کابوس اقلیت شدن بر سر دو حزب حاکم اقلیم کردستان عراق

سرویس عراق و اقلیم کردستان – رابون معروف نماینده منتقد و صریح الهجه پارلمان کردستان عراق و مخالف سرسخت رفراندوم استقلال، در مصاحبه با کردپرس ضمن تشریح نگرانی های دو حزب حاکم اقلیم کردستان از نتایج انتخابات شفاف و سالم، عبور از مرحله کنونی با تغییر حاکمیت از کانال انتخابات و مبارزات مدنی را ضروری دانسته و به دشواری این راه اشاره می کند.

کردپرس: "نسل نو" نام یکی از جریان های سیاسی تازه تولد یافته در صحنه سیاسی اقلیم کردستان عراق می باشد که آغاز تشکیل آن با اعلام کمپین مخالفت با برگزاری رفراندوم استقلال کردستان عراق بود. تنها جریان فعال در اقلیم کردستان که ضمن پیشبینی عواقب سنگین برگزاری رفراندوم و تشریح دلایل آن، بر خلاف همه احزاب و جریان های سیاسی اقلیم کردستان تا روز برگزاری رفراندوم در 25 سپتامبر بر این مخالفت پافشاری کرد و با شرکت در رفراندوم به آن "نه" گفت. رابون معروف که پیشتر نماینده فراکسیون جنبش تغییر بود به دلیل حضور در کمپین مخالفت با رفراندوم استقلال از این حزب اخراج گردید و پس از برگزاری رفراندوم نیز به دلیل انتقادات شدید از حاکمیت اقلیم کردستان و شرکت در اعتراضات مردمی با اقدامات خشونت آمیز و بازداشت نیز روبرو گردید. وی در نهایت، استعفای خود را تقدیم ریاست پارلمان کردستان عراق کرد و علیرغم عدم بررسی این استعفا، از حضور در نشست های پارلمان امتناع ورزیده و تمامی فعالیت ها خود را برای به عنوان یکی از رهبران "نسل نو" برای پیروزی این حزب در انتخابات پارلمانی عراق و اقلیم کردستان اختصاص داده است. خبرگزاری کردپرس در ادامه مصاحبه با رهبران جریان های سیاسی مختلف اقلیم کردستان در خصوص تحولات سیاسی و اقتصادی به ویژه پس از رفراندوم و در آستانه انتخابات پارلمانی عراق بار دیگر مصاحبه ای با دکتر رابون معروف انجام داده است که در ادامه می خوانید.

کردپرس: جناب رابون معروف شما استعفای خود را از نمایندگی پارلمان کردستان عراق تقدیم ریاست پارلمان کرده اید، دلیل اتخاذ چنین تصمیمی در مقطع کنونی چیست؟ آیا این استعفا ارتباطی با شرایط و وضعیت سیاسی و اقتصادی اقلیم کردستان دارد؟

رابون معروف: به عنوان نماینده پارلمان کردستان استعفای خود را از 20 فوریه 2018 تقدیم ریاست پارلمان کرده ام. دلیل اصلی اتخاذ این تصمیم این بود که در انتخابات دوره چهارم پارلمان کردستان یکی از نامزدهای لیست جنبش تغییر (گوران) بودم و پس از انتخاب در فراکسیون این حزب فعالیت می کردم، اما به دلیل رفراندوم 25 سپتامبر 2017 اقلیم کردستان که مسعود بارزانی سرپرستی آن را بر عهده داشت و همه احزاب سیاسی اقلیم کردستان به نحوی از انحا از آن پشتیبانی کردند، سه جریان در داخل جنبش تغییر سر بر آوردند که من رهبری یکی از این جریان ها را در دست داشتم. جریان ما مخالف سرسخت برگزاری رفراندوم استقلال اقلیم کردستان بود و بر این عقیده بودیم که باید مردم کردستان به شیوه ای گسترده و صریح با این رفراندوم مخالفت ورزند. زیرا خسارت و تبعات آن متوجه مردم کردستان خواهد بود، اما جریان غالب و اکثریت در اقلیم کردستان موضع و رویکردی مخالف در پیش گرفت و در نهایت ما به عنوان مخالفان رفراندوم از جنبش تغییر و فراکسیون این حزب در پارلمان کردستان خارج شدیم و برای احترام به عرف نمایندگی و رای و نظر رای دهندگانی که من را به عنوان عضو فراکسیون جنبش تغییر برای نمایندگی انتخاب کردند، علیرغم حق قانونی خود برای ادامه فعالیت به عنوان نماینده پارلمان، اما اقدام به استعفا کردم، زیرا نمی خواهم در حزب و فراکسیون دیگری در پارلمان کردستان به فعالیت نمایندگی ادامه دهم.

کردپرس: با توجه به این که پیش بینی های شما در مصاحبه های قبلی با خبرگزاری کردپرس در خصوص نتایج رفراندوم درست از آب درآمد و با در نظر گرفتن شرایط و وضعیت سیاسی و اقتصادی اقلیم کردستان در مقطع کنونی، آیا تغییر توازن و نقشه سیاسی اقلیم کردستان در نتیجه انتخابات آتی محتمل است؟

رابون معروف: به عقیده من برای اولین بار، قدرت و حاکمیت حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان حمایت و پشتیبانی بین المللی و منطقه ای را از دست داده است و از سوی دیگر مثل سابق از سوی دولت مرکزی عراق مورد حمایت و پشتیبانی قرار نمی گیرند و مهم تر از همه این ها، حمایت و جایگاه مردمی خود را از دست داده اند. این دو حزب برای اولین بار دچار این ترس و وحشت شده اند که برای اولین بار و در صورتی که راه تقلب در انتخابات بر آن ها بسته شود، در میان احزاب اقلیم کردستان تبدیل به اقلیت شوند و جایگاه اکثریتی خود را از دست دهند. این در حالی است که لیست ها و نیروهای سیاسی جدید پا به عرصه سیاسی و رقابت های انتخاباتی اقلیم کردستان گذاشته اند و می توان به لیست "نسل نو" اشاره‌ کرد. این حزب سیاسی، توانایی و قدرت رقابت با حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان را در انتخابات پارلمانی دارد. جریان مردمی قدرتمندی هم وجود دارد. حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان به عنوان دو نیروی سیاسی و نظامی اقلیم کردستان حاضر به سازماندهی قانونی شاخه های نظامی خود نیستند و اجازه نمی دهند که این نیروی مسلح بزرگ در چارچوب قانون تبدیل به نیرویی ملی و متحد شود. این دو حزب همچنین دارای نیروهای امنیتی و اطلاعاتی وابسته بو خود هستند و نهادهای دولتی را به کنترل خود درآورده و در چارچوب منافع حزبی این نهادها را به کار می گیرند و اجازه نمی دهند نهادها و سازمان های حاکمیتی و قانونی ایجاد شود. به همین دلیل شاهد ظهور جریانی در بغداد هستیم که اجازه مشارکت حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی در دولت را ندهند و اگر این جریان موفق عمل کند، این دستاورد تاثیر مستقیمی بر سازماندهی قانونی نهادها و سازمان ها در اقلیم کردستان خواهد گذاشت. به همین دلیل با اطمینان خاطر می گویم که اگر مردم کردستان در انتخابات با رای اکثریت خود، از حزب دمکرات و اتحادیه میهنی سلب اعتماد کنند دروازه های تغییرات بزرگ از طریق قانونی و کانال انتخابات گشوده خواهد شد.

کردپرس:به وجود شاخه نظامی احزاب حاکم اقلیم کردستان (دمکرات و اتحادیه میهنی) اشاره کردید، از سوی دیگر شریان های اصلی اقتصادی اقلیم کردستان و نهادهای حاکمیتی نیز در دست این دو حزب می باشد. با توجه به رویکرد و سابقه آن ها در توسل به راهکارهای متفاوت و مختلف و در برخی موارد مخالف معیارهای دمکراتیک، بر این عقیده هستید که از طریق انتخابات و آرای مردمی بتوان تغییری در حاکمیت کنونی ایجاد کرد؟

رابون معروف: باید به این واقعیت اعتراف کرد که وضعیت و شرایط اقلیم کردستان غیرعادی و بحرانی است. حزب دمکرات کردستان و حزب اتحادیه میهنی طی 27 سال گذشته قدرت و حاکمیت عجیب و غریب و آشفته ای تشکیل داده اند. هیچ نهاد حاکمیتی مستحکم و قدرتمند قانونی در اقلیم کردستان وجود ندارد که از طیق قانون اداره شود و گستره فعالیت آن تمامی اقلیم کردستان باشد. هر دو حزب، شاخه نظامی ویژه خود را دارند و حتی شخصیت های قدرتمند و عالی در حزب دمکرات و اتحادیه میهنی وجود دارند که حوزه قدرت خاص و ویژه خود را دارند. نیروهای امنیتی نیز وابسته به دو خانواده بارزانی و طالبانی می باشند. این مسئله نیز به همه نهادهای حاکمیتی سرایت پیدا کرده‌ است. ما اسفناکی وضعیت موجود را درک می کنیم. برای ایجاد تغییرات ریشه ای نیز راه های زیادی پیش رو داریم. یا تمرد مسلحانه و یا راه کارهای قانونی، مدنی و صندوق های انتخابات. ما راه دوم را انتخاب کرده ایم. هر چند که این راه، طولانی و زمان بر است و صبر و خویشتنداری فراوان می طلبد، اما در نهات به نفع مردم اقلیم کردستان است. تجربه های جهانی مثل آن چه که در آمریکا، کشورهای آمریکای لاتین، آفریقا و جنوب آسیا در ارتباط با مبارزه مدنی و پارلمانی دیده ایم، این واقعیت را به ما گوشزد می کنند که می توان به حاکمیت بدی همچون آن چه که در اقلیم کردستان شاهد آن هستیم را پایان داد و تغییرات ریشه ای حاکمیتی ایجاد کرد و دمکراسی را از طرق قانونی و مبارزات مدنی و پارلمانی در این سرزمین گسترش داد و این نیز نیازمند خویشتنداری و صبوری است.

کردپرس: به مبارزات پارلمانی اشاره کردید، به عقیده شما پارلمان کردستان که نزدیک به دو سال در تعطیلی اجباری به سر برد، از زمان بازگشایی و آغاز دوباره فعالیت که چند روز قبل از برگزاری رفراندوم بود، توانسته است به وظایف قانونی خود به عنوان یک نهاد قانون گذاری تاثیرگذار عمل کند؟

روابن معروف: واقعیت این است که پارلمان کردستان با توافق صورت گرفته میان حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان و و اتحاد اسلامی کردستان فعالیت جدید خود را از سر گرفت. این پارلمان نمی تواند خود را از سیاست های کلی حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و سلطه این احزاب نجات یابد. به همین دلیل به عقیده من این پارلمان نمی تواند پاسخگوی مطالبات و انتظارات شهروندان باشد. این پارلمان نمی تواند به عنوان قدرت قانونگذاری و نظارتی، ناظر حاکمیت اقلیم کردستان باشد و به آن فشاورد وارد آورد و از حقوق حقه شهروندان دفاع و صیانت کند.

کردپرس: پیش بینی شما از نتایج انتخابات پارلمانی پیش روی عراق و جایگاه کردها بعد از این انتخابات در صحنه سیاسی عراق چیست؟

رابون معروف: کردها در عراق از لحاظ جمعیتی در مقایسه با برادران عرب در اقلیت هستند و کرسی های کردها در مجلس نمایندگان عراق تبلور این نسبت جمعیتی است و مثل همیشه در مجلس نمایندگان عراق در اقلیت خواهیم بود. اما بر این عقیده ام که این دیدگاه، دیدگاهی طائفی و قومیتی است و پیش تر و پس از نظام ملکی در عراق تجربه شده است و تفکر اکثریت و اقلیتی در حاکمیت عراق این کشور را با بحران ها، فجایع و ویرانی های بی شمار مواجه ساخته است و ما باید از این نوع از سیاست ورزی عبور کنیم. باید در چارچوب قانون اساسی عراق همه طیف های آن به عنوان یک ملت واحد از حقوق مشروع خود برخوردار باشند و سیاست های ما ملی و بر مبنای منافع همه مردم کردستان و عراق و طیف های قومیتی عرب و غیر عرب و طیف های مذهبی سنی و شیعه و مسیحی و دیگر قومیت ها و مذاهب باشد. ما نیازمند تغییر در بینش سیاسی خود هستیم نه اینکه اختلافات میان طیف های مختلف را بیشتر کنیم. این راهحل نهایی برای مردم عراق در رسیدن به دموکراسی و تضمین حقوق همه عراقی ها است.

مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی / سرویس عراق و اقلیم کردستان – خبرگزاری کردپرس

کد خبر 56862

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha