۹ اسفند ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۹
نقش ناچیز مالیات در توسعه قروه

سرویس کردستان- مالیات به عنوان یکی از مهمترین در آمدهای دولت در قروه علیرغم افزایش نسبی در سال های اخیر، به دلایل مختلف نتوانسته نقش پررنگی در توسعه این شهرستان داشته باشد.

به گزارش خبرنگار کردپرس، مالیات یکی از منابع پس انداز اقتصادی دولت است که از طریق سرمایه گذاری در بخش های مختلف موجب رونق و توسعه جامعه، کاهش فاصله طبقاتی و ایجاد وضعیت معیشت اقتصادی یکسان می شود.

این منبع درآمد که دریافتی دولت از مردم متناسب با درآمد و دارایی آنان است مجدد با مصرف بهینه در بخش هایی که نیازمند سرمایه گذاری خواهد بود، استفاده می شود.

شهرستان قروه هرچند به دلایل نامشخص به عنوان یک منطقه برخوردار معرفی شده اما به دلیل کمتر توسعه یافتگی معادلات متفاوتی در پرداخت مالیات خود دارد و با وجود اینکه اخذ مالیات یکی از مهمترین درآمدهای این شهرستان محسوب می شود، تبعات ناشی از آن به عقیده کارشناسان و شهروندان مشاهده نمی گردد.

ابهام در اجرای قانون مالیات

هر سال میزان درآمدی از نظر مالیات افزایش می یابد و این در حالی است که این افزایش درآمدی مالیات به طور ملموس در شهرستان احساس نمی شود. از یک طرف خلاءقانونی و از طرف دیگر ضعف در اجرای قانون مالیات و همچنین وجود ابهامات فراوان در این زمینه نشان می دهد که همچنان در شهرستان قروه نظام قانونی مالیات با ضعف عمده مواجه و همین مسئله یکی از عوامل مورد اعتراض توسط شهروندان به حساب می آید.

هرچند مسئولان بارها بر رعایت عدالت و حقوق مردم و دولت در وصول مالیات ها تأکید دارند و معتقدند که باید رعایت ضوابط شرعی و قانونی در وصول مالیات و عوارض ملاک اصلی قرار گیرد اما بررسی های میدانی و اظهارات بسیاری از شهروندان نشان می دهد که نه عدالتی برقرار است و نه حقوق مردم رعایت می شود.

فرار مالیاتی و هموار شدن راه فساد

کارشناسان اقتصادی بر این باورند که هر چقدر راه های فساد جهت پرداخت مالیات گرفته شود به همان اندازه بر درآمدهای شهرستان که جزو بیت المال و حقوق مردم است، افزوده می گردد. این در حالی است که با یک ارزیابی کلی می توان به فرارهای مالیاتی که توسط یکسری از افراد حقیقی و حقوقی (حال به هر دلیل) که منجر به فساد فراوان هم می شود، اشاره کرد.

بررسی های میدانی نشان می دهد که نفوذ قدرت در پرداخت مالیات بسیار نقش دارد به طوری که کسانی که به نوعی از نظر رانت اجتماعی قدرت بیشتری دارند به آسانی زیر بار واریز مالیات نمی روند و مسیر فرار را برای خود انتخاب می کنند. همین مسئله به نوعی عدالت را نشانه می گیرد و این سؤال را در اذهان عمومی ایجاد می کند که آیا اجرای قانون مالیات با تبعیض امکان پذیر است؟!

تبعیض در وصول مالیات

هرچه مسئولان نسبت به موضوع مالیات امید دارند اما شهروندان نظر متفاوتی داشته و معتقدند درآمدهای مالیاتی تغییری در رفاه عمومی آنان ندارد و در واقع از نظر آنان یکی از دلایل گسترش تخلفات مالیاتی بی اعتمادی شهروندان نسبت به هزینه این درآمد به خود آنان است.

«یوسف» یکی از شهروندانی است که فروشگاه کیف و کفش دارد. او در زمینه مالیات بی اعتمادی مردم را نشانه می گیرد. «ببینید وقتی شهروندان به عینه می بینند افزایش تعرفه های مالیاتی و مالیات های اخذ شده تأثیری در پیشرفت و توسعه شهرستان ندارد از دادن مالیات طفره می روند.»

به گفته این شهروند اگر یکی از اهداف مالیات ایجاد عدالت اجتماعی و کاهش فاصله طبقاتی است این مهم در قروه محقق نشده و در این شهر تفاوت طبقاتی به وضوح دیده می شود.

«مهرداد» دیگر شهروندی است که گل فروشی دارد. او هم از تبعیض در وصول مالیات می نالد. «وقتی من کاسب می بینم اداره مالیات برایم مبلغی را نوشته که متناسب با میزان درآمدم نیست و ناچارم مبلغی را هم از جیب خودم بگذارم و مالیاتم را پرداخت کنم و آن وقت هم صنفی ام را که می بینم درآمدش بیشتر از من بوده اما میزان مالیات نوشته شده برای او بسیار کمتر است، خب قطعاً از این همه تبعیض رنج می برم و به عدالت در این زمینه شک می کنم.»

این اعتراضات را بسیاری از کاسبان، تولیدکنندگان و شهروندان دارند و به نوعی حرف همه از تبعیض، نبود عدالت، ضعف در اجرای قانون و ملموس نبود میزان هزینه مالیات در سطح شهر است.

مالیاتی که تکیه گاه توسعه نیست

پژوهش های مختلف در حوزه اقتصاد نشان داده علت اینکه در حال حاضر درآمدهای مالیاتی نمی تواند تکیه گاه رشد و توسعه باشد ضد فرهنگ های رایج در زمینه مالیات است.

در همین زمینه براساس تحقیقاتی که «سعید سازش» پژوهشگر امور اقتصادی انجام داده باید گفت که مالیات بیش از آن که درآمدی برای تأمین خزانه دولت باشد ابزاری برای سرمایه گذاری در بخش هایی است که خلائی در آن احساس می شود.

این پژوهشگر با مقایسه کشورهای مختلف نشان داده که درآمدهای مالیاتی کشور فرانسه 41 درصد، آمریکا 30 درصد، آلمان 40 درصد و ایران تنها 6 درصد بوده و وابستگی پایین به درآمد مالیاتی نقش مالیات در توسعه را هم کمتر کرده است.

«سازش» رفع این مشکل را در جلب اعتماد عمومی و سرمایه گذاری و ایجاد اشتغال از طریق مالیات می داند.

تغییر قوانین مالیاتی دلیل افزایش تخلفات

این پژوهشگر اقتصادی همچنین در بخشی از تحقیق خود به تخلفات مالیاتی هم اشاره کرده و تنها راه جلوگیری از این تخلفات را در برخورد قانونی و پیگیری جدی می داند.

مطابق اظهارات او یکی از دلایل تخلفات مالیاتی تغیییرات پی در پی قوانین مالیاتی است که موجب می شود افراد به دنبال گریز از بند و تبصره هایی باشند که یک شبه تغییر یافته است.

آنچه «سازش» مورد تأکید قرار می دهد ثبات قوانین است. «یکی از ارکان شکوفایی اقتصادی ثبات قوانین است و بی شک سرمایه گذاران هم به امنیت قانونی و حمایت دولت نیازمندند، برای دستیابی به اهداف نظام مالیاتی لازم است قوانین عادلانه اجرا شود و همسویی لازم را با هم داشته باشد.»

شهر برخوردار توسعه نیافته

قروه را یک شهرستان برخوردار می شناسند و معلوم نیست این برخوردار بودن از چه نظر حساب شده چرا که این شهر گرچه دارای منابع درآمدی بسیاری است اما وقتی از این منابع هیچ سودی به شهرستان نمی رسد آیا می توان از برخوردار بودن آن سخن گفت؟!

همین انتخاب عنوان برخورداری برای این شهرستان معضلی شده که بیشترین اعتراضات را در بخش مالیات از آن خود کرده به طوری که سخن بسیاری از تولیدکنندگان و کسبه و حتی شهروندان بر این است که به بهانه برخوردار بودن، باید مالیات های گزاف پرداخت شود در حالی که میزان درآمد ماهیانه و سالیانه به اندازه مالیاتی که نوشته می شود هم نیست!

یکی از ارکان اصلی دولت در درآمدزایی و سرمایه گذاری به دلیل بی اعتمادی متقابل مردم و مسئولان به جای کمک به توسعه و رشد منطقه به عاملی فرصت سوز بدل شده و در حالی که قروه به سرمایه گذاری و توسعه در حوزه های مختلف نیازمند است کانال های صرف منابع درآمدی آن رنگ و بوی کمتری دارد./

* گزارش: زیبا امیدی فر

کد خبر 5433

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha