دلار اعلام کرد و با اشاره به اینکه در 8 ماهه سال 96،مقدار 352هزار تن کالا به ارزش 237میلیون دلاردر گمرکات استان اظهار و432هزار تن کالا به ارزش 362 میلیون دلار کالای اظهار شده سایر گمرکات کشور ازطریق مرزهای استان به خارج از کشور صادر شده گفت: در مجموع 784 هزار تن کالا به ارزش 598 میلیون دلار طی این مدت از گمرکات استان صادرات کالا انجام گرفته که نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ وزن 3 درصد افزایش و از لحاظ ارزش ارزی 16 درصد افزایش داشته است.

مرز باشماق به عنوان یکی از پتانسیل‎های ترانزیتی کشور با مشکلات عدیده‎ای روبرو است. استاندار کردستان چندی پیش در سفر به مریوان قول رفع این مشکلات در یک ماه داده بود و حالا زمان زیادی به پایان این موعد نمانده و باید دید این معضلات از این مرز مهم رخت بر می‎بندد؟

کد خبر 49543

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha