به گزارش کردپرس، با توجه به تنوع زباله های شهری، ساماندهی و مدیریت پسماند، نیازمند هم اندیشی بین بخشی و فرابخشی نهادهای مرتبط است.
رفت و روب و تنظیف شهری، جمع آوری، حمل و دفع پسماندهای خانگی، جمع آوری و کنترل سگ های بلاصاحب، مبارزه با جوندگان و حیوانات موذی، ساماندهی و مدیریت پسماندهای عمرانی، جمع آوری و حمل پسماند خشک، پردازش، پالایش پسماند خانگی؛ تولید کود گرانوله کمپوست و تولید برق از مواد قابل سوخت باقیمانده، آموزش شهروندی در خصوص مدیریت پسماند و حفاظت از محیط زیست و جداسازی و امحاء پسماندهای الکترونیک را می توان از وظایف مدیریت پسماند عنوان کرد.
اگرچه در نوع زندگی مدرن شهری، انواع دیگر پسماند نیز به گونه ای اجتناب ناپذیر تولید می شوند، لیکن شهرداری متولی جمع آوری و دفع زباله های شهری خانگی است و مدیریت زباله های صنعتی از وظایف سازمان محیط زیست و زباله های عفونی بر عهده تولیدکنندگان آن ها است. جهت بررسی وضعیت مدیریت پسماند در سقز مصاحبه ای را با حسین بیگی معاون خدمات شهری شهرداری سقز انجام داده ایم که به شرح زیر از نظرتان می گذرد:
تولید روزانه 170 تن زباله در سقز
معاون خدمات شهری شهرداری سقز با اشاره به شروع طرح تفکیک از مبدا زباله در سقز از سال 89 گفت: هم اکنون این طرح بیش از یک سوم شهر سقز اجرا شده است، روزانه حدود 170 تن زباله در سطح شهر سقز تولید می شود که مدیریت آن هزینه بردار است و در صورت عدم انجام صحیح آن، منابع طبیعی و محیط زیست منطقه آلوده خواهد شد و به سلامت محیط و انسان ضربه می زند
حسین بیگی با بیان اینکه مدیریت پسماند یکی از اساسی ترین و ضروری ترین کارهایی است که بصورت شبانه روزی مسئولین شهرداری با آن سر و کار دارند، گفت: جمع آوری مقادیر بالای زباله از سطح شهر، انتقال، دفع و دفن آن روزانه کاری سخت و طاقت فرساست.
اجرای طرح تفکیک زباله در یک سوم سطح شهر سقزوی اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع، اجرای طرح تفکیک از مبدأ زباله برای کاهش حجم پسماند و بازگردانی مواد زاید جامد تجزیه ناپذیر به چرخه تولید، مورد توجه شهرداری سقز بوده و گام های مهمی نیز در این زمینه برداشته شده است که از سال 89 طرح تفکیک از مبدا پسماند، برای 33% خانوارهای سطح شهر معادل 12000 خانوار با همکاری بخش خصوصی پس از آموزش چهره به چهره، برای محلات شهرک دانشگاه، بلوار انقلاب، بلوار کردستان، خیابان معلم، بلوار حافظ، محله شهدا و سعدی اجرا شده است
بیگی از اجرای طرح تفکیک از مبدا زباله در محله شریف آباد با بیش از 2000 خانوار خبر داد و گفت: این محله به سایر محلات سطح شهر که طرح تفکیک زباله از سال های گذشته در آنها انجام می گرفت، اضافه شد.
احداث خط پردازش 250 تنی پسماند
وی افزود: احداث خط پردازش 250 تنی پسماند با 18 نفر نیرو و کارگاه تولید گرانول با 4 نفر نیرو نیز از دیگر بخش های مهم اجرا شده در این زمینه می باشد و همچنین جهت جمع آوری پسماند خشک نیز 6 نفر بهمراه 3 دستگاه وانت مشغول فعالیت هستند.
بیگی با اشاره به اینکه اخیرا محله شریف آباد با 2000 خانوار به طرح تفکیک از مبدا زباله اضافه شده، بیان داشت: روزهای پنج شنبه جمع آوری زباله خشک در این محله صورت می گیرد.
طی 8 ماه آینده طرح تفکیک زباله در تمام محلات سقز اجرا می شود
وی افزود: طبق برنامه ریزی های صورت گرفته، طی 8 ماه آینده محلات قوخ، بهارستان، تازه آباد، استاد شیرازی، کریم آباد، شهرک نیروی انتظامی، صالح آباد، حاجی آباد، آپارتمان های مسکن مهر کیان(جاقل)، محله فخر رازی و جامی، تپه مالان، سنگبران و کوی بهاران، مرکز بازار و بطور کلی تمامی سطح شهر سقز تحت پوشش این طرح قرار خواهند گرفت.
حجم بالای پسماند معضلی فراروی مدیریت شهری
بیگی اذعان داشت: مهمترین مسئله، میزان پسماند تولیدی شهروندان است که بیشتر از حالت استاندارد آن می باشد که برنامه ها و سیاست کلی مدیریت پسماند سقز در این زمینه بر پایه اقدامات اصولی و کاهش مقدار پسماند تولیدی شهروندان می باشد؛ این به معنای مصرف کمتر نیست، بلکه درست مصرف کردن است، که لازمست در این راستا فرهنگ سازی و آموزش های لازم جهت اصلاح الگوی مصرف صورت بگیرد.
معاون خدمات شهری شهرداری سقز ضمن تقدیر و تشکر از شهروندان فهیم و با فرهنگ شهر تاریخی سقز خواستار همکاری بیشتر عموم همشهریان، که رکن اصلی اجرای برنامه های مدیریت پسماند می باشند، شد.
فرهنگسازی برای تفكیك زباله از مبدأ
بیگی در مورد اقدامات انجام شده جهت فرهنگی سازی برای کاهش تولید زباله و تفکیک آن، گفت: فرهنگسازی و جلب مشاركت شهروندان یكی از برنامههای اصلی برای تفكیك زباله و پاكیزگی شهری است كه در این زمینه میتوان به اقداماتی همچون توزیع رایگان نایلونهای تفكیك زباله، نصب سطلهای زباله با ظاهری مناسب در شهر و نصب بنرها و پیامهای بهداشتی در شهر از جمله میدانهای اصلی و پاركها اشاره كرد.
وی سقز با تأكید بر توسعه فعالیتهای فرهنگی برای تفكیك پسمانداز مبدأ عنوان میكند: پخش بروشور بین شهروندان و اجرای برنامههای فرهنگی همچون نمایش خیابانی و بسیاری دیگر از برنامهها از جمله اقداماتی بوده كه در حوزه پسماند و بازیافت در سقز انجام شده است.
نظر شما