به گزارش کردپرس، برای مقابله با پدیده قاچاق برنامه‎ها و طرح‎هایی باید به اجرا در بیاید که تقریبا همه دستگاه‎های اقتصادی و فرهنگی را درگیر می‎کند. صرفا با بستن مرزها یا مبارزه با عوامل قاچاق نمی‎توان بر این معضل غلبه کرد و یک برنامه‎ریزی مدبرانه و همه جانبه نگر برای حل این مشکل مورد نیاز است. برای مقابله با این پدیده ابتدا باید ریشه‎های آن را شناسایی کرد. بیکاری، کیفیت پایین محصولات داخلی، عدم ساماندهی مناسب گمرکات، نبود فرهنگ سازی درست در مورد خطرات و آسیب‎های قاچاق، نبود برنامه ریزی صحیح اقتصادی برای کاهش قیمت و افزایش کیفیت تولیدات داخلی، مشکلات اقتصادی که دامن گیر فعالان اقتصادی شده؛ تعرفه‎های گمرکی اشتباه و بسیاری موارد دیگر، از جمله عوامل گسترش پدیده قاچاق کالا به شمار می‎آید. در چنین شرایطی اگر انتظار داشته باشیم ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به تنهایی بتواند در مقابل این پدیده ایستادگی کند راه را اشتباه رفته‎ایم. به باور عموم کارشناسان مبارزه با قاچاق یک عزم همگانی از دولت و مردم و سایر قوا را می طلبد و البته اثرات مثبتی هم بر اقتصاد دارد که در صورت تبیین درست آن همراهی جمعی برای مقابله با این مهم را در پی خواهد داشت.
افزایش کیفیت تولید و فرهنگ سازی
بر اساس برآوردهای انجام گرفته در حال حاضر سالانه حدود 13 میلیارد دلار کالا به صورت قاچاق وارد کشور می‎شود و عمدتا هم کالاهایی که مشابه آن در داخل تولید می‎شود. مواد آرایشی و بهداشتی و خوراکی، لوازم خانگی، قطعات خودرو و... این ها کالاهایی است که هم به وفور در کشور تولید شده و هم از طریق واردات رسمی هم در بازار تامین می‎شود. کارشناسان در مورد دلایل رشد قاچاق با وجود وفور نمونه‎های داخلی و وارداتی آن در بازار بر سه نکته اساسی تاکید می‎کنند. کیفیت و فرهنگ‎سازی و البته قیمت تمام شده. به باور کارشناسان اقتصادی در پاره‎ای از موارد کیفیت تولیدات داخلی مناسب نیست و قیمت آنها هم بالا است و این مسئله مردم را تشویق به خرید کالای قاچاق می‏کند البته از آن سو حجم تبلیغات برای خرید کالاهای خارجی هم به شدت بالا است. مثلا در مورد کالاهای خوراکی مانند شکلات، عموما آنچه به عنوان شکلات خارجی وارد کشور می‎شود تاریخ مصرف‎شان گذشته یا در حال اتمام است و امکان نظارت از سوی مراجع سلامت هم بر اَنها وجود ندارد. این در حالی است که یکی از مهم‎ترین کالاهای صادراتی کشور هم شکلات است و کیفیت شکلات ایرانی در بازارهای جهانی حتی بازارهای اروپایی زبان زد است. در چنین شرایطی شاهد نوعی گستت در فرهنگ سازی هستیم. این موضوع در مورد اکثریت کالاهای خوراکی و آرایشی بهداشتی صادق است و سلامت مردم به شدت از این راه مورد تهدید قرار گرفته است. بنابراین یکی از نیازهای اساسی برای مبارزه با قاچاق تلفیق افزایش کیفیت تولیدات داخلی با قیمت مناسب و فرهنگ‎سازی درست در این حوزه است.
به مردم چه بگوییم؟
شامگاه سه شنبه رییس سازمان صدا و سیمای کردستان آماری از میزان ساعاتی که این نهاد برنامه در حوزه مبارزه مبارزه با قاچاق ارایه داده که در نوع خود جالب توجه است. بر اساس اعلام ابولقاسم امان‎اللهی از ابتدای سال تا کنون بیش از 4 هزار دقیقه برنامه در بخش صدا و سیما در حوزه مبارزه با قاچاق تولید شده است. توجه داشته باشید این فقط آمار صدا و سیمای مرکز کردستان است و قاعدتا رقم آن در سطح ملی با همین نسبت بسیار بیشتر از این حرف‎هاست. اما نتیجه این همه برنامه‎سازی آن چیزی نیست که انتظار می‎رود. رییس صدا و سیمای مرکز کردستان گفته است برای اثر بخشی باید به سمت انیمیشن سازی برویم، این نظر هم درست است اما کارشناسان بر این باورند یک تغییر نگاه بنیادی‏تر هم در این حوزه نیاز است و آن هم اینکه به مردم در این باره چه باید بگوییم. به باور عموم کارشناسان با وجود تلاش‎های رسانه‎ای هنوز ابعاد مضرات قاچاق برای اقتصاد ملی، نفش آن در افزایش بیکاری، اثرات آن بر سلامت مردم و... برای مردم بیان نشده و اگر این اتفاق بیفتد قاچاق چیان می‎مانند و بارهایشان چرا که در نهایت این کالاها باید فروخته شود و خریدار هم در نهایت مردم هستند.
ساماندهی گمرکات و گذرهای مرزی و استفاده از ظرفیت‎ها
از سوی دیگر یکی از اقدامات اساسی که باید برای مبارزه با این پدیده به صورت جدی در دستور کار قرار بگیرد، ساماندهی گمرکات و گذرگاه‎های مرزی البته نه با قوه قهریه که با نگاه استفاده از ظرفیت‎های مرزی برای کمک به اقتصاد ملی است. استان کردستان یکی از استان‎های هدف در این حوزه می‎تواند باشد. دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز روز گذشته وعده‎هایی در باره احتمال اجرایی شدن طرح جامع مرزها در استان کردستان از اردیبهشت ماه سال آینده داده است. اما کارشناسان بر این باورند این طرح‏ها باید به دقیق‎تر مورد توجه قرار بگیرد. تجهیز گمرکات به تجهیزات نوین برای مبارزه با قاچاق و در راس آن مبارزه با فساد در گمرکات هم از جمله توصیه‎هایی است که می‏تواند به بهبود شرایط در این حوزه کمک کند.
پدیده قاچاق یک عمل خلاف شرع و مضر برای اقتصاد، هویت ملی و برنامهریزی کشور است که در صورت مقابله نشدن با آن، زمینه ساز تضعیف تولید داخلی و ترویج اشتغال ناسالم خواهد بود. میزان سرمایهگذاری، پیشرفت صنایع و فناوری شرکتهای فراملیتی با میزان سرمایهگذاری، پیشرفت صنایع و فناوریهای کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما مبین این و اقعیت است که صنایع ما به نوعی حمایت و پشتیبانی دولتی نیاز دارد تا به تدریج به کمیت و کیفیت محصولات تولیدی افزوده و نرخ آنها را متناسب با نرخهای بینالمللی تنظیم کنند و بتوانند به حیات خود در هجمه صنعتی بازرگانی ادامه دهند در غیر این صورت ورشکستگی و نابودی، در انتظار آنهاست. مبارزه با قاچاق به صورت ویژه در سیاست‎های ابلاغی اقتصاد مقاومتی هم مورد توجه قرار گرفته است. به باور کارشناسان مبارزه با این تهدید جدی نیاز به یک تدبیر همه جانبه و فراگیر دارد.
نظر شما