به گزارش کردپرس، دونالد ترامپ رییس جمهور آمریکا اوایل ماه آوریل در سخنانی غیرمنتظره بر خروج سریع 2000 نیروی نظامی این کشور از مناطق تحت کنترل نیروهای کرد سوریه تاکید کرد. 2000 نیروی آمریکا به همراه تعداد کمتری از نیروهای انگلیسی و فرانسوی برای حمایت از نیروهای کرد در مقابل داعش، از سال 2014 در سوریه به سر می برند.
واشنگتن پست در گزارشی، یکی از مهم ترین اهداف آمریکا در سوریه را حمایت از نیروهای کرد در مقابل داعش عنوان کرده است اما بر اساس برخی گزارشها، تعدادی از مقامات نظامی آمریکا تهاجم ترکیه به عفرین و خودداری نیروهای کرد از ادامه نبرد با داعش در رقه و دیرالزور باعث فعالیت دوباره نیروهای داعش در این مناطق شده است.
به نظر می رسد که میان مقامات آمریکایی بر سر اهداف این کشور از حضور در سوریه توافق چندانی وجود ندارد. در حالی که ترامپ بر بازگشت نیروهای به خانه پس از شکست داعش در سوریه تاکید دارد اما جوزف ووتل رییس فرماندهی مرکزی نیروهای آمریکا اخیرا در سخنرانی خود در انستیتو صلح آمریکا، یکی از اهداف مهم ماموریت نیروهای آمریکا در سوریه را ایجاد ثبات در مناطق بازپس گرفته شده از داعش و تلاش برای بازسازی این مناطق عنوان کرد. به گفته واشنگتن پست، اظهارات دونالد ترامپ و جوزف ووتل تقریبا در یک زمان و با فاصله مکانی کمتر از دو کیلومتر از هم بیان شده است اما یک چیز مشخص است؛ شاید کاخ سفید، پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا توصیف متفاوتی از حضور نیروهای آمریکا در سوریه داشته باشند اما هیچ کدام از آنها نمی خواهند نیروهای ارتش آمریکا برای همیشه در سوریه بمانند.
اما مسئله مهم دیگر در مورد حضور آمریکا در سوریه، حمایت های نظامی از نیروهای کرد و سرمایه گذاری صورت گرفته روی این نیروها و آینده آنها پس از خروج آمریکا با توجه تهدیدهای ترکیه و عدم حمایت روسیه از کردها در جریان تصرف عفرین توسط ترکیه است. کارشناس سیاسی واشنگتن پست می گوید: با خروج آمریکا از سوریه، نفوذ رقبای این کشور در سوریه از جمله روسیه بیشتر می شود. با توجه به این که نیروهای کرد سوریه مناطق نفت خیز سوریه را در کنترل دارند ممکن است در آینده میان آنها و دولت مرکزی برخورد صورت بگیرد. زمستان گذشته آمریکا اعلام کرد کاروان نیروهای متخاصم را که قصد تهاجم به مواضع نیروهای کرد را در دیرالزور داشتند هدف حملات هوایی قرار داده است. برخی رسانه ها گزارش دادند که تعدادی از نیروهای روسی نیز در این حملات کشته شده اند.
اما سارا هاکبی ساندرز، سخنگوی کاخ سفید در آخرین اظهارات خود تلاش کرد از ابهامات موجود بر سر ادامه حضور نیروهای آمریکا در سوریه بکاهد. ساندرز گفت: همان طور که در سخنان رییس جمهور بر می آید جدول زمانی مشخصی برای خروج نیروهای آمریکا از سوریه تعیین نشده است. هدف صرفا بیرون بردن تعدادی از نیروها نیست بلکه هدف کسب پیروزی است و از آن جایی که رییس جمهور اختیار تصمیم گیری در این مورد را به وزیر دفاع و زیر خارجه داده است آنها می توانند در این مورد تصمیم گیری کنند.
جیمز دوبینز، از مقامات ارشد سابق کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا و مدیر بخش دیپلماسی مووسه راند و جفری مارتینی پژوهشگر موسسه راند، در مقاله مشترکی که پیرامون خروج احتمالی آمریکا از سوریه نوشته اند هشدار داده اند حالا که آمریکا تصمیم به خروج از سوریه گرفته، نباید بدون مقدمه این کار را بکند زیرا لطمه بزرگی به اعتبار آمریکا با توجه به شروطی که قبلا برای خروج از سوریه تعیین کرده بود خواهد زد.
این دو کارشناس مسائل سیاسی در مقاله خود که در سایت المانیتور منتشر شده نوشته اند: آمریکا قبل از خروج از سوریه باید زمینه گفتگو میان کردها و دولت سوریه را برای به دست آوردن حداقلی از خودمختاری برای جمعیت کردها در سوریه فراهم کند. واشنگتن همچنین باید برای تعامل میان کردها و ترکیه تلاش کند. این دو هشدار داده اند خروج بدون سر و صدای آمریکا از سوریه کردها را که متحدان اصلی آمریکا در سوریه محسوب می شوند، در معرض حملات ترکیه و احتمالا برخورد دولت مرکزی سوریه قرار می دهد و این مسئله باعث لطمه خوردن اعتبار آمریکا می شود.
کد خبرنگار: 40101
نظر شما