حیدر العبادی به دنبال نابودی کیان سیاسی اقلیم کردستان است

سرویس عراق و اقلیم کردستان – نماینده حزب دمکرات کردستان در پارلمان کردستان عراق در مصاحبه با کردپرس معتقد است که اقلیم کردستان طی مدت اخیر و با انجام سفرهای نیچروان بارزانی نخست وزیر به پاریس و برلین از لحاظ دیپلماتیک دستاوردهای چشمگیری داشته است که درخواست رهبران این کشورها برای آغاز گفتگوهای اربیل – بغداد مهم ترین آن ها است.

کردپرس: حزب دمکرات کردستان به عنوان بازیگر اصلی در عرصه سیاسی اقلیم کردستان و بانی برگزاری رفراندوم، همچنان و علیرغم هزینه های سنگین رفراندوم برای اقلیم کردستان از سیاست و رویکرد خود برای تعیین سرنوشت و برگزاری رفراندوم دفاع می کند و حاکمان بغداد و عدم پایبندی آن ها به قانون اساسی و اصل شراکت در اداره کشور را عامل تصمیم به انجام این اقدام چالش برانگیز می داند. در دوران پسا رفراندوم نیز دولت اقلیم کردستان تمامی تلاش های خود را برای عبور از شرایط سخت به وجود آمده به کار گرفت. از جمله این اقدامات می توان به دیدار و گفتگو با احزاب اصلی اقلیم کردستان برای ایجاد اتحاد داخلی و انجام سفرهای دیپلماتیک به کشورهای برجسته اروپایی با هدف فشار وارد آوردن به بغداد به منظور آغاز گفتگوها با اربیل اشاره کرد، اما تاکنون هیچ یک از این قدامات به نتایج مورد نظر نیانجامیده است؛ از سویی تظاهرات خیابانی در شهرهای اقلیم کردستان به ویژه در مناطق سلیمانیه، حلبچه و گرمیان و خروج جنبش تغییر و جماعت اسلامی از دولت، عرصه را در داخل بر دولت تنگ کرده است و از سویی دیگر، تاکنون حیدر العبادی نخست وزیر عراق کمترین انعطافی در سیاست های سختگیرانه در مقابل اربیل و آغاز گفتگوها از خود نشان نداده است. از همین رو خبرگزاری کردپرس برای بررسی وضعیت موجود، مصاحبه ای را با عباس غزالی میرخان نماینده حزب دمکرات در پارلمان کردستان ترتیب داده که در ادامه می خوانید:*

کردپرس: به عقیده شما دلیل به وجود آمدن وضعیت موجود در اقلیم کردستان و اعتراضات مردمی که به خیابان ها کشیده شده است، چیست؟

عباس غزالی میرخان: این موضوع دارای دو بعد می باشد، از سویی مردمی دلسوز و نگران که مطالباتی دارند و این مطالبات و رویکرد آن ها بر حق می باشد، اما سوی دیگر قضیه مربوط به عوامل خارجی است در داخل عراق و همچنین عوامل داخلی در اقلیم کردستان، کردهایی هم که مسئول رویدادهای 16 اکتبر بودند {وقایعی که منجر به کنترل دوباره کرکوک و مناطق مورد مناقشه به دست نیروهای عراقی شد و در این حزب دمکرات کردستان و جناح کوسرت رسول علی در اتحادیه میهنی برخی از رهبران اتحادیه را عامل بازگشت نیروهای عراقی به این مناطق و آن ها را به عنوان خائن معرفی می کردند} عامل این تظاهرات بوده اند تا بگویند در کردستان آشوب است و فرصتی به حیدر العبادی بدهند که به کردستان و منطقه سلیمانیه بازگردد و موجودیت اقلیم کردستان را نابود کند. شاهدیم که رویدادها این گونه به وقوع پیوسته اند وگرنه تظاهرات موضوعی عادی است، اما تظاهرات مسلحانه و حمله به دفاتر احزاب و نهادهای دولتی و شهروندان، به مردم و هیچ طرفی خدمت نخواهد کرد. به همین دلیل این یک توطئه علیه موجودیت فدرالی اقلیم کردستان می باشد.

کردپرس: اشاره فرمودید که برخی از مطالبات بر حق و قانونی است، همان گونه که استحضار دارید هم اکنون اقلیم کردستان از لحاظ سیاسی و اقتصادی در بحرانی عمیق به سر می برد، شما به عنوان نماینده پارلمان کردستان از حزب حاکم یعنی حزب دمکرات، چه کسی را مسئول این شرایط و وضعیت می دانید؟

عباس غزالی میرخان: در خصوص این مسئله هم می توان در دو بخش بحث کرد. اول آن که دولت اقلیم کردستان تاکنون نتوانسته است برنامه اصلاحی صحیحی برای جلوگیری از به هدر دادن ثروت های ملی و فساد اقتصادی داشته باشد. بخش دیگر، وجود بحران هایی همیشگی است. اقلیم کردستان همیشه در بحران بوده است و دلیل آن نیز وابستگی ما به دولت فدرال عراق می باشد. دولت فدرال هم هیچ گاه پایبند قانون اساسی نبوده است. همچنین می توان به وقوع جنگ داعش نیز اشاره نمود و مخالفت هایی هم که در منطقه با اقلیم کردستان صورت می گیرد. حیدر العبادی نیز در همین راستا و با بکارگیری نیروهای حشد الشعبی به اقلیم کردستان حمله کرد. همه این ها عوامل این وضعیت می باشند. باید اشاره کنم که حتی پیش از برگزاری این رفراندوم نیز دولت مرکزی عراق طی چند سال اخیر و از سال 2014 تاکنون حتی حاضر به پرداخت پول کشاورزان اقلیم کردستان در قبال دریافت گندم از آن ها نبوده است و حیدر العبادی این پول را بلوکه کرده است و اجازه پرداخت آن به کشوارزان کردستان را نمی دهد. وی نه تنها از لحاظ سیاسی بلکه از لحاظ اقتصادی نیز با اقلیم کردستان دشمنی می ورزد و این بر خلاف همه معیارهای قانونی، دینی و انسانی است.

کردپرس: به این موضوع اشاره کردید که تظاهرات در مناطق سلیمانیه و حلبچه و گرمیان صورت می گیرد و اعتراضی در اربیل و دهوک مشاهده نمی شود، دلیل این امر را در چه می دانید؟

عباس غزالی میرخان: نبود ثبات سیاسی در این مناطق به ویژه در ارتباط با نحوه مدیریت آن از لحاظ امنیتی است. شاهد بودیم که در 16 اکتبر آن هایی که نیروهای عراقی تحت فرمان عبادی را به کرکوک و مناطق مورد مناقشه فراخواندند از شخصیت های این مناطق بودند. این افراد برای این که عیوب خود را پنهان کنند زندگی در سلیمانیه، حلبچه، رانیه، کویه و دیگر مناطق را با مشکل مواجه کرده اند و به دنبال آن هستند که کیان سیاسی اقلیم کردستان را نابود کنند.

کردپرس: پس حاکمیت و سلطه دولت اقلیم کردستان در تامین امنیت و ثبات در این مناطق چه نقشی را ایفا می کند؟

عباس غزالی میرخان: ما قبلا دارای نظام دو اداره ای بودیم و سپس اداره همه مناطق به دست دولت متحد اقلیم کردستان افتاد، اما وقایع اخیر از سوی همان هایی که مسئول رویدادهای 16 اکتبر در کرکوک و دیگر مناطق بودند انجام شد و این آشوب ها از سوی آن ها انجام می شود. در این میان باید اشاره کنم که متاسفانه رئیس پارلمان کردستان وابسته به جنبش تغییر از تظاهرات حمایت می کند و به دنبال انجام دادن انقلاب و کودتایی علیه دولت اقلیم کردستان هستند. این مسئله زنگ خطری است که باید با آن مقابله نمود. خوشبختانه نیروهای امنیتی اقدام به جلوگیری از وقوع آشوب کرده اند. آن هایی که هم اکنون در خیابان ها حضور دارند شهروندانی که به صورت مسالمت آمیز راهپیمایی اعتراضی انجام می دهند نیستند، بلکه تبدیل به آشوب گر و بر هم زننده امنیت ملی شده اند.

کردپرس: ارزیابی شما از درخواست های برخی احزاب برای انحلال دولت اقلیم کردستان و تشکیل دولتی جدید در راستای حل مشکلات و پایان دادن به بحران ها چیست؟

عباس غزالی میرخان: مطالبه تشکیل دولت موقت را درک نمی کنم. اما شاهدیم که نخست وزیر اقلیم کردستان از پارلمان و کمیسیون انتخابات درخواست کرده است که بر اساس قانون طی سه ماه آینده انتخابات برگزار شود. یعنی باید در انتخاباتی زودهنگام و از طریق صندوق های رای، صداهای ناراضی و معترض هدایت شوند و موجب ثبات سیاسی شد و باید دید پایگاه همه جریان های سیاسی چقدر است.

کردپرس: پیش بینی می کنید که در مدت اعلام شده از سوی نخست وزیر اقلیم کردستان انتخابات برگزار شود؟

عباس غزالی میرخان: این نیت و قصد وجود دارد. می بینیم که نخست وزیر در مقابل آن هایی که خواستار سقوط دولت هستند گزینه برگزاری انتخابات را مطرح کرد تا مشخص گردد که وزن هر یک از طرف ها چقدر است.

کردپرس: با ارزیابی وضعیت سیاسی و اقتصادی موجود در اقلیم کردستان به نظر شما آیا برگزاری انتخابات تغییری در موازنه قوا در کردستان ایجاد خواهد کرد؟

عباس غزالی میرخان: بودن شک اینگونه خواهد بود. باید تصریح کنم آن هایی که خود را نسل نو و عدالتخواه و عناوین مشابه خطاب می کنند باید در این انتخابات خود را بیازمایند تا پایگاه اجتماعی و توانایی های آن ها مشخص گردد. صندوق های رای به این مسائل پاسخ خواهد داد.

کردپرس: شاهد سفرهای دیپلماتیک نیچروان بارزانی نخست وزیر اقلیم کردستان به همراهی قباد طالبانی معاون وی به فرانسه و آلمان بودیم و وگویا سفری هم به انگلیس خواهند داشت، این تحرکات دیپلماتیک چه تاثیری در آغاز گفتگوهای اربیل – بغداد خواهد داشت و آیا در حصول این مهم موفق خواهد بود؟

عباس غزالی میرخان: آمریکا، فرانسه، انگلیس روسیه و چین به عنوان اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل و دارای حق وتو در این شورا و همچنین آلمان دارای بیشترین تاثیرات در تحولات جهانی هستند. این کشورها به ویژه آمریکا تاکید کرده اند که از اقلیمی قدرتمند با نخست وزیری نیچروان بارزانی حمایت و پشتیبانی می کنند و هنگامی هم اختیارات ریاست اقلیم کردستان تقسیم شد، به دولت اقلیم کردستان تبریک گفتند. شاهد بودیم که امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و همچنین ترزا می نخست وزیر انگلیس به صورت رسمی خواستار آغاز مذاکرات اربیل – بغداد شده اند. این نشان دهنده ای است که ما از لحاظ دیپلماتیک پیشرفت های خوبی داشته ایم اما در مسائل اقتصادی و نظامی به سوی بحران گام برداشته ایم که با حفظ اتحاد و حفظ صفوف داخلی و با پشتیبانی مردم از دولت در مقاطع بحرانی می توان این مسائل را نیز حل و فصل کرد.

کردپرس: حیدر العبادی نخست وزیر عراق طی مدت اخیر و در همه اظهارنظرهای رسمی بر شروط خود برای آغاز مذاکرات با اقلیم کردستان تاکید کرده است، اگر بغداد حاضر به آغاز گفتگوها با اربیل نشد و سهم بودجه ای و حقوق کارمندان اقلیم کردستان را پرداخت نکرد، آن گاه تصمیم و گزینه احتمالی اقلیم کردستان در آینده چه خواهد بود؟

عباس غزالی میرخان: پس از سقوط صدام و رژیم بعث در عراق شاید عناوین و چهرە ها تغییر کرده باشند، اما رویکرد و عقلانیت امثال عبادی تغییری به خود ندیده است. اطمینان خاطر دارم که نخست وزیر سهم بودجه و حقوق کارمندان اقلیم کردستان را پرداخت نخواهد کرد. وی به دنبال نابودی کیان سیاسی کردهای عراق است. ما در اقلیم کردستان برای وقوع هر احتمالی آمادگی کامل داریم، اما خواستار این هستیم که در چارچوب قانون اساسی و عراقی متحد گفتگو با بغداد صورت گیرد و این نیز از اولویت های اقلیم کردستان است. در پایان باید این پیام را به عراق و کشورهای همسایه اعلام کنم که تا هنگامی که شاهد ثبات و آرامی در اقلیم کردستان نباشیم هیچ یک از طرف ها منتفع نخواهند شد.

*مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی / سرویس عراق و اقلیم کردستان خبرگزاری کردپرس

کد خبر 50919

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha