مریوان و سروآباد از دست زباله نجات می‎یابند؟ / ضرورت راه اندازی کارخانه بازیافت و ساماندهی دفع زباله‎های شهری

سرویس کردستان- موضوع دنباله دار زبالهها در شهرستانهای مریوان و سروآباد و مسائل زیست محیطی آن هنوز هم به سرانجام نرسیده است. چند روز قبل استاندار کردستان بر لزوم تسریع در احداث کارخانه بازیافت زباله تاکید کرد اما باید دید آیا وعدههای جدید تحقق مییابد؟

به گزارش کردپرس، دپوی زباله در این منطقه به عنوان یکی از مهمترین تهدیدات جدی، سلامت جامعه را با خطر مواجه کرده و در صورت عدم توجه مسئولین ذیربط و دست اندرکاران امور شهری، فجایع زیست محیطی بسیار زیادی را در پی خواهد داشت.

جای خالی کارگاه یا کارخانه های بازیافت در شهرستان های مریوان و سروآباد همراه با دپوی غیر اصولی زباله های این شهرستان ها باعث شده است که برخی از مناطق این شهرستان مانند روستای «عصرآباد» به محلی برای دفن زباله تبدیل شود و این در حالی است که مسئولان همواره برخلاف واقعیت های بهداشتی وضعیت را رضایت بخش عنوان کرده اند.

پسماندها شامل پسماند عادی، صنعتی، پزشکی، ویژه و کشاورزی است که در راس انها پسماندهای عادی و زباله های خانگی مهمترین بخش در تولیدات زباله را شامل می شوند و امروزه شهرداری ها در هر شهری باید در امر ساماندهی این زباله ها فعالیت های خوبی را برای صیانت از بخش سلامت جوامع انجام دهند.

در طول سال های گذشته به دلیل شرایط خاص دپوی زیباله های مریوان که در محلی نزدیک به روستای عصرآباد از توابع این شهرستان و همجوار با بهشت مصطفی این شهر شاهد اعتراضات گوناگون و پراکنده ای از مردم بوده ایم که این اعتراضات حتی به خشونت کشیده شد.

وعده هایی که محقق نشد

شهردار سابق شهر مریوان در جلسه ای که در محل فرمانداری شهرستان مریوان در اردیبهشت ماه سال 95 با حضور تنی چند از مدیران و مسئولان این شهرستان برگزار شد تعهد داد که تا اولین روز از سال 96 محل دفن زباله های مریوان را حصارکشی کرده و در آن مکان کارخانه بزرگ بازیافت این شهرستان افتتاح شده و مورد بهره برداری قرار گیرد.

این وعده شهردار سابق مریوان که با همکاری شوراهای دور چهارم همراه بود هیچ گاه تحقق نیافت و این در حالی بود که بنابر صورت جلسه ای که در همان تاریخ به امضاء شهردار و اعضای حاضر در جلسه مریوان رسیده بود تعهد بهره برداری این کارخانه داده شده بود و حتی به مردم روستای عصرآباد اجازه داده شده بود که در صورتی که شهرداری نتواند در زمان مقرر به وعده خود عمل کند مردم روستای عصرآباد می توانند هر گونه که خواستند و لازم دانستند با ماموران شهرداری که در این مکان به امر دپوی زباله بپردازند برخورد کنند.

از تعهدی که شهردار سابق مریوان نسبت به ایجاد کارخانه بازیافت به مردم داد شش ماه گذشت و هیچ گونه عمل به تعهدی صورت نگرفت و با فرارسیدن اولین روزهای بهاری مردم روستای عصرآباد که دیگر از وعده ها به تنگ آمده بودند به اعتراض پرداختن و این امر موجب شد که مردم این روستا و حتی روستای گماره لنگ نیز برای چندین بار دست به اعتراض در مقابل فرمانداری و شهرداری مریوان بزنند.

پس از انکه مردم روستای عصرآباد در اعتراض به عملی نشدن تعهد شهردار و شوراهای دور چهارم اقدام به پیشگیری از دپوی زباله های مریوان در محوطه کنار روستا اقدام کردند و این امر نیز باعث انباشته شدن ده ها تن زباله در داخل شهر شد بنا بر این شوراهای اسلامی دور چهارم مریوان که از حمایت فرماندار وقت نیز بهره مند بودند هنگامی که وضعیت را نامناسب دیده و می دانستند نمی توانند در این ایام به تعهدات خود جامه عمل بپوشانند در اقدامی جنجالی از مسئولان به ویژه نیروهای انتظامی درخواست ورود به ماجرا و سرکوب مردم را کردند و همین امر نیز موجب گشت تا یگان ضدشورش برای سرکوب مردم روستای عصرآباد وارد ماجرا شوند.

با گسترش روند اعتراض مردم روستای عصرآباد و برخوردهای جنجالی ولی نامناسب شوراهای دور چهارم و شهردار سابق مریوان با مردم این روستا بلاخره در فرمانداری این شهرستان جلسه ای دیگر با تعهدی جدید از سوی شهردار و شوراهای اسلامی مردم ناراضی بار دیگر به تعهدات شهردار اطمینان کردند.

شهردار سابق مریوان 4 اردیبهشت ماه سالجاری در تعهد جدیدش از ایجاد کارخانه بازیافت این شهر در طی چند ماه خبر داد که این وعده نیز همانند دیگر وعده هایی که داده شد هرگز عملی نشد.

پس از تغییر فرماندار شهرستان مریوان بسیاری از موضوعات همچون ایجاد کارخانه بازیافت که باعث ایجاد نارضایتی در بین مردم شده بود مورد توجه جدی مسئولان قرار گرفت و این امر باعث شد تا شوراهای دور چهارم توپ بازی سیاسی که در آن شکست خورده بودند را به میدان فرمانداری انداخته و فرمانداری را مقصر عملی نشدن تعهداتشان عنوان کنند.

یکی از اهالی روستای عصرآباد در گفت و گو با خبرنگار ما می گوید: در زمان تصدی شهردار وقت آقای لهونیان سال 1380 اطراف روستا را به عنوان مکانی برای دفن زباله جانمایی کردند که با اعتراض شدید اهالی این روستا روبرو شد که متاسفانه برخلاف اعتراضات موجود این مکان به عنوان مکان دپوی زباله های مریوان انتخاب شد.

محمد کهنه پوشی افزود: در آن زمان نزدیک به 12 روز از سوی اهالی روستای عصرآباد برای جلوگیری از دپوی زباله های مریوان در این سایت ممانعت به عمل آمد که در نهایت در شهرداری مریوان جلسه ای برگزار شد که شهردار وقت مریوان تعهد داد برای ایجاد دیوار حائل در این سایت اقدام کند که این امر هرگز انجام نگرفت

کهنه پوشی عنوان کرد: شهردار وقت تعهد داده بود که برای رعایت نکات بهداشتی و محیط زیستی دیوار حائل این سایت را ایجاد کرده و در ضمن برای امر دپوی زباله های مریوان ضمن ایجاد دیوار، یک دستگاه غلطک و یک دستگاه بولدزر نیز به صورت شبانه روز در این مکان فعالیت کنند تا دپوی زباله‌های مریوان به صورت بهداشتی صورت گیرد.

این اهالی روستای عصرآباد با انتقاد از عملکرد شوراهای دور چهارم و شهردار اسبق مریوان اظهار کرد: شهردار وقت شهردار وقت مریوان قول مساعد و تعهدی کتبی داد که تمام امر دپوی زباله های این شهر به مدت یکسال در این مکان صورت گرفته و سپس با استفاده از ابزار آلات پیشرفته و ماشین های تفکیک زباله این امر انجام گیرد.

وی بیان کرد: اهالی روستای عصرآباد از روزی که این سایت دپوی زباله ایجاد شده است روز خوشی در زندگی خود ندیده اند و همواره با خطری جدی مواجه بوده و هستند چرا که بسیاری از اهالی این روستا به دلیل بوی نامطبوع این زباله ها و همچنین به دلیل وجود سگ های ولگردی که در ان قرار دارند و بارهای عدیدی این سگ های ولگرد در زمین های کشاورزی مردم را دچار امراض گوناگونی کرده اند.

محمد کهنه پوشی که یکی از افراد مسن این روستا است با گلایه از نحوه برخورد شهردار و شوراهای اسبق مریوان اظهار کرد : در این سال های اخیر از سوی اهالی روستای عصرآباد بارها برای پی گیری این امر به شهرداری، ساختمان شورا و فرمانداری مریوان مراجعه نموده ایم که متاسفانه هیچ گونه ثمری برای ما نداشته است و این روستا همچنان با مشکلات زیست محیطی و بهداشتی دست و پنجه نرم می کنند.

محمد کهنه پوشی با انتقاد از نحوه برخورد شوراهخای دور چهارم مریوان و همچنین شهردار اسبق این شهر با مردم و اهالی روستای عصرآباد اظهار کرد : مردم روستای عصرآباد مریوان با توجه به تعهداتی که شهردار اسبق داده بودند از دپو و دفن زباله های مریوان در سایت کنونی ان مخالفت نموده و ممانعت کردند.

کهنه پوشی افزود : اعضای شوراهای اسلامی و شهردار اسبق مریوان هنگامی که جدید مردم این روستا در برخورد قانونی با عدم اجرایی شدن تعهداتشان را مشاهده نمودند برخلاف باور همگان اقدام به کارهائی نمودند که باعث ایجاد ضرر زیادی به جسم و روح و روان اهالی این روستا شد.

وی خاطرنشان کرد: اعضای شورای دور چهارم و شهردار اسبق مریوان که می بایستی نسبت به ایجاد کارخانه بازیافت در این شهر اقدام می کردند پس از گذشت میزان یکسال از تعهد این امر مردمی را که برای احقاق حقوقات خود اعتراض می کردند را اغتشاشگر عنوان کرده و آنها را مخل امنیت ملی خواندند و این امر باعث برخوردهای مردم و نیروهای انتظامی شد که در نهایت مردم دچار ضرر زیادی شدند.

مسئولان فکری اساسی برای رفع معضل دپوی زباله های مریوان داشته باشند

یکی دیگر از اهالی این روستا اظهار کرد: انجام رساندن تعهدات تنها خواسته اهالی این روستا و همچنین تنها انتظاری است که از شهردار اسبق مریوان داشتند اما متاسفانه محقق نشد و حتی مردم را نیز اغتشاشگر خواندند.

حامد احبابی افزود: شهردار فعلی شهر مریوان یکی از شهرداران فعالی است که پیشتر خدمات زیادی به مردم ارائه داده است و ما نیز انتظار داریم وی برای رفع این معضل اقدامات لازمه را اتخاذ کنند.

احبابی با اشاره به پی گیری های جدی مردم روستای عصرآباد مریوان در امر ایجاد کارخانه بازیافت اظهار کرد : در روزهای اخیر چندین جلسه از سوی شهرداری برای ایجاد سایت جدید زباله این شهر در محل سالن جلسات شهرداری مریوان برگزار شد و در آن به مردم تعهد داده شده است تا دومین ماه سال جدید کارخانه بازیافت این شهر احداث گردد.

وی عنوان کرد: مردم پیگیر تعهدات مسئولان هستند و با توجه به این امر که شهردار فعلی و اعضای شوراهای دور جدید مریوان از افرادی نخبه انتخاب شده و در راستای ارائه خدمات به مردم فعالیت های زیادی دارند انتظار می رود که به تعهدات خود نسبت به ایجاد کارخانه بازیافت در این مدت کوتاه تا پایان سالجاری هستیم.

رئیس شورای روستای عصرآباد نیز با اشاره به اهمیت ایجاد کارخانه بازیافت در مریوان اظهار کرد: مردم روستای عصرآباد متحمل ضررهای زیادی از نظر جسمی، روحی روانی و مالی شده اند چرا که هم اکنون بسیاری از اهالی این روستا دچار مریضی های ریوی و کلیوی شده اند.

جلال کاکی افزود : در ماه های اخیر سه تن از اهالی این روستا که کلیه های خود را از دست داده اند پیوند کلیه را انجام داده اند و این امر نیز با توجه به وضعیت آلودگی فعلی آب و هوای این روستا در اثر وجود سایت زباله در کنار روستا امکان ابتلای مردم به انواع مریضی وجود دارد.

کاکی تصریح کرد : متاسفانه بدلیل نبود دیوار حائل در سایت زباله مریوان سگ های ولگرد زیادی در آنجا زندگی کرده که در ایام مختلف سال به ویژه در ایام به ثمر نشستن باغات ضمن از بین بردن محصولات کشاورزان باعث گسترش انواع بیماری های عفونی نیز می گردند.

وی بیان کرد : با ایجاد کارخانه بازیافت می توان گفت که فکری اساسی برای امر دپوی زباله های مریوان شده است لذا انتظار می رود که شهردار و اعضای شوراهای شهر مریوان در راستای ایجاد این کارخانه اقدامات لازمه را اتخاذ نموده و سلامت مردم را در این باره تظمین کنند.

استفاده از آخرین تکنولوژی‌های اروپا برای رفع معضل پسماند مریوان

شهردار مریوان نیز با اشاره به برگزاری جلسات متعدد خود با اهالی روستای عصرآباد و همچنین سرمایه گذاران بخش خصوصی اظهار کرد : یک شرکت خصوی در زمینه ایجاد کارخانه بازیافت این شهرستان تعهد داده است در صورت واگذاری زمین مورد نیاز از به روزترین تکنولوژی اروپا برای رفع معضلات پسماند شهر استفاده کند.

جمال شریفی افزود: در اولین اقدام دوازده نقطه جهت احداث سایت بازیافت مشخص گردید و بررسی آنها به کارشناسان واگذار شد و پس از یررسی های لازم در نهایت طبق نظر کارشناسان دو نقطه جهت احداث سایت تعیین شد و همچنین باید عنوان کرد که مهندس مرادنیا استاندار کردستان ضرب الاجلی یک هفته ای برای واگذاری زمین مورد نظر جهت احداث جایگاه زباله شهرستان مریوان تعیین نموده و باید زمین مورد نظر تحویل شهرداری شود.

جمال شریفی تصریح کرد: با توجه به موقعیت‌های کنونی و ظرفیت‌های موجود در شهرستان مریوان شرکتی برای رفع معضل دپوی پسماند و زباله‌های این شهرستان آخرین تکنولوژی‌های حال حاضر اروپا را در قالب طرحی از سوی سازمان پسماند شهرداری به این شهرستان خواهد آورد.

وی عنوان کرد: شرکت طرف قرارداد شهرداری برای احداث سایت مذکور گفته است که 100درصد زباله بازیافت می شود و هیچ گونه آلایندگی نخواهد داشت. وی همچنین عنوان کرد که سرمایه گذار طرف قرارداد جهت احداث سایت هیچ گونه سرمایه ای از شهرداری و استانداری درخواست نمی کند و 100 درصد سرمایه و هزینه های احداث یه عهده شرکت سرمایه گذار خواهد بود.

شهردار مریوان افزود: یکی از شرکت‌های سرمایه‌گذاری بدون درخواست اعتبارات از دولت، بهترین و به روزترین دستگاه‌های موجود در زمینه بازیافت پسماند را وارد مریوان می‌کند که این دستگاه‌ها در راستای ایجاد کارخانه بازیافت زباله در مریوان است که در آینده‌ای نزدیک افتتاح می‌شود.

شریفی تصریح کرد: امروزه ایجاد این کارخانه از نظر قانونی در حال بررسی است و در صورت رفع برخی از مشکلات موجود، به زودی عملیات اجرایی آن آغاز خواهد شد.

خبرنگار- محمد رستگار کریمی

کد خبر 52424

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha