به گزارش خبرنگار کردپرس، نسخه ی جدید کتاب ناله ی جودایی ماموستا هیمن، نشر موزه سرای هیمن شنبه 4 فروردین ماه رونمایی شد. اما این مراسم خالی از حاشیه نبود، تاخیر یک ساعته در شروع برنامه باعث تداخل این مراسم با جشنواره ی هه لپه رکی شد و بدین نحو دو سخنران اصلی برنامه از بیان پیام خود بازمانند و حواشی دیگر هم باعث شد تا عده ایی سالن را ترک کنند.
عدم برنامه ریزی مناسب و تداخل دو برنامه که حداقل می بایست یک ساعت از پایان تا آغاز برنامه ی دوم فاصله باشد، سبب ورود حضار مراسم دوم به سالن و درهم آمیختگی برنامه رونمایی کتاب ماموستا هیمن شد که این آشفتگی، پر سر و صدایی در آخر برنامه مناسب شان ادیب بزرگ دیار مکریان، ماموستا هیمن نبود.
اگر بتوان این مورد را با نبود سالن مناسب و استفاده ی چند منظوره از سالن تالار وحدت تنها سالن در خور اجرای برنامه، مطابق دانست اما این مراسم می توانست در روز دیگری که سالن تمام وقت خالی بود، نیز برگزار شود تا از تداخل برنامه ایی جلوگیری به عمل آید. به هر روی ماجرای اعتراضات نسبت به این برنامه به همین جا ختم نشد.
در ابتدا فیلمی پخش شد که حدودا 15 دقیقه بود و بر اقدامات شورا و شهرداری ادوار در خصوص خرید منزل ماموستا هیمن پرداخت. پس از آن فرماندار، شهردار و سخنگوی شورای شهر به سخنرانی پرداختند و به درخواست فرماندار مراسم رونمایی جلوتر افتاد زیرا شجاعی فرماندار مهاباد به خاطر کار دیگری در نظر داشت زودتر مراسم را ترک کند. از این رو سخنرانی عزیز آلی که به تدوین و جمع آوری کتاب ناله ی جودایی پرداخته بود، به بعد از پرده برداری موکول شد اما در نهایت به دلیل آشفتگی پایان مراسم ایشان از سخنرانی بازمانند و فرماندار نیز که قصد ترک مراسم را داشتند تا پایان حاضر بودند و جلو انداختن مراسم رونمایی تنها به بر هم ریختن برنامه دامن زد.
در هنگامه ی پرده بردایی از کتاب ناله ی جودایی نیز عده ی کثیری بر روی سن حاضر شدند و صحنه بسیار آشفته شد. در حالیکه مرسوم است در مراسمات رونمایی دو تا سه نفر به نمایندگی از کل حضار مراسم پرده برداری را انجام می دهند. اما در این مراسم بیش از 10 نفر برای رونمایی از کتاب به روی سن دعوت شدند. با این حال هنوز صدای اعتراض ها از سوی جمعیت شنیده می شد، چرا که دو تن ازعوامل اصلی تهیه و تدوین مجموعه ی فرهنگی کتاب ناله ی جودایی( عزیز آلی و مناف ایرانپناه) هنوز فراخوانده نشده بودند اما تمامی اعضای شورای شهر و شهردار بر روی صحنه حاضر بودند.
اعتراضات حضار باعث شد تا علاوه بر عوامل اصلی کتاب، ادیبانی که روزگاری شاگرد ماموستا هیمن بودند نیز دعوت شوند و روی سن بسیار شلوغ شود.
در نهایت مراسم رونمایی از مجموعه ی فرهنگی کتاب ناله ی جودایی ماموستا هیمن به همت شورا و شهرداری مهاباد انجام گرفت و از این رو حضور پر رنگ هر7 نفر اعضای شورا و شهرداری را در تمام مراحل مراسم به خوبی مشهود بود و گلایه هایی نیز به گوش می رسید که کاش شهردار و اعضای شورا به کار اجرایی بسنده و مراسم را به اهل ادب و کارشناسان این عرصه واگذار می کردند. چرا که سخنرانی شهردار و سخنگوی شورا خلاصه ی همان فیلم پخش شده ابتدای مراسم بود ودر پایان زمانی برای سخنرانی تدوین گر کتاب باقی نماند. اما نباید فراموش کنیم که سخنگوی شورای شهر وعده داد تا موزه سرای هیمن را در حد پژوهشگاه های علمی دنیا توسعه دهند و باید منتظر اقدامات شورا و شهرداری مهاباد در این خصوص نیز باشیم.
شاید انحصارطلبی مراسم توسط شهردار و شورا به مقدمه ی کتاب ناله ی جودایی نسخه ی جدید مربوط باشد در مقدمه ی این کتاب به قلم مدیر موزه سرای هیمن آمده که، زمانی که اعضای شورای شهر را از وجود صدای ضبط شده ی شعرخوانی ماموستا هیمن مطلع ساختم، آنها اعلام آمادگی کردند تا نسخه ی صدای ضبط شده را در اختیار موزه قرار دهند همچنین زحمات جناب مناف ایرنپناه را نیز جبران کنند و امتیاز این کار به موزه سرای هیمن تعلق بگیرد.
در خصوص حواشی این مراسم، سمکو پاکزاد هنرمند پیشکسوت مهابادی و یکی از شاگردان ماموستا هیمن به خبرنگار کردپرس می گوید؛«تهیه این مجموعه ی فرهنگی شایان تقدیر است اما مراسمی که به این منظور برگزار شد در شان ماموستا هیمن نبود و بیشتر با هدف تبلیغاتی برای شورای شهر انجام گرفت».
او ادامه می دهد؛ «معرفی ماموستا هیمن مقوله ایی فراتر از این قبیل سخنرانی ها توسط شورا و شهرداری است. بنده و کاک صلاح آشتی ساعتها در محضر درس ماموستا هیمن بودیم اما حتی قبل از مراسم نیز با شاگردان ماموستا مشورتی صورت نگرفت. این برنامه ها بیشتر جنبه ی نمایشی و دکوری دارند و کسانی که سخنرانی کردند که شناخت دقیقی از ماموستا هیمن نداشتند».
صلاح الدین خدیو فعال اجتماعی نیز در کانال تلگرامی خود مراسم رونمایی از پکیج ناله جدایی استاد هیمن را به یک تجمع یا جمعیت متراکم تشبیه می کند ومی نویسد؛ «در شهرستانها که بر خلاف تهران، تعداد رخدادهای فرهنگی سالانه به کمتر از انگشتان یک دست می رسد، انگیزه قویتری برای مشارکت پیدا می شود، با وجود آنکه بر اساس تجربیات قبلی مشخص باشد که کیفیت آنها دست کمی از کمیتشان ندارد. اینبار اما رونمایی از یک اثر فاخر ماموستا هیمن بهانه خوبی برای کنار نهادن پنداشته های قبلی بود. ناله جدایی معروفترین شعر ماموستا هیمن و احتمالا پرخواننده ترین شعر کردی حداقل در کردستانهای ایران و عراق در تاریخ معاصر است. پس از حدود چهل سال کشف فایل صوتی شعر خوانی شاعر آنهم با کیفیتی قابل قبول اگر نه گنج دستکم گنجینه ای باارزش است».
او ادامه می دهد؛ «دریغا اما در مراسم این نگاه غالب نیست، بلکه ناله جدایی و سراینده آن در حاشیه قرار دارند و متن چیز دیگری است. کلیپ پخش شده و خود سخنرانیها ـ غیر از سخنرانی خوب و تحسین برانگیز فرماندار ـ آشکارا پیامهای غیرفرهنگی و نگاه ابزاری دارند. آنهم بی هیچ پرده پوشی و در نهایت شفافیت و عریانی، به گونه ای که برای شرکت کنندگان آزاردهنده است. این وجه آزارنده هنگام دعوت برای حضور روی سن جهت رونمایی به اوج خود می رسد و بانگ اعتراضات هم از گوشه و کنار بلند می شود. از تمامی اعضای شورا، شهردار و بقیه مسئولین حاضر جهت حضور دعوت به عمل می آید. با اعتراض حاضران، کم کم صاحبان قلم و هنر و ...هم دیده میشوند و در نهایت روی سن آنقدر شلوغ می شود که شبیه نوعی تجمع مردمی است، البته در پایین وضع بدتر است و حاضران دسته دسته در حال ترک سالن هستند».
نظر شما