به گزارش کرد پرس، در کنار مصرف مواد دخانی و مشروبات الکی و ... یکی از مهم‎ترین عوامل گسترش سرطان دستگاه گوارش و از جمله سرطان معده نحوه مصرف مواد غذایی و تغذیه است. سلامت مواد غذایی تولید و توزیع شده در این حوزه یکی از فاکتورهای مهم و اساسی به شمار می‎آید. اعلام خبر شایع شدن سرطان معده در کردستان را وقتی در کنار هشدار فرماندار سنندج در مورد کیفیت آب و مواد غذایی قرار می‎دهیم اوضاع نگران کننده می‏شود. هر چند برخی مسئولان حوزه کشاورزی اعتقاد دارند مصرف سموم و کود شیمیایی در استان کردستان بالاتر از حد مجاز و استاندارد نیست اما به باور بخشی از کارشناسان با توجه به جنس خاک از یک سو و نبود نظارت های کافی از سوی دیگر مصرف این مواد در کردستان بالاتر از حد مجاز است و یکی از مهم‏ترین مواردی که باید به صورت ویژه از سوی مسئولان مورد توجه قرار بگیرد، افزایش نظارت ها و بازبینی نحوه استفاده از سموم و کود شیمیایی است.
هشداری که باید جدی گرفت
چند روز قبل ابراهیم زارعی فرماندار سنندج در جلسه سلامت و امنیت غذایی شهرستان سنندج ضمن انتقاد از وضعیت کنونی بهداشت و امنیت پایین مواد غذایی، بر سلامت آب شرب و سایر مواد غذایی مورد استفاده مردم تاکید کرد.
زارعی ضمن ابراز نگرانی از وضعیت کنونی بهداشت محصولات و مواد غذایی به شدت از متولیان مربوطه انتقاد کرد و افزود: در باب سلامت مردم باید کاملا جدی عمل کنیم. ما در قبال مردم و آیندگان مسئول و باید پاسخگو باشیم. فرماندار با اشاره به بحران کنونی کم آبی در جهان و ایران آلوده شدن آب شرب ، میوه و سبزیجات به فاضلاب را یک فاجعه و تهدید جدی برای جامعه دانست و توجه جدی به مسایل زیست محیطی و دفع اصولی فاضلاب را با اهمیت تر از تمام پروژه های عمرانی دانست وی گفت: در زمینه سلامت و امنیت غذایی جامعه با هیچ کس و هیچ مقامی تعارف نداریم و افرادی که کم کاری کنند باید جای خود را به افراد فعال و مسئولیت پذیر بدهند.
این هشدار تلویحی فرماندار نشان می‎دهد که در حوزه سلامت آب و محصولات غذایی حداقل در شهرستان سنندج مشکلاتی وجود دارد و این دست هشدارها با توجه به آمار و اطلاعاتی که روز گذشته مجید قیدارپور رئیس مرکز بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان کردستان اعلام کرده است باید جدی‎تر گرفت.
قیدار پور سرطان معده را شایع ترین سرطان در استان کردستان دانست و گفت: سرطان معده با بالاترین آمار بیشترین مبتلایان را در این استان دارد و سرطان ریه وپروستات در جایگاه های بعدی قرار دارند.
همراهی مسئولان فرصتی که باید استفاده کرد
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار کردستان هم همه دستگاههای استان را در قبال سلامت جامعه یک و نیم میلیونی کردستان مسئول دانست و بر لزوم تلاش هرچه بیشتر در این راستا تاکید کرد.
حسین خوش اقبال در جلسه کارگروه سلامت و امنیت غذایی استان، خاطرنشان کرد: تامین سلامت جامعه صرفاً وظیفه علوم پزشکی نیست بلکه همه ما در قبال آن مسئولیم. وی از جلسات کارگروه سلامت و امنیت غذایی به عنوان جلسه پیگیری سلامت جامعه نام برد و از اعضای کارگروه خواست با جدیت هرچه بیشتر در این جلسات حضور یابند و برای اجرای مصوبات تلاش کنند.
خوش اقبال در ادامه خواستار بازدید و بررسی حضوری پروژه های دارای مشکل مرتبط با حوزه سلامت شد و اذعان داشت: حوزه سیاسی، امنیتی و اجتماعی، تمام قد در خدمت حوزه بهداشت و سلامت است.
سخنان معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در این جلسه نشان می‎دهد مسئولان اجرایی در استان کردستان آمادگی لازم را برای مقابله با تولید محصولات ناایمن دارند و به نظر می‏رسد این فرصتی است که باید از سوی دستگاه‎های مربوطه مانند اداره کل جهاد کشاورزی، دانشگاه علوم پزشکی و دانشگاه کردستان مورد بهره‎برداری قرار بگیرد. به باور کارشناسان میزان سلامت آب و محصولات غذایی تولید و توزیع شده در استان به صورت جدی مورد بازنگری قرار بگیرد. در ماه‎ های گذشته بارها خبرهایی از جمع آوری محصولات غذایی بدون مجوز از سطح فروشگاه‏ها اعلام شده و این نشان می‎دهد حوزه نظارت بر توزیع مواد غذایی هم دارای مشکلاتی است که باید رفع شود. شاید نیاز باشد یک کارگروه نظارت بر تولید و توزیع مواد غذایی در استان به صورت کارشناسی شکل بگیرد و از ظرفیت‏های علمی و کارشناسی در این حوزه به بهترین شکل بهره براداری شود.
نظر شما