به گزارش کردپرس، شرکت روسی روس نفت سال گذشته و قبل از برگزاری رفراندوم اقلیم کردستان که بحران سیاسی و اقتصادی را برای اقلیم کردستان به ارمغان آورد، قراردادی با اقلیم کردستان بست که بر اساس آن با پرداخت 2 میلیارد دلار کنترل خط لوله صادرات نفت و گاز اقلیم کردستان را به دست گرفت. اما بعد از حوادث 16 اکتبر 2017 که طی آن دولت مرکزی عراق کنترل چاه های نفتی واقع در مناطق مورد مناقشه از جمله کرکوک را به دست گرفت اعلام کرد قراردادهایی را که اقلیم کردستان به صورت یکجانبه امضا کرده به رسمیت نمی شناسد و تعهدی در قبال اجرای آنها ندارد.
اکنون منابع مطلع و دست اندر کار مذاکرات میان اقلیم کردستان و بغداد بر سر جریان یافتن دوباره صدور نفت اقلیم کردستان از خط لوله موجود در اقلیم کردستان که از 650000 بشکه در روز قبل از برگزاری رفراندوم به حدود 300000 بشکه کاهش یافته میگویند شرکت نفتی روسنفت روسی که مدیر عامل آن از افراد نزدیک به ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه محسوب می شود نقش مهمی در نزدیک کردن دو طرف و تشویق آنها به توافق دارد.
رویترز روز 27 فوریه 2018 به نقل از حیدر العبادی نخست وزیر عراق نوشت: در مذاکرات میان اربیل و بغداد بر سر از سر گیری کامل صادرات نفت توافق حاصل شده است. حیدر العبادی جزئیات بیشتری ارائه نکرده و فقط گفته است برخی اختلافات بعدا حل خواهد شد.
دو منبع مطلع از مذاکرات اربیل و بغداد به رویترز گفته اند اقلیم کردستان عراق موافقت کرده است صادرات نفت از طریق اقلیم کردستان به بازارهای جهانی که از بندر جیحان ترکیه می گذرد از سر گرفته شود و درآمد آن تحویل بغداد داده شود. اما اربیل دو شرط دارد: اول این که مقداری از این نفت برای مصارف پالایشگاه های داخلی اختصاص داده شود و دوم این که بغداد تعرفه مورد توافق را به شرکت روسنفت روسی که اکنون بر خط لوله کنترل دارد، بپردازد.
یکی از این منابع به رویترز گفته است اقلیم کردستان این راه حل سریع را به بغداد به صورت کتبی ارائه کرده و منتظر پاسخ نهایی دولت مرکزی عراق است. وی گفته است در نهایت باید بر سر انتقال سهم بودجه اقلیم کردستان و بازپرداخت بدهی های اقلیم کردستان سازش کنیم.
منابع مطلع درباره چند و چون نقش روسنفت روسی در مذاکرات میان اربیل و بغداد گفته اند دیدیر کازیمیرو یکی از معاونان مدیر عامل شرکت روس نفت که ماه فوریه از بغداد دیدار کرد و با ابراهیم جعفری وزیر خارجه عراق در مسکو گفتگو کرده، از نقش این شرکت در مذاکرات سخن به میان آورده است. ابراهیم جعفری گفته است عراق هیچ مانعی بر سر فعالیت شرکت های خارجی ایجاد نمی کند و وزیر نفت عراق نیز گفته است با فعالیت شرکت روس نفت در اقلیم کردستان مشکلی ندارد.
صفین دزه ایی سخنگوی دولت منطقه ای اقلیم کردستان در این باره گفته است فعلا توافق محکمی در میان نیست اما ابراز امیدواری کرده است بغداد با پیشنهاد اقلیم کردستان در مورد روس نفت و پالایشگاه های محلی موافقت کند. وی از دادن توضیح بیشتر خودداری کرده است.
برخی منابع در دولت منطقه ای اقلیم کردستان گفته اند به دنبال کنترل دوباره دولت مرکزی عراق بر منابع نفتی و کاهش شدید صادرات نفت اقلیم کردستان عراق، این منطقه خودمختار در شمال عراق حدود 3 میلیارد دلار از این طریق زیان دیده است اما گفته اند میلیاردها دلار بابت سهم پرداخت نشده اقلیم کردستان از بودجه عمومی چند سال گذشته عراق از بغداد طلب دارند.
منابع مختلف در اقلیم کردستان و بغداد با اشاره به برگزاری انتخابات عمومی عراق در 12 می 2018 معتقدند قبل از این تاریخ امکان رسیدن به توافق به دلیل تاثیر آن بر سرنوشت دولت فعلی عراق کم است.
یکی از افرادی که در مذاکرات میان اربیل و بغداد حضور دارد به رویترز گفته است کردها تا زمانی که حیدر العبادی دوباره به سمت نخست وزیری عراق انتخاب نشود تن به معامله نخواهند داد و العبادی هم حاضر به انجام معامله ای نخواهد شد که موقعیت وی را در آستانه انتخابات تضعیف کند.
این منبع گفته است هر دو وقت کشی می کنند. ما در برحه انتخابات قرار داریم و ممکن است چهره ها عوض شوند اما هر گونه تعلل در حل مسئله اقلیم کردستان به نفع هیچ کدام نیست.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما