به گزارش کرد پرس، یکی از زنجیره‎های تولید که می‏تواند تولید انواع محصولات صنعتی و کشاورزی را از نظر اقتصادی به صرفه و تولید آن را توجیه کند، ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری کننده است. خام فروشی در هر رشته صنعتی در نهایت به ضرر تولیدکنندگان است و موجب هدر رفت منابع می‎شود. این مهم در مورد محصولات کشاورزی خصوصا محصولات آب‎بر دو چندان باید مورد توجه قرار بگیرد. محصول سیب‎زمینی از چنین ویژگی به صورت مضاعف برخوردار است. استان کردستان از نظر منابع آبی وضعیت مناسب‏تری نسبت به سایر استان‏ها دارد و از این منبع مهم باید به بهترین شکل بهره‎ برد. بخش مهمی از منابع آبی مورد مصرف در بخش کشاورزی آبی در استان برای تولید سیب‎زمینی مصرف می‎شود و این در حالی است که برخی مواقع شاهد آن هستیم که کشاورزان حتی حاضرند به دلیل قیمت پایین محصول و برابری نکردن آن با هزینه‎های کاشت، داشت و برداشت به صورت رایگان محصول شان در اختیار دلالان قرار دهند. در صورت برداشت هم عایدی نصیب کشاورزان نمی‏شود. مهم‏ترین دلیل این مسئله عدم وجود یک سیاست مناسب در راستای تولید این محصول مهم کشاورزی است و راهکار برون رفت از این مشکل هم به باور عموم کارشناسان احداث کارخانجات فرآوری این محصول است. استان کردستان با وجود اینکه یکی از قطب‎های مهم تولید سیب‎زمینی در کشور است فاقد صنایع تبدیلی مناسب در این عرصه است.
معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي كردستان معتد است: «شرايط جغرافيايي مناسب و خاك حاصلخيز موجب شده است كه ميانگين توليد سيب زميني كردستان از ميانگين جهاني بالاتر باشد و از لحاظ سلامت نيز جزو سالم ترين محصولات باشد.»
فرید سپری می گوید: «تلاش میکنیم سال آینده همایش ملی سیبزمینی را در کردستان برگزار کنیم و نقش کردستان را در راستای تولید این محصول استراتژیک در کشور نمایانتر کنیم چرا که هم اکنون تنها پنج استان کشور تولیدکنندگان اصلی این محصول هستند و کردستان همواره جزو برترینها بوده است.»
فروآوری بهتر از همایش!
اما نکته مهم در این خصوص این است که مشکل کشاورزان کردستان با برگزاری همایش سالانه حل نمی‎شود و آنچه می‏تواند بهره‏وری از این امکان را افزایش دهد، برنامه‏‎ریزی برای احدث کارخانجات فرآوری این محصول از یک سو و سردخانه‏های مجهز برای ذخیره آن در فصل برداشت از سوی دیگر است که کشاورزان زحمت‏کش مجبور نباشند این محصول را که به قول معاون بهبود توليدات گياهي سازمان جهاد كشاورزي كردستان از کیفی‎ترین محصولات جهان است به قیمت‎های پایین به دلالان سودجو بفروشند. فرآوری این محصول با توجه به کیفیت آن و دسترسی استان به مرزهای صادراتی می‏تواند یک تحول مهم در عرصه اقتصاد کشاورزی کشور هم ایجاد کند.
محمدرحیم نیازی عضو انجمن ملي سيبزميني ايران كردستان در جلسه بررسی راهکاری ارتقای بهرهوری، رفع مشکلات و موانع تولید سیبزمینی در استان کردستان گفته است: «کردستان يكي از استانهاي ويژه كشور در امر توليد محصولات كشاورزي است و مسوولان اين استان براي گسترش اشتغال و ارتقاي درآمد مردمي بايد براي ايجاد صنايع تبديلي نيز تلاش كنند.»
عضو انجمن ملی سیبزمینی ایران معقد است: «باید نقش استان کردستان در عرصه تولید سیبزمینی در کشور پررنگتر شود چرا که میانگین تولید کردستان از میانگین کشور بیشتر است. خلاء صنایع تبدیلی در استان در حوزه کشاورزی به ویژه سیبزمینی به عنوان دغدغهای بزرگ هم برای تولیدکنندگان و هم برای تصمیمگیران تبدیل شده است لذا نیاز است دولت تسهیلات لازم را در راستای ایجاد صنایع تبدیلی در کردستان ارائه کند.» باید دید سازمان جهاد کشاورزی و سازمان صنعت، معدن و تجارت برنامه‎ای در این خصوص ارایه خواهند کرد یا نه. اگر پاسخ عملی به این پرسش «نه» باشد حاصل آن فرصت‎سوزی در عرصه ارتقای اقتصاد کشاورزی در استان و همچنین در کشور است.
نظر شما