رهبری آینده اتحادیه میهنی، شورایی خواهد بود / کردها نباید منافع خود را به‌ منافع آمریکا گره‌ بزنند

سرویس عراق و اقلیم کردستان – پسارفراندوم برای کردهای عراق با هزینه های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی سنگینی همراه بود و به جز بانیان برگزاری آن، اکثر احزاب و شخصیت های سیاسی اقلیم کردستان از رویکردی که نتیجه آن گریبان همه مردم کردستان عراق را گرفت به شدت انتقاد می کنند و خواستار در پیش گرفتن سیاستی نو برای برون رفت از بحران کنونی می باشند که دستاوردهای ربع قرن کردهای عراق را با خطر جدی روبرو ساخته است.

خبرگزاری کردپرس که همزمان با اعلام تصمیم به برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان عراق و مناطق مورد مناقشه در 25 سپتامبر 2017 از طریق انجام مصاحبه‌های اختصاصی، تریبونی برای همه احزاب و شخصیت‌های کرد عراقی از بانیان و تصمیم گیرندگان به برگزاری رفراندوم استقلال گرفته تا موافقان و مخالفان آن شد، پس از رفراندوم نیز همان رسالت خبری خود را به جای آورده و با همه طرف ها مصاحبه هایی را انجام داده و خواهد داد تا مخاطبان گرامی را در جریان مواضع و دیدگاه های همه طرف ها قرار دهد. در ادامه این روند که آغاز آن مصاحبه با دکتر فرصت صوفی نماینده حزب دمکرات در پارلمان کردستان و از طرفداران رفراندوم و ایده استقلال بود و با دکتر محمود عثمان سیاستمدار کهنه کار کرد عراقی و عدنان عثمان از رهبران جنبش تغییر و احمد عسکری از اعضای برجسته شورای استانی کرکوک و ارائه تحلیلی در خصوص سفر نیچروان بارزانی به پاریس ادامه یافت، این بار به سراغ عطا سراوی عضو شورای مرکزی اتحادیه میهنی و از سیاستمداران منتقد و صریح اللهجه اقلیم کردستان رفته است تا مواضع و دیدگاه های وی را در خصوص وضعیت اقلیم کردستان در دوران پسارفراندوم جویا شود که متن کامل این مصاحبه را در ادامه می خوانید:

کردپرس: نظر شما درباره نتایج و تبعات رفراندوم استقلال اقلیم کردستان چیست، کردهای عراق چه‌ چیزی به‌ دست آوردند و چه‌ چیزهایی را از دست دادند؟

عطا سراوی: به‌ دلیل اینکه‌ خود را آماده‌ نکرده‌ بودیم و هیچ وقعی به‌ جامعه‌ جهانی ننهادیم و فاقد اتحاد داخلی و هماهنگی بودیم هزینە های رفراندوم بسیار سنگین بود، فقط مردم کردستان این را به‌ اثبات رسانید که‌ مناطق مورد مناقشه،‌ کردستانی هستند، وگرنه‌ از لحاظ سیاسی و دیپلماتیک و همچنین اقتصادی دچار ضرر و زیان بزرگی شدیم.

کردپرس: بانیان رفراندوم در اقلیم کردستان در محاسبات خود بر حمایت های جهانی از اقلیم کردستان و به‌ ویژه‌ در مسئله‌ استقلال تکیه‌ کردند، اما شاهد بودیم که‌ روند به‌ سمت و سویی دیگر رفت، آیا آن ها دچار اشتباه‌ محاسباتی شدند، ارزیابی شما از روند تحولات چیست؟

عطا سراوی: من به‌ عنوان یکی از شهروندان عادی کردستان و آن هایی که‌ از مسائل تاریخی آگاهی دارند، همیشه‌ بر این باور بوده‌ ام که‌ جامعه‌ جهانی حامی ما نبوده‌ اند. به‌ ویژه‌ آمریکا که‌ همچون گرگی گرسنه‌ است و فقط مصالح و منافع خود را در نظر می گیرد. اروپا نیز همان رویکرد را دارد، کردها نباید هیچ گاه‌ منافع خود را به‌ منافع دولتی همچون آمریکا گره‌ بزنند. ما در منطقه‌ هم مورد ظلم قرار گرفته‌ ایم. متاسفانه‌ شاهد بودیم آن چه‌ که‌ عراق و ترکیه‌ در مسئله‌ کردستان عراق به‌ دنبال آن بودند مورد حمایت جهانی قرار گرفت.

کردپرس: ارزیابی شما از وضعیت اقتصادی و سیاسی کنونی اقلیم کردستان چیست؟

عطا سراوی: عراق به‌ صورت کلی و اقلیم کردستان به‌ صورت ویژه‌ در بحران اقتصای به‌ سر می برند. اما باید اشاره‌ کنم که‌ ما در عراق تجربه‌ انفال و بمباران شیمیایی را داریم، ما خصومت های صدام حسین و دیگر دیکتاتورهای عراق و دشمنان کرد در این کشور را دیده‌ ایم و به‌ شخصه‌ اطمینان خاطر دارم که‌ مردم اقلیم کردستان می توانند این بحران را هم پشت سر بگذارند. اگر این گونه‌ نبود پس از سایکس پیکو چیزی به‌ اسم کرد و کردستان در عراق باقی نمی ماند و توسط دشمنان محو می شد. اما مردم ما قوی تر از آن هستند که‌ بحران اقتصادی آن ها را به‌ زانو درآورد.

کردپرس: دادگاه‌ فدرال عراق در حکمی، رفراندوم را غیرقانونی اعلام و خواستار انحلال آن شد، ارزیابی شما از موضع اربیل که‌ اعلام کرد به‌ این حکم احترام می گذارد چیست؟

عطا سراوی: موضع اربیل بحث دیگری است، مهم این است که‌ هیچ قدرت و نیرویی در کردستان در عراق و در مجامع بین المللی به‌ جز مردم اقلیم کردستان هیچ کس نمی تواند رفراندوم را منحل کند. مردم کردستان به‌ استقلال رای داده‌ اند. دادگاه‌ فدرالی عراق دادگاهی سیاسی است نه‌ قانونی و به‌ همین دلیل هیچ کس حتی طرف بین المللی نمی تواند نتایج رفراندوم و رای مردم به‌ استقلال را باطل اعلام کند. می توانند ما را تحت تحریم و سیاست گرسنه‌ نگه‌ داشتن قرار دهند، حتی می توانند بار دیگر ما را انفال کنند و آن چه‌ در شنگال شاهد بودیم تکرار کنند و حتی لشگرکشی کنند اما نخواهند توانست اراده‌ این مردم را بشکنند.

کردپرس: سوال این است که‌ نیچروان بارزانی به‌ عنوان نخست وزیر اقلیم کردستان اعلام کرد که‌ به‌ حکم دادگاه‌ فدرال عراق مبنی بر غرقانونی بودن رفراندوم و ضرورت انحلال آن احترام می گذارند، این موضع حامل چه‌ پیامی است؟

عطا سراوی: احترام متفاوت از انحلال است. قانون اساسی عراق 142 ماده‌ است. آن ها بر 141 ماده‌ تاکید دارند و یک ماده‌ و آن هم ماده‌ 140 که‌ ویژه‌ مناطق مورد مناقشه‌ است را به‌ فراموشی سپرده‌ اند و به‌ آن پایبند نیستند. قانون اساسی عراق زمانی نزد ما جای احترام است و ‌به آن پایبند خواهیم بود که‌ استحقاقات ملی و قانونی ما را تامین کند. قانون اساسی عراق قرآن نیست که‌ ما به‌ آن پایبند باشیم. هر گاه‌ به‌ استحقاق ملی و سرزمینی ما احترام گذاشتند آن گاه‌ قانون اساسی عراق هم مورد احترام ما خواهد بود، وگرنه‌ قانونی نخواهد بود که‌ شایسته‌ احترام باشد.

کردپرس: کناره‌ گیری مسعود بارزانی از منصب ریاست اقلیم کردستان و تقسیم اختیارات این منصب میان سه‌ نهاد حاکمیتی اقلیم کردستان پس از رفراندوم و رویدادهای آن را چگونه‌ ارزیابی می کنید؟

عطا سروای: جناب مسعود بارزانی می بایست همان سال 2013 از این منصب کناره‌ گیری می کرد. اتحادیه‌ میهنی کردستان دو سال ماندن در این منصب را برای مسعود بارزانی تمدید کرد و در نتیجه‌ با مجازات مردم روبرو شدیم و شمار کرسی های اتحادیه‌ میهنی در پارلمان کردستان پس از این اقدام از 29 کرسی به‌ 18 کرسی کاهش یافت. دوره‌ ریاست وی در این پست به‌ پایان رسیده‌ بود و می بایست اگر به‌ خاطر احترام به‌ شخصیت و جایگاه‌ خودش هم بود از این منصب کناره‌گیری می کرد و تمدید آن را نمی پذیرفت. ما در پارلمان دو سال را برای ایشان در منصب ریاست تمدید کردیم و دو سال هم به‌ دلیل جنگ داعش در ین منصب ماند. نتیجه‌ آن شد که‌ دیدیم و ما از این وضعیت خوشحال نیستیم. شخص مسعود بارزانی با شکست در صحنه‌ سیاسی روبرو و از صحنه‌ سیاسی خارج شد و کُرد را هم با این وضعیت مواجه‌ ساخت؛ البته‌ تنها ایشان نبود، بلکه‌ چهار حزب دیگر را نیز در کنار خود داشت و هم اکنون این مردم هستند که‌ تاوان اشتباه‌ رهبری سیاسی اقلیم کردستان را می دهند.

کردپرس: به‌ اتحادیه‌ میهنی کردستان بپردازیم؛ هنوز این حزب موفق به‌ برگزاری کنگره‌ نشده‌ است و فاقد دبیر کل می باشد، از سویی دیگر جناب کوسرت رسول علی به‌ عنوان معاون اول دبیر کل و سرپرست حزب، بیمار و خارج از کشور می باشند، آینده‌ این حزب و به‌ ویژه‌ تعیین رهبری جدید برای آن را چگونه‌ می بینید؟

عطا سراوی: حزب اتحادیه‌ میهنی کردستان دارای پیشینه‌ 42 ساله‌ فعالیت می باشد، عمر این حزب از عمر دشمنان آن بیشتر خواهد بود. پس از جناب مام جلال هیچ کس نمی تواند شخصیت و رهبر شماره‌ یک این حزب باشد و آن هایی که‌ می توانستند این نقش را ایفا نمایند یا وفات کرده‌ اند و یا خارج از حزب می باشند. لازم است که‌ کنگره‌ اتحادیه‌ میهنی برگزار شود و این حزب شورایی برای رهبری انتخاب کند تا کنگره‌ پنجم‌. پس از بیماری جلال طالبانی و وفات ایشان، این 24 هزار شهید و همچنین اعضا و طرفداران و رهبری اتحادیه‌ میهنی هستند که‌ این حزب را سرپا نگه‌ داشته‌ اند. شاید برخی از رهبران ما از صحنه‌ و یا حزب خارج شوند اما مردم و طرفداران و شهیدان و خانواده‌ های شهیدان این حزب را زنده‌ نگه‌ داشته‌ اند و می دارند. مطمئنا عمر اتحادیه‌ میهنی از عمر دشمنان این حزب و رهبرانی هم که‌ برای آن توطئه‌ چینی می کنند بیشتر خواهد بود.

کردپرس: پیش بینی شما از آینده‌ برهم صالح در رهبری اتحادیه‌ میهنی کردستان چیست؟

عطا سراوی: دکتر برهم صالح خارج از اتحادیه‌ میهنی کردستان اقدام به‌ تشکیل یک لیست سیاسی کرده‌ است. ما خواستار انجام چنین کاری از سوی ایشان نبودیم، این تصمیم وی بود. در چارچوب اتحادیه‌ میهنی و اساسنامه‌ داخلی این حزب، هر کس قصد ادامه‌ فعالیت داشته‌ باشد آماده‌ همکاری با وی خواهیم بود و اگر هم هر عضوی قصد خروج از حزب را داشته‌ باشد آزاد است و ممانعتی بر سر چنین تصمیمی وجود ندارد. اما هر کس در اتحادیه‌ میهنی به‌ اندیشه‌ و منش مام جلال و اساسنامه‌ داخلی حزب پایبند نباشد، نزد ما عضو این حزب محسوب نمی شود.

کردپرس: آینده‌ سیاسی اقلیم کردستان در عراق و منطقه‌ پس از پایان داعش را چگونه‌ ارزیابی می کنید؟

عطا سراوی: به‌ عقیده‌ من داعش پایان نیافته‌ است. شاید از لحاظ نظامی با شکست مواجە شدە باشند، اما باید این را نیز در نظر داشت کە این سازمان دارای 50 تا 70 هزار عضو مسلح در عراق و سوریە بود، بر اساس هر مبنا و اصول نظامی ارزیابی شود احتمالا 10 تا 15 هزار نفر آن ها کشتە شدە باشند، سوال این است کە بقیە آن ها کجا هستند، بە همین دلیل سازمان های اطلاعاتی کشورهایی کە این سازمان را در آغاز تشکیل دادند اعضای باقیماندە داعش را مخفی می کنند. در بطن جامعە اسلامی و صحنە سیاسی و طائفی عراقی، بخشی از نیروهای سیاسی و طائفی جزئی از مسئلە ترور در این کشور می باشند. بە همین دلیل شاید بە صورت تاکتیکی اعضای باقیماندە داعش عقب نشینی کردە باشند اما در جامعە عراقی حضور دارند و همان اندیشە رادیکالی را نمایندگی می کنند و برای عراق و کردستان و بە صورت کلی منطقە هم مشکلاتی را ایجاد خواهند کرد. در خصوص جایگاە اقلیم کردستان پس از داعش باید بگویم این اقلیم همچون گذشتە خواهد ماند. مردم ما مردمی قوی است. ما قبل از 25 سال اخیر و طی 60 سال قبل از آن دولت و پارلمانی نداشتیم، اما مردم کردستان از همە اقشار و طیف ها حافظ این سرزمین بودە اند و از این پس نیز این گونە خواهد بود و کردستان هم همچون کوە های سر بە فلک کشیدە آن سرافراز خواهد ماند.

* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی / سرویس عراق و اقلیم کردستان

کد خبر 49710

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha