گذري بر مشكلات و تنگناهاي جامعه كارگري

سرویس کردستان- کارگران ساختمانی جزو مظلوم ترین اقشار جامعه محسوب می شوند که غالباً به صورت روزمزد فعالیت نموده و با مشکلات متعددی در حوزه های بیمه، ایمنی کار، ثبات شغلی و... مواجه هستند.

به گزارش کردپرس؛ سختی کار، بیماری های جسمی، حوادث کار، از کار افتادگی، فشارهای معیشتی و... مواردیست که در بین این صنف در گذشته تاکنون زیاد به چشم می خورد.

انجمن صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی سقز از شهریور 1394 با هدف حمایت از حقوق اعضای این صنف، پیگیری مطالبات آنان، تنظیم ارتباطات و ایجاد تعامل بهتر بین کارگران و استادکاران ساختمانی با اداره تامین اجتماعی و نهادهای مرتبط و... تاسیس شده است؛ جهت بررسی فعالیت ها و اقدامات این انجمن، مسائل و مشکلات کارگران ساختمانی و... مصاحبه ای را با یوسف عبدالکریمی رئیس این انجمن انجام داده ایم که به شرح زیر از نظرتان می گذرد:

ـ کردپرس: انجمن صنفی کارگران و استادکاران ساختمانی با چه هدفی تشکیل شده و چند درصد از شاغلین این بخش در سقز را تحت پوشش قرار داده است؟

این انجمن به منظور حفظ حقوق و منافع قانوني و بهبود وضع اقتصادي کارگران كه خود متضمن حفظ منافع جامعه نيز باشد، آموزش فرهنگی و اجتماعی اعضا به منظور ارتقای سطح آگاهی های لازم، ارتقای ایمنی کار، حل مشکلات بیمه و درمان کارگران و استادکاران ساختمانی تاسیس شده، تاکنون 5400 نفر عضو گرفته که 4900 نفر آنان فعال می باشند.

ـ کردپرس: برای تحقق موارد فوق چه اقداماتی انجام داده اید؟

برگزاری نشست های عمومی و هم اندیشی بصورت مستمر برای جمع بندی موارد و مشکلات کارگران انجام شده است، پیگیری و انجام بیمه تامین اجتماعی 570 نفر در سال 97 و 110 نفر در سال 96، برگزاری جلسات آموزشی بصورت مستمر در زمینه های قانون کار، حوادث و ایمنی، دستمزد و...، عقد قرارداد با بیمارستان ها، پزشکان و مراکز خدماتی جهت گرفتن تخفیف برای اعضا و خانواده های آنان، خرید دفتر انجمن با مبلغ 123 میلیون تومان، اخذ وام برای 900 نفر از اعضا در بانک های ملی و قرض الحسنه بلال حبشی و... از جمله اقداماتی است که تاکنون انجام داده ایم. برای برگزاری سمینار مرتبط با وظایف انجمن 2 بار درخواست به اداره کار و فرمانداری داده ایم که تاکنون پاسخی دریافت نکرده ایم.

ـ کردپرس: مهمترین مشکلات کارگران ساختمانی و فراروی انجمن مربوطه کدامند؟

حوزه کارگری مشکلات زیادی دارد، اما مشخصاً مشکلات کارگران ساختمانی بیشتر از سایر کارگران است.بیکاری بالا خصوصاً در فصل پاییز و زمستان و عدم رعایت حقوق کارگران ساختمانی از طرف کارفرمایان، حوادث بالای کار (سال گذشته حدود 6 مورد فوتی و چند مورد جرح در سقز داشتیم)، عدم رعایت دستمزد براساس کف قیمت ها و پرداخت به موقع آن، کاهش ساخت و سازها و به تبع آن کاهش فرصت های کاری برای کارگران و استادکاران ساختمانی و...مهمترین مشکلاتی است که با آن مواجه هستیم. همچنین هیچ ارگانی دستمزد تعیین شده توسط ما را قبول و تایید نمی کند و مراجعه ما به ادارات کار، صنعت، فرمانداری و...تاکنون نتوانسته مشکل را حل نماید.

ـ کردپرس: در مورد ساماندهی دستمزدها براساس قانون کار چه اقدامی انجام داده اید؟

متاسفانه قانون کار شامل کارگران ساختمانی نمی شود و این تبدیل به معضلی شده است، اگر کارگری با کارفرما بر سر پرداخت دستمزد دچار مشکل شود، ما اجازه دخالت نداریم و کارگر نمی تواند در اداه کار شکایت نماید، لذا باید به دادگساری مراجعه و طرح دعاوی نماید که پروسه ای طولانی بوده و درخواست ما استفاده از ظرفیت انجمن صنفی کارگران بعنوان کارشناس دادگستری یا شورای حل اختلاف بین طرفین است.

ـ کردپرس: یکی از مشکلاتی که در سقز دیده می شود تجمع کارگران ساختمانی در میدان کارگر فعلی و عدم ساماندهی آن برای کاریابی است، آیا اقدامی در این راستا انجام داده اید؟

در سال 95 و پس از جلسات مختلف، یک لاین پارکینگ پل هوایی همراه کانکسی کوچک با مساعدت شهردار وقت برای ساماندهی کارگران ساختمانی در اختیار ما قرار گرفت، ما چند روز به محل رفتیم و موضوع را به کاررگان اطلاع دادیم، اما متاسفانه همراهی لازم را نکردند.

ـ کردپرس: راهکار چیست؟

با توجه به رکود فضای ساخت و ساز، باید دولت نقدینگی بیشتری را به حوزه مسکن تزریق و تسهیلات ارزان قیمتی برای نوسازی بافت های فرسوده اختصاص دهد تا فرصت کاری برای کارگران حوزه ساختمان فراهم شود، الزام نمودن کارفرمایان یا مالکان ساختمان ها توسط شهرداری جهت رعایت ایمنی به هنگام ساختمان سازی و نیز وجود جعبه کمک های اولیه، همکاری بیشتر فنی و حرفه ای با انجمن در برگزاری دوره ها و پایش صدور کارت، به رسمیت شناختن جایگاه کارشناسی یا داوری انجمن در مسائل مربوط به دستمزد کارگران و استادکاران از سوی دادگستری، همکاری شهرداری و نظام مهندسی با انجمن جهت الزام کارفرمایان به تصویه حساب با کارگران قبل از دادن پایانکار به آنان از راهکارهایی است که برای حل مشکلات کارگران ساختمانی باید مورد توجه قرار گیرد.

با توجه به اینکه کارگران جزو آسیب پذیرترین اقشار جامعه هستند، باید مسئولان سیاست های حمایتی بیشتری برای بهبود وضعیت این قشر از جمله در بحث حقوق و دستمزد، کاهش حق بیمه تامین اجتماعی و... درنظر بگیرند.

کد خبر 58212

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha