به گزارش کردپرس، سال 96 در حالی به روزهای پایانی خود نزدیک می شود که برخی پروژه های عمرانی، ورزشی و فرهنگی با وعده ها و قول های مسئولان استانی و شهرستانی به زمان اجرای خود نزدیک می شود و برخی دیگر همچنان در گذر زمان به فراموشی سپرده شده اند و چشم انتظار نگاهی از جنس اعتباری هستند لذا نگاهی به کارنامه عملکردی مسئولان و بررسی نقاط ضعف و قوت شاید بتواند عاملی در جهت تبیین برنامه های مدیریتی منسجم تر و تعیین اولویت ها در سال آینده باشد.
در بیان پروژه های اجرایی در شهرستان دهگلان آنچه بیشتر قابل ذکر است اجرای پروژه های کوچک همچون اجرای طرح های هادی، بهره برداری از راه های روستایی و پروژه هایی از این دست باشد اما می توان قابل ذکرترین و شاخص ترین پروژه اجرایی در شهرستان دهگلان را مربوط به "استخر سرپوشیده مجتمع ورزشی علیزاده" دانست که با حضور وزیر ورزش و جوانان به بهره برداری رسید.
مجتمعی که همچنان ناتمام مانده است
کار احداث و اجرای مجتمع ورزشی شهید علیزاده با زیربنای 39 هزار متر مربع از سال 90 آغاز شد، اعتبار این مجتمع از محل سفر مقام معظم رهبری به استان کردستان تامین شده است و دارای بخش هایی همچون استخر سرپوشیده، زمین چمن، پیست دو و میدانی، سالن سقف کوتاه چند منظوره و خانه بوکس است اما پس از گذشت 6 سال از اجرای این پروژه تنها استخر شنای این مجتمع توانست خود را با زیر بنای 2716 متر مربع و صرف اعتبار 3 میلیارد و 600 میلیون تومان به خط پایانی جهت بهره برداری برساند و مابقی همچنان به گفته مسئولان در حال پیگیری و جذب اعتبار است.
شهرستان 65 هزار نفره دهگلان تنها یک زمین چمن آن هم در روستای "قروچای" دارد بنابراین برای رفع این کمبود در دهگلان، تکمیل پروژه زمین چمن مجتمع ورزشی علیزاده ضروری به نظر می رسد اما پس از گذشت 6 سال همچنان نیمه کاره مانده است، به گفته رئیس ورزش و جوانان شهرستان دهگلان، دلیل طولانی شدن تکمیل زمین چمن فوتبال این مجتمع کم کاری پیمانکار این پروژه است، وی در میان ورزشکاران دهگلانی قول مساعد داد: "این پروژه با جذب اعتبار یک میلیاردی در پاییز 97 به بهره برداری خواهد رسید". اما دیگر بخش های مجتمع ظاهرا زمانی طولانی تری را برای به بهره برداری رسیدن باید سپری کنند.
ذکر این نکته ضروری است که دهگلان با دارا بودن 30 سانت در متر مربع سرانه ورزشی، کمترین سرانه ورزشی را در استان دارد. همچنین حوزه ورزش و جوانان شهرستان دهگلان در سال 96 شاهد جذب اعتبار جهشی 3 میلیارد و 800 میلیون تومانی بوده است بنابراین دیدن تغییرات ملموس در حوزه ورزش و افزایش سرانه ورزشی در این شهرستان دور از انتظار نیست، باید منتظر ماند و دید چه اقدامات مثبتی در حوزه ورزش صورت خواهد گرفت.
پروژه ای که پس از 6 سال از اولویت خارج شد
«سهم دهگلان از سرانه فضای کتابخانه ای تنها 28 سانتی متر است، تسریع در ساخت پروژه کتابخانه این شهرستان بسیار مهم است»، «پروژه کتابخانه فعلا اولویت ندارد»، اینها اظهارات متفاوت فرماندار دهگلان طی سال های 93 و 96 است.
با نگاهی به گذشته می بینیم که پروژه احداث کتابخانه در سال 90 با دریافت ضرورت شهرستان دهگلان نسبت به افزایش سرانه فضای کتابخانه ای کلید خورد اما پس از گذشت 6 سال با پیشرفت فیزیکی تنها 17 درصد و با توجه به اظهارات فرماندار دهگلان مبنی بر در اولویت نبودن این پروژه، عملا از لیست پیگیری های شهرستان خارج شده است.
یحیی نظری دلیل این اظهار نظر خود را پروژه در دست احداث مجتمع فرهنگی این شهرستان می داند که شامل کتابخانه، سالن اجتماعات، نگارخانه و سینما بوده که با تخصیص اعتبار 1 میلیارد و 500 میلیون تومانی کلنگ آن در بهمن ماه امسال رسما بر زمین زده شد.
برآورد هزینه برای تکمیل این مجتمع، اعتباری در حدود 5 میلیارد و 400 میلیون تومان و صرف زمان 3 تا 4 سال است و اعتبار لازم جهت تکمیل پروژه نیمه تمام کتابخانه 1 میلیارد و 500 میلیون تومان است.
آنچه که باید در نظر گرفت این است که با وجود اقدام بسیار خوب مسئولان شهرستانی جهت جذب اعتبار 1 و نیم میلیاردی و خارج کردن این مجتمع از رکود و فراموشی، جوانان دهگلانی باید 4 سال دیگر را نیز چشم انتظار داشتن اماکن فرهنگی بمانند، مسئولان شهرستانی جذب اعتبار 1 میلیارد و نیمی برای مجتمع فرهنگی را مرهون لابی گری های خود می دانند. سوالی که مطرح می شود این است که چرا پس از گذشت 6 سال از زمان احداث پروژه کتابخانه تنها 17 درصد پیشرفت فیزیکی داشته است؟ آیا نمی شد این رایزنی های استانی و کشوری در 6 سال گذشته نیز برای تکمیل پروژه هایی همچون کتابخانه به کار برده می شد تا اینک ناامیدانه حرف از به فراموشی سپردن آن نزنیم؟
لزوم تسریع در پیگیری با اعتبارات قطره چکانی!
سال 92 بود که محمد رضایی فرماندار وقت شهرستان دهگلان گفت: «به منظور رفاه شهروندان اجرای پروژه تصفیه خانه دهگلان باید با سرعت بیشتری پیگیری شود.»
خرداد 94، یحیی نظری فرماندار دهگلان در یک اظهار نظر گفت: «تصفیه خانه فاضلاب دهگلان با اعتبارات قطره چکانی تا 15 سال دیگر هم به بهره برداری نخواهد رسید.»
آذر 95، امیر قادری معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار کردستان در بازدید از تصفیه خانه فاضلاب دهگلان گفت: «تسریع در ساخت تصفیه خانه فاضلاب دهگلان ضروری است.»
پس از گذشت چند سال از دادن وعده های رنگارنگ تنها چیزی که از سرعت پیگیری در این پروژه دیدیم بازدیدهای گاه و بیگاه مسئولان از این پروژه و دادن وعده هایی در زمینه تسریع در انجام این پروژه بود. ظاهرا باید 15 سال دیگر منتظر به بهره برداری رسیدن این پروژه باشیم البته به شرطی که این پروژه نیز از اولویت خارج نشود.
لابی گری شرط خروج از رکود پروژه ها
پروژه هایی که نام برده شدند مشتی نمونه خروار بود که فارغ از نیازها، کمبودها و عقب ماندگی های جدی شهرستان دهگلان در زمینه های مختلف از جمله کاهش بیکاری، ایجاد اشتغال، کمبود اماکن فرهنگی در شهر دهگلان و روستاها، نبود فضاهای ورزشی مختص به بانوان در شهر دهگلان و "صفر" بودن این فضا در شهر 4000 نفره "بلبان آباد" و روستاها، نبود کتابخانه در شهر "بلبان آباد"، وجود مشکلات جدی در جاده های روستایی و صدها مشکلات ریز و درشت دیگر در این شهرستان محروم ، برای چندمین بار یادآوری می شود تا شاید مسئولان فکری به حال مرتفع نمودن آنها کنند.
امروزه حیات اجتماعی یک جامعه در تعامل بالا با دنیای خارج از حوزه خود می باشد اما شهرستان دهگلان از عدم وجود مدیرانی با قدرت لابی گری بالا جهت جذب اعتبارات از استان و کشور به شدت رنج می برد، آنچه که از عملکرد برخی مدیران دریافت می شود عدم توانایی لازم در ایجاد تعامل و قدرت رایزنی مطلوب برای جذب اعتبارات جهشی برای خارج کردن دهگلان از این رکود و خمودگی است. شاید بتوان با برنامه ریزی های مدون و یا تعیین مدیران توانا کمی از این عقب ماندگی ها جبران کرد.
گزارش: ظریفه احمدی
نظر شما