دستاوردها و زیان های اردوغان و پ.ک.ک از دور جدید جنگ در ترکیه

سرویس جهان- دکتر مارگریتا کونایو کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه مهم ترین مشخصه آخرین تقابل میان پ.ک.ک و ارتش ترکیه را کشیده شدن جنگ به شهرها می داند و معتقد است هر دو در این تقابل دستاوردها و زیان هایی داشته اند. همچنین چشم انداز روشنی درباره برقراری آتش بس دوباره میان پ.ک.ک و ترکیه وجود ندارد.

به گزارش کردپرس، در آخرین تقابل گسترده میان پ.ک.ک و ارتش ترکیه که پس از پایان آتش بس دو ساله در 2015 اتفاق افتاد، بخش های وسیعی از برخی نقاط شهری از جمله منطقه سور در دیاربکر و جزیره تخریب شد و غیرنظامیان زیادی جان خود را از دست دادند. دکتر مارگریتا کونایو پژوهش گر ارشد مرکز مطالعات فلچر در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس، مهم ترین مشخصه آخرین تقابل ترکیه با پ.ک.ک را اتکای این گروه مسلح کُرد در ترکیه به جنگ شهری عنوان کرد. وی همچنین به دستاوردها و زیان های پ.ک.ک و ترکیه در این تقابل اشاره کرد.

این کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه افزود: اولین چیزی که باید به آن اشاره کرد این است که تقابل اخیر میان دولت ترکیه و پ.ک.ک تاثیر زیادی روی غیرنظامیان گذاشت: بیش از 400 غیرنظامی کشته شدند، دهها هزار نفر خانه و محل زندگی خود را از دست دادند و صدها هزار نفر آواره شدند. بنابر این باید دستاوردهای ترکیه و پ.ک.ک را در کنار رنج مردم کرد در جنگ شهری میان آن دو مورد بحث قرار داد. این جنگ شهری میان ترکیه و پ.ک.ک خشن ترین و مخرب ترین نوع جنگ است.

این کارشناس مسائل خاورمیانه درباره دستاورد ترکیه در جنگ جدید با پ.ک.ک گفت: دولت ترکیه موفق شد پ.ک.ک را از شهرهای کردنشین بیرون کند و یک دیگاه سیاسی مخالف در برابر پ.ک.ک ایجاد کند. رویکرد قدرتمدارانه اردوغان به وی کمک کرد اتحاد خود را با ناسیونالست های این کشور تقویت کند.

خانم مارگریتا کونایو درباره زیان های آخرین تقابل دولت ترکیه با پ.ک.ک برای دولت این کشور افزود: رجب اردوغان حمایت کردها را از دست داد و پوشش رسانه های بین المللی از تقابل میان پ.ک.ک و دولت ترکیه به شدت انتقادی بود.

این کارشناس مسائل سیاسی درباره دستاوردها و زیان های آخرین تقابل برای پ.ک.ک گفت: پ.ک.ک نیز مانند دولت ترکیه دستاوردها و زیان هایی از آخرین تقابل گسترده خود با آنکارا داشت: پ.ک.ک در ادامه کنترل خود بر شهرهای کردنشین ترکیه موفق نبود و نتوانست یک شورش گسترده کردی همان طور که امیدوار بود در ترکیه به راه بیاندازد. تعداد کمتری از آنچه انتظار داشت به پ.ک.ک پیوستند و به دلیل این که جنگ جدید میان ترکیه و پ.ک.ک مخرب بود حمایت محلی کمتری از پ.ک.ک در مناطق کردنشین ترکیه به عمل آمد.

خانم کونایو که در مقطع پسادکترا به مطالعه مسائل سیاسی خاورمیانه مشغول است، درباره دستاوردهای پ.ک.ک به کردپرس گفت: پ.ک.ک توانست به ترکیه نشان دهد به صورتی غیرمنتظره علاوه بر مدیریت جنگ در مناطق روستایی، می تواند در جنگ شهری نیز توانایی خود را نشان دهد. علاوه بر این، در درازمدت، با توجه به این که آخرین تقابل میان ترکیه و پ.ک.ک بر اثر حملات شدید ترکیه تخریب زیادی در مناطق کردنشین ترکیه به جای داشت، این مسئله می تواند به نفع خطابه مرسوم پ.ک.ک باشد که می گوید ترکیه فقط با پ.ک.ک نمی جنگد بلکه با کردها نیز سر جنگ دارد.

دکتر مارگریتا کونایو درباره سطح جنگ افزار پ.ک.ک و ارتش ترکیه و مقایسه توانایی جنگ افزاری این دو به کردپرس گفت:ترکیه روی جنگ افزارهای دقیق سرمایه گذاری کرده و این یک پیشرفت مثبت برای این کشور است زیرا این مسئله باعث جلوگیری از تخریب های بیشتر در جنگ مانند آنچه در سور دیاربکر و جزیره دیدیم می شود و جان تعداد کمتری از مردم غیرنظامی به خطر می افتد. اما از آن طرف دستیابی پ.ک.ک به سلاحهای مدرن تر و کشنده تر که برد بیشتری دارند به این معنی است کهجنگ بعدی شهری میان پ.ک.ک و ارتش ترکیه خشن تر خواهد بود. ما در جنگ با داعش مشاهد کردیم که وقتی که یک گروه مسلح غیردولتی قابلیت های نظامی بیشتری پیدا می کند درگیریها چقدر کشنده تر و پر تلفات تر می شوند. من نمی گویم که قاعده بازی عوض می شود زیرا ارتش ترکیه همچنان دارای قدرت بیشتری نسبت به پ.ک.ک خواهد بود. به هر حال این یک تقابل نامتوازن است.

کارشناس اندیشکده فلچر درباره دورنمای صلح یا حداقل آتش بس میان پ.ک.ک و ترکیه گفت: در حال حاضر چشم اندازی برای آتش بس به چشم نمی خورد. زیرا اردوغان در نشان دادن این که می تواند کشور را امن نگاه دارد و از ایجاد خشونت در آستانه انتخابات پیش رو جلوگیری کند نفع می برد. اما او این مسئله را از طریق بازداشت ها و سرکوب رقبای سیاسی خود بویژه چپ ها و رهبران کُرد انتخاب کرده نه از طریق حل بحران از طریق مذاکره.

البته این کارشناس احتمال داد پ.ک.ک در زمان باقی مانده تا انتخابات ترکیه با افزایش فعالیت های مسلحانه بخواهد نشان دهد که در واقع، اردوغان نمی تواند امنیت را برای مردم ترکیه تامین کند و همچنان مبارزه کردهای ترکیه برای احقاق حقوق و خودمختاری را در تیتر اخبار نگاه دارد.

دکتر مارگریتا کونایو ثبات درازمدت و رفاه مردم ترکیه را در گرو حل مسئله کردها و پایان تقابل میان پ.ک.ک و دولت ترکیه دانست و تاکید کرد البته این مسئله از طریق نظامی قابل حل نیست و باید از طرق سیاسی حل و فصل شود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 52480

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha