بسته شدن مرزها رکود را بر بازارهای کردستان حاکم کرده است

سرویس کردستان- رکود حاکم بر بازارهای استان کردستان خصوصاً بازار شهرستان های مرزی در ابتدای سال جاری بعلت بسته شدن مرزها و معابر کولبری موجب نگرانی و مشکلاتی در جامعه شده است.

به گزارش کردپرس؛ بسته شدن مرزها و بازارچه های موقت و کولبری استان کردستان، پشت مرز ماندن کالاهای سفارشی بازاریان از کشورهای دیگر، بالا بودن نرخ واردات کالا و کمرگ از بازارچه های رسمی، حذف کولبری و عدم ارائه جایگزین مناسب تاکنون و...در کنار رکود اقتصادی داخلی از جمله مواردیست که بر وضعیت کسب و کار و رونق بازارهای کردستان اثر منفی گذاشته است، که نمود این مساله را می توان در شهرهای سقز و بانه مشاهده کرد.

برای بررسی موضوع سری به بازار زدیم و با چند نفر از بازاریان گفتگوهایی داشتیم که به شرح زیر از نظرتان می گذرد:

کاهش خرید کالا توسط مسافرین

کاهش خرید کالا در کردستان علیرغم افزایش مسافرین نوروزی نسبت به سال گذشته، واقعیتی است که بازاریان به آن اشاره می کنند.

مسئول یکی از فروشگاه های روسری عمده در سقز با بیان این مساله می گوید: بسته شدن مرزها، موجب شده که کالاهای خریدداری شده بازاریان پشت مرزها بماند و این مساله روی تنوع و قیمت کالاها اثر منفی داشته است.

بسته شدن مرزها اثر منفی بر بازار گذاشته است

وی افزود: یک مسافر از اصفهان، قزوین، میاندواب، کرمانشاه و... که برای خرید کالاهایی نظیر پوشاک و پارچه به شهرستان سقز می آیند، در صورتی خرید می کند که سقز دارای اجناس متنوع و با قیمت پایین تر نسبت به شهرستان محل سکونت آنها باشد، اما بسته شدن مرزها و کاهش جنس در بازار اثر منفی بر میزان خرید مسافران داشته است.این بازاری از مسئولان خواست وضعیت منطقه و وابستگی اقتصادی بازار به مرز را درنظر بگیرند و نسبت به بازگشایی بازارچه های مرزی اقدام کنند.

تاثیر بسته شدن مرز بر افزایش قیمت ها و کاهش تنوع اقلام

یک مغازه دار نیز که مشغول فروش لوازم خانگی است، می گوید: کاهش ورود کالاها به داخل بعد از مسدود شدن مرزها، باعث شده که وسایل صوتی و تصویری و کولر گازی در شهرستان های مرزی کاهش و قیمت ها افزایش یابد.رامین افزود: بسیاری از مغازه ها با کمبود اجناس مواجه شده اند و این قضیه روی میزان فروش آنان اثر منفی داشته است.

خریدهای چمدانی گردشگران در کردستان کاهش یافته است

وی در مورد طرح اخیر دولت مبنی بر جایگزینی تجارت الکترونیکی و پیله وری بجای کولبری گفت: پایین بودن قیمت ها علت اصلی موفقیت بازار شهرهای بانه، مریوان و سقز در جذب مسافرین بوده، در طرح جدید میزان دریافتی گمرک از کالاهای وارداتی افزایش می یابد و فرقی بین قیمت کالا در تهران و شهرستان های مرزی وجود نخواهد داشت.این فروشنده گفت: گردشگری شهرستان های مرزی کردستان بر محوریت خرید چمدانی استوار است، با بستن مرزها این محوریت در حال تهدید است.

بازگشایی مرزها ضروریست

وی گفت: خواسته ما از مسئولان کشوری و استانی این است که این فرصت ها و پتانسیل ها را از ما نگیرند و نسبت به بازگشایی و ساماندهی اصولی بازارچه های مرزی اقدام کنند.

بلاتکلیفی سرمایه بازاریان در آنسوی مرزها

یکی دیگر از بازاریان گفت: سرمایه بسیاری از بازاریان پشت مرزها بلاتکلیف مانده و خطرات مختلف آن را تهدید می کند

کریم پور افزود: بستن معابر کولبری موجب ضربه به بازار شهرستان های مرزی و از رونق انداختن آنها می شود و از دولت انتظار داریم با هماهنگی دولت مجاور مرز را بازگشایی نماید.

باید حق گمرک در بازارچه های مرزی کاهش یابد

وی به طرح جدید پیله وری و کارت الکترونیکی بجای کولبری اشاره و گفت: این طرح باید متناسب با نیاز مردم باشد، مثلاً در حال حاضر برای ورود هر کیلو پارچه هزار و هشتصد تومان حق کمرگی می گیرند ولی در بازارچه های مرزی ظاهراً 38 تا 40 هزار تومان دریافت می کنند، در صورت صحت موضوع این طرح مشکلات تاجران را چند برابر می کند و نمی تواند طرح موفقی باشد.

نشست نماینده مجلس، فرماندار ویژه و مسئولان شهرستان با بازاریان سقز

در نشستی که با حضور نماینده مجلس، فرماندار ویژه و مسئولان شهرستان با بازاریان سقز در مجتمع الماس برگزار شده، بازاریان طی سخنانی از بسته شدن مرزها، بلاتکلیفی کالاها پشت مرزها، حق عوارض و کمرگی بالا براساس طرح جدید ورود کالا در بازارچه های رسمی و... بشدت انتقاد و خواستار اقدام مساعد مسئولان شده اند.

نماینده سقز و بانه در این نشست با اشاره به دغدغه مسئولان شهرستانی و استانی در رابطه با بسته شدن مرزها و تاثیر منفی آن بر معیشت مرزنشینان، گفته است: پیگیری های متعددی از طریق وزارت کشور، معاونین رئیس جمهور، استانداری کردستان، شورایعالی امنیت ملی، وزارت خارجه، دستگاه امنیتی و...انجام شده و قرار است از روز 6 فروردین بمدت 15 روز مرزها برای ورود کالاهای خریداری شده باز شوند. تلاش می کینیم این زمان ادامه یابد.

محسن بیگلری در رابطه با افزایش هزینه های کمرگی افزوده: حسب اعلام مسئولان قرار است تخفیف هایی (حدود 40 درصد) برای مرزنشینان درنظر گرفته شود و تمام تلاش خود را برای تحقق این مساله بکار خواهیم گرفت.

دغدغه بازاریان قابل درک است/ بازگشایی بازارچه سیف در شهریورماه

فرماندار ویژه شهرستان سقز هم با بیان اینکه دغدغه بازاریان قابل درک است، گفته است: این مساله بصورت ویژه به مسئولان مختلف خصوصاً استاندار کردستان منعکس شده و امیدواریم گشایشی حاصل شود

علی اکبر ورمقانی همچنین به اقدامات انجام شده برای بازگشایی بازارچه مرزی سیف سقز اشاره و اضافه نموده: عملیات اجرایی ساخت زیرساخت ها با عتبار 5 میلیارد تومان شروع و در شهریور ماه 97 این بازارچه رسماً مورد بهره برداری قرار می گیرد.

لزوم بازگشایی مرزها و درنظر گرفتن معیشت مردم منطقه

وابستگی معیشت و اقتصاد شهرستان های مرزی و اطراف به تجارت مرزی در کنار ضعف و نبود کارخانجات و مراکز اشتغال زا واقعیتی است که همه بدان واقف هستند، حال لازمست مسئولان، برنامه ریزی صحیحی برای مردمی که تنها امرار معاششان بهره مندی از مرز است، داشته باشند و مراودات مرزی را در راستای بهبود معیشت مردم ساماندهی بکنند.

بنظر می رسد بازگشایی مرزها و معابر موقت در شرایط فعلی تا مشخص شدن طرح های جدید ساماندهی، امری ضروری به نظر می رسد.

گزارش از: فردین مصطفایی

کد خبر 56147

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha