پیله وری؛ آغاز فصلی دیگر در مبادلات مرزی؟/ زیرساخت های لازم برای تعطیلی معابر کولبری فراهم است؟

سرویس کردستان- فرماندار بانه در حالی امروز (پنجشنبه 5 بهمن ماه) از تعطیلی معابر کولبری بانه و انتقال مبادلات به مرز سیرانبد خبر داد که نمانیده مردم سقز و بانه به کرد پرس گفت: نمانیدگان مناطق مرزی به دلیل فراهم نبودن زیرساخت ها با این کار مخالف اند.

به گزارش کرد پرس، فرماندار بانه با بیان اینکه به زودی تمام مبادلات مرزی در معابر موقت این شهرستان به مرز سیرانبند منتقل می شود، ازحذف فرآیند کولبری و شکل گیری فعالیت های مرزی در قالب پیله وری خبر داد. در همین حال محسن بیگلری در گفت و گو با کرد پرس گفت: زیرساخت های اجرای این طرح هنوز فراهم نیست و دستگاه های اجرایی باید جلوی اجرای این طرح را بگیرند.

آنچه روشن است تا لحظه تنظیم ایم گزارش بر اساس اعلام فرماندار بانه قرار است در روزهای آینده تمام مبادلات مرزی از معابر موقت هنگه ژاله و گله سوره بانه به بازارچه سیرانبند منتقل و طرح پیله وری جایگزین کولبری شود. برخی مقامات اجرایی این را فصل جدیدی از مبادلات مرزی می دانند اما ناظران و نمایندگان مجلس نگران هستند همان درآمد اندک مردم از کولبری هم از بین برود و فشار اقتصادی بر مردم با اجرای این طرح افزایش یابد.

داستان های سیرانبند

مرز سیرانبند بانه دومین مرز و نزدیک ترین مرز استان کردستان به اقلیم کردستان عراق است که به لحاظ صادرات کالا و شمار فعالان و شاغلان بعد از مرز باشماق مریوان رتبه دوم استانی را به خود اختصاص داده است.

تاریخچه فعالیت بازرگانی و تجاری در مرز سیرانبند بانه بسیار طولانی است از زمانی که تجارت چمدانی شکل گرفته کالا به اشکال مختلف در این مرز مبادله شده و تجار و بازرگانان زیادی مرز سیرانبند به عنوان مقصدی برای صادرات کالاهای خود انتخاب کردند.

مرز سیرانبند بانه در طول تاریخ همواره با فراز و نشیب های فراوانی مواجه شده طرح رسمی شدن این مرز حدود 6 سال قبل در دولت یازدهم مطرح شده و بارها مسئولین کشوری و استانی خبر از رسمی شدن مرز دادند اما تاکنون این بازارچه مهر رسمی شدن را کسب نکرده و همچنان بلاتکلیف بوده اما با توجه به شرایط جغرافیایی منطقه هیچگاه فعالیت بازرگانی در سیرانبند متوقف نشده و بازرگانان منطقه از آن به عنوان روزنه امید یاد کردند.

از سوی دیگر شهرستان بانه دو معبر موقت گله سوره و هنگه ژاله را دارد که در این معابر موقت کولبران فعالیت می کنند در این 2 معبر موقت بیش از 6 هزار کولبر روزانه کالا وارد کشور می کنند و ح هر چند از آمار کالای که روزانه وارد می شود اطلاعی در دست نیست و دولت قرار است این دو معبر موقت را در روزهای آینده حذف و کالاهای وارداتی به صورت ترانزیتی به نام پیله وری از طریق مرز سیرانبند وارد کشور شود.

ماجرای طرح پیله وری

طرح حذف کولبری و اجرای طرح پیله وری و یا ساماندهی مبادلات از معابر موقت مرزی به مرزهای های رسمی، از چند سال قبل در دستور کار دولت قرار گرفته و در نخستین جلسه هیات وزیران در مرداد ماه سال جاری به پیشنهاد مشترک وزاتخانه های کشور، امور اقتصادی و دارای، صنعت، معدن تجارت و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به استناد به اصل 138 قانون اساسی آیین نامه ساماندهی مبادلات بازارچه های غیر رسمی و موقت را در دستور کار دولت قرار گرفت و مهر ماه سال جاری در هیات دولت تصویب و ابلاغ شده است.

پیش از اجرای این طرح دولت طرح ساماندهی کولبران را در دستور کار خود قرار داد در طرح ساماندهی کولبران قرار بر این بود که کالا از معابر موقت مرزی با گاری و دیگر وسایل نقلیه وارد کشور شود و همچنین جاده برای دسترسی معابر موقت مرزی احداث شود و کولبران بیمه شوند.

نگرانی کولبران

محمد یکی از کولبران بانه به خبرنگار کرد پرس می گوید: ما کولبری را به عنوان یک شغل در شان خود نمی دانیم اما ما برای تامین نیازهای روزانه خانواده مجبور به این کار هستیم شغل بسیاری از مردم منطقه کولبری است.

وی ادامه می دهد: ما راه چاره ای جز این کار نداریم منطقه ما از بسیاری از امکانات محروم است شهرستان بانه یک منطقه کوهستانی و زمین های کشاورزی بسیار کوچک هستند کشاورزی در این منطقه بهره وری زیادی ندارد.

وی می افزاید: پدیده شوم کولبری در کردستان رواج گرفت و مردم راه بسیار سختی و پر خطری را برای درآمد پیدا کردند از این می ترسم که این درآمد ناچیز هم با اجرای این طرح جدید محروم شویم و اوضاع از این بدتر شود. ما هنوز هیچ دید درستی نسبت به آنچه پیله وری خوانده می شود نداریم.

توضیحات فرماندار

فرماندار بانه هم در این باره به خبرنگار کرد پرس می گوید: در روزهای آینده مبادلات مرزی از معابر موقت هنگه ژاله و گله سوره به بازارچه سیرانبند بانه منتقل می شود و وارادت کالا شکل شکلی رسمی به خود می گیرد.

محمد فلاحی با اشاره به حذف کولبری و آغاز پیله وری می افزاید: فعالیت مرزی در قالب پیله وری اجرا می شود و این طرح شامل تمام روستاهای شعاع 20 کیلومتری مرز می شود که همه روستاهای شهرستان شامل این طرح می شوند.

وی با اشاره به سرشماری و پالایش جمعیتی مرزنشینان اظهار می کند: در طرح پیله وری 10 هزار سرپرست خانوار از مزایای مرزی برخوردار می شوند و پیله ور در ماه 500 هزار تومان از تخفیفات گمرکی برخوردار می شوند.

وی اضافه می کند: در طرح کولبری مرزنشینان در 15 کیلومتری مرز می توانستند از مزایا طرح برخوردار شوند و دفترچه کولبری برای 6 هزار سرپرست خانوار صادر شده بود در حالی که در طرح جدید 10 هزار سرپرست خانوار از مزایای طرح برخوردار می شوند.

فلاحی با اشاره به بازدید هیات گمرک کشور از بازارچه سیرانبند بانه می گوید: هیات گمرک کشور شرایط موجود در سیرانبند را برای انتقال مبادلات مرزی از معابر موقت به بازارچه سیرانبند قبول کردند و زیرساخت های لازم برای اجرای این طرح هم اکنون در مرز فراهم است.

فلاحی می افزاید: کاهش زمان و هزینه و کوتاه شدن زمان مراحل ترخیص کالا، برخورداری 5 میلیون ریال تخفیف ویژه در ماه به ازای هر کارت الکترونیکی و تبدیل دفترچه کولبری به کارت الکترونیکی مرز نیشینی از جمله مزایای این طرح است.

به گفته فلاحی، کولبرانی که بیمه دارند بیمه آنها همچنان ادامه خواهد داشت اما کولبر یا صاحب کالا، کالای خود را به جای اینکه از معابر موقت گله سوره و هنگه ژاله وارد کنند از طریق مرزی سیرانبند بانه به صورت رسمی وارد می کنند که بخش زیادی از هزینه های حمل کالا کاهش می یابد.

وی می گوید: پیله وران می توانند تمام کالاها مجاز با برخورداری از تخفیفات ویژه وارد کنند.

مخالفت نمایندگان شهرهای مرزی با اجرای طرح

نماینده سقز و بانه در مجلس شورای اسلامی اما در گفت وگو با خبرنگار کردپرس می گوید: تمام نمایندگان شهرهای مرزی مخالف اجرای این طرح چرا که زیرساخت های لازم برای آن فراهم نشده است.

محسن بیگلری می افزاید: تازمانی که زیرساخت های لازم فراهم نشود مسئولین استانی نباید زیر بار اجرای این طرح قرار بروند چرا که مردمی که با هزاران زحمت و خطر درآمد ناچیزی از مرز کسب می کردند با مشکلات بیشتری مواجه می شوند و این درآمد ناچیز هم از آنها گرفته می شود.

وی تاکید می کند: باید تا زمانی که زیرساخت ها برای اجرای این طرح فراهم می شود کولبران به کار خود ادامه دهند در صورتی زیرساخت ها در بازارچه ها فراهم نشود راضی نیستم هیچ اقدامی انجام شود هر اقدامی مخالفت خواهم کرد.

وی با بیان اینکه امکانات موجود در مرز جوابگوی حجم بالای مبادلات نیست اضافه می کند: باید برای اجرای این طرح نماینده گمرک، نماینده فرمانداری یا وزارت کشور ، نماینده نیروی انتظامی و نماینده مرزبانی در بازارچه حضور داشته باشند و همچنین زیرساخت های عمرانی از جمله معابر ورود و خروج، جاده مناسب و امکانات خدماتی و رفاهی فراهم شود.

لازم به ذکر است که نماینده سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی چندی پیش مخالفت خود را با اجرای این طرح اعلام کرده بود و گفت: تا زمانی که شغل مناسب جایگزین کولبری نشود کولبری همچنان ادامه خواهد داشت حذف کولبری به شرطی که بیمه بیکاری کولبران لحاظ شود اقدامی ارزشمند است.

خبرنگار- زینب طلایی

کد خبر 52616

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha