عدم توانایی ترکیه در کنترل کامل عفرین/  تشدید جنگ میان پ.ک.ک و ترکیه

سرویس جهان- دکتر جانا جبور استاد دانشگاه ساینس پو فرانسه در مصاحبه با خبرگزاری کردپرس احتمال داد با نزدیک شدن به انتخابات ترکیه، جنگ میان پ.ک.ک و نیروهای امنیتی این کشور تشدید شود اما تاکید کرد که بعد از انتخابات امکان بوجود آمدن یک آتش بس دیگر وجود دارد. وی همچنین تاکید کرد که ترکیه نمی تواند عفرین را به تصرف کامل خود در بیاورد زیرا پایگاه اجتماعی نیروهای کرد سوریه در عفرین قوی است.

تحولات سوریه بویژه در منطقه شمال سوریه با تهاجم نظامی ترکیه به منطقه عفرین که تحت کنترل نیروهای کرد سوریه است سرعت بیشتری پیدا کرده است. از سوی دیگر ترکیه دلیل این تهاجم را ارتباط میان پ.ک.ک و نیروهای کُرد سوریه یا ypg دانسته که شاخه نظامی حزب کردی اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا pyd محسوب می شود. خبرگزاری کردپرس برای بررسی این موضوع، ارتباط میان این دو گروه کردی و آینده تقابلات میان دولت ترکیه و پ.ک.ک مصاحبه ای با دکتر جانا جبور استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه ساینس پو فرانسه انجام داده است. وی علاوه بر تدریس در دانشگاه ساینس پو، در یکی از دانشگاه های لبنان نیز تدریس می کند.

متن مصاحبه کردپرس با دکتر جانا جبور:

کردپرس: آینده نبرد میان ترکیه و پ.ک.ک را در آستانه نزدیک شدن به انتخابات در ترکیه چگونه تحلیل می کنید؟

دکتر جانا جبور: احتمالا جنگ میان ترکیه و پ.ک.ک در آستانه نزدیک شدن به انتخابت ترکیه در سال 2019 تشدید خواهد شد. در واقع، حزب حاکم عدالت و توسعه و نیز شخص رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه از جنگ علیه پ.ک.ک به عنوان ابزاری برای جمع کردن رای در آستانه انتخابات استفاده خواهند کرد و سعی خواهند کرد یک اجماع ملی بر سر این ایده ایجاد کنند که وجود حکومتی تک حزبی برای تضمین امنیت ملی و محافظت از کشور در برابر تهدید جدایی خواهی کُردها ضروری است.

کردپرس: هم پ.ک.ک و هم دولت ترکیه ادعا می کنند که همدیگر را تضعیف کرده اند، تا چه حد ادعای آنها قابل ارزیابی است؟

دکتر جانا جبور: تقریبا ادعای هر دو صحیح است. در واقع، ارتش ترکیه به وضوح نیروهای pyd نزدیک به پ.ک.ک را در عفرین به قدری تضعیف کرده اند که پیشروی آنان را به سمت کوبانی و اتصال این دو کانتون کند کرده اند. اگر کردها این دو کانوتن را به هم وصل می کردند به آنها این اجازه را می داد که در مزهای ترکیه یک منطقه خودمختار تشکیل دهند.

از سوی دیگر، این ادعای پ.ک.ک و pyd که ترکیه را تضعیف کرده اند نیز درست است. ترکیه بیش از 30 سرباز خود را در جنگ عفرین از دست داده است که از نظر هزینه انسانی برای ترکیه قابل توجه است. ترکیه همچنین به دلیل قدرت و توانایی نیروهای پ.ک.ک و pyd و آمادگی آنها برای انجام حملات شدید در عفرین نتوانسته است پیشروی سریعی داشته باشد.

کردپرس: آیا باور دارید که ارتباطی سیستماتیک میان نیروهای پ.ک.ک و ypg وجود دارد؟

دکتر جانا جبور: بدون شک ارتباطاتی میان پ.ک.ک و حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه یا pyd که شاخه سیاسی ypg محسوب می شود وجود دارد. علاوه بر آن، میان پ.ک.ک و جمعیت کردهای سوریه به طور عام و در عفرین به طور خاص ارتباط وجود دارد. این ارتباطات به سال های دهه 1990 باز می گردد که عبدالله اوجالان در سوریه اقامت داشت. بسیاری از کردهای سوریه در آن زمان به شدت جذب ایده ها و عقاید عبدالله اوجالان رهبر زندانی پ.ک.ک شدند و می توان گفت آنها طرفدار پروپا قرص اوجالان شدند. عبدالله اوجالان همچنین در سالهای دهه 1990 در عفرین تعاونی هایی تشکیل داد که این امکان را برای کردها در عفرین بوجود آورد تا کالاهایی را تولید و به روستاهای اطراف بفروشند. بنابر این, عبدالله اوجالان کاملا در میان کردهای عفرین نفوذ کرده است.

کردپرس: آیا می توان به ایجاد آتش بسی دیگر میان پ.ک.ک و دولت ترکیه و یا شروع دوباره روند صلح امیدوار بود؟

دکتر جانا جبور: از آنجایی که هم پ.ک.ک و هم ترکیه از جنگ خسته شده اند ممکن است بعد از برگزاری انتخابات در ترکیه دوباره آتش بس اعلام شود. احتمال این که بعد از پیدا شدن راه حل بحران سیاسی در سوریه مثلا در سوچی، میان پ.ک.ک و دولت ترکیه آتش بس برقرار شود بیشتر است. در واقع، تا زمانی که بحران در سوریه ادامه داشته باشد، پ.ک.ک از آن جایی که احساس می کند قلمرویی برای مقاومت در برابر ترکیه یافته است احساس قدرت کرده و از قلمرو سوریه به عنوان یک پایگاه جدید قدرت که می تواند از آنجا جنگ علیه ترکیه را به پیش ببرد استفاده خواهد کرد. زمانی که پ.ک.ک از سوریه بیرون رانده شود احتمال آغاز مذاکره با دولت ترکیه بیشتر می شود.

کردپرس: آیا ترکیه می تواند عفرین را به طور کامل تحت کنترل خود در آورد؟

دکتر جانا جبور: ترکیه نمی تواند عفرین را به طور کامل تصرف کند. نیروهای وابسته به pyd نه تنها مبارزان خوبی هستند بلکه از نظر اجتماعی سنگربندی محکمی دارند به این معنی که ساکنان محلی به شدت از آنها حمایت می کنند و این نکته ای است که به نفع ترکیه نیست.

کردپرس: چرا روسیه کُردهای سوریه را تنها گذاشت؟

دکتر جانا جبور: روسیه کردهای سوریه را تنها گذاشت چون می خواست در مذاکرات سوچی ترکیه را همراه خود کند. به نظر می رسد که توافقی میان روسیه و ترکیه به وجود آمد به این صورت که اگر روسیه کردهای سوریه را رها کرده و از آنها حمایت نکند ترکیه از اهرم فشار خود بر شورشیان سوریه استفاده کرده و گروه هایی ماند احرار الشام و ترکمان ها را مجبور کند سر میز مذاکره حاضر شوند. ترکیه عامل قدرتمندی در سوریه است و همکاری آن با روسیه در سوچی برای موفقیت آمیز بودن روند مذاکرات در آنجا لازم بود.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 55206

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha