روسیه و آمریکا کُردها را شهروند درجه دو می دانند/ چشم انداز صلح با پ.ک.ک دور است

سرویس جهان- نیکولاس هراس، پژوهش گر مسائل خاورمیانه می گوید آمریکا و روسیه تا زمانی که کردها کیان مستقل خود را نداشته باشند به عنوان شهروند درجه دو محسوب می شوند. وی معتقد است آتش بس دولت ترکیه با پ.ک.ک و تهدیدهایی که علیه کردهای سوریه از طرف ترکیه صورت می گیرد به خواست و نظر اردوغان رییس جمهور ترکیه بستگی دارد.

خبرگزاری کردپرس در راستای بررسی مسائل کردها در خاورمیانه و تحلیل آن از سوی کارشناسان غربی و دیدگاه کشورهای غربی به این مسئله، مصاحبه هایی با کارشناسان اندیشکده های سیاسی غرب انجام داده است. خبرگزاری کردپرس این بار با نیکولاس هراس، تحلیل گر مسائل سیاسی خاورمیانه که از نزدیک ناظر اتفاقات حوزه مسائل کردی نیز هست گفتگویی درباره مسئله کردها در ترکیه و سوریه که به تخصص وی در این زمینه ارتباط دارد انجام داده است. وی معتقد است تا زمانی که اردوغان رییس جمهور کنونی ترکیه که تمایل دارد خود را مرد قدرتمندی نشان دهد بر باور کنونی خود استوار است مسئله کردی در ترکیه دچار تغییر نخواهد شد و آتش بس بار دیگر میان پ.ک.ک و دولت این کشور برقرار نخواهد شد. نیکولاس هراس معتقد است کشورهای غربی در تعامل خود با کشورهای ترکیه، عراق و سوریه اهمیت زیادی به کردها نمی دهند و آنها را شهروند درجه دوم حساب می کنند. به باور وی تغییر نگاه دول قدرتمند به کردها زمانی اتفاق خواهد افتاد که کردها صاحب کیان مستقل خود شوند. متن کامل مصاحبه کردپرس با نیکولاس هراس:

کردپرس: جنگ میان دولت ترکیه و پ.ک.ک در آستانه انتخابات این کشور چگونه خواهد بود؟

نیکولاس هراس: اردوغان به جنگ با پ.ک.ک در آستانه انتخابات نیاز دارد تا خود را مرد قدرتمندی در زمینه امنیت ملی نشان دهد. جنگ با پ.ک.ک به بهترین ابزار برای اردوغان تبدیل شده تا به مردم ترکیه بگوید او مرد سرسختی است و ترک ها به رهبری وی نیاز دارند. تفاوت جنگ با پ.ک.ک نسبت به گذشته این است که اردوغان با کردهای سوریه نیز بجنگد و بگوید آنها نیز پ.ک.ک هستند تا نیازهای سیاسی خود را تامین کند. کردهای سوریه مانند آنچه بر سر کردها در عفرین افتاد، باید رنج بکشند تا جاه طلبی های سیاسی اردوغان به حقیقت بپیوندند.

کردپرس: هم پ.ک.ک و هم دولت ترکیه ادعا می کنند در جنگ های اخیر طرف مقابل را تضعیف کرده اند، شما این ادعا را چگونه ارزیابی می کنید؟

نیکولاس هراس: ادعای ترکیه نسبت به ادعای پ.ک.ک صورت واقعی تری دارد. پ.ک.ک در چند سال گذشته از نظر نظامی به طور چشم گیری آسیب دیده است. اما پ.ک.ک همچنان به عنوان یک نیروی اجتماعی تاثیر گذار باقی خواهد ماند و این قدرتی را که پ.ک.ک الان دارد به آن بخشیده است. ترکیه می تواند برنده تقابل نظامی در مناطق عمدتا کردنشین ترکیه باشد و این یک واقعیت است اما ترکیه در مقابل پ.ک.ک جنگ اجتماعی را باخته است. پ.ک.ک شبکه قدرتمندی در میان کردهای مهاجر در اروپا دارد که نفوذ زیادی روی سازمان های کردی در عراق، سوریه و ترکیه دارد. ترکیه برنده نبرد های نظامی با پ.ک.ک است اما پ.ک.ک نیز سفت و سخت در تنها جنگی که اهمیت دارد ایستاده است و آن نفوذ در جوامع کردی کشورهای چندملیتی است.

کردپرس: آیا همانطور که ترکیه ادعا می کند، ارتباط سیستماتیک میان پ.ک.ک و گروه های کرد سوریه مانند pyd و ypg وجود دارد؟

نیکولاس هراس: میان پ.ک.ک و کردهای سوریه ارتباط وجود دارد اما به این معنی نیست که هر روز رهبران پ.ک.ک در قندیل دستورات نبرد را در سوریه صادر کنند. مسئله دیگر این است که عدم ارتباط میان رهبران جوان کرد در گروه هایی مانند ypg و نیروهای دموکراتیک سوریه هر روز بیشتر می شود. البته باید تاکید کرد قطع ارتباط اتفاق می افتد و نه عدم تمایل آنها به ارتباط با پ.ک.ک.

کردپرس: ترکیه در جنگ های اخیر خود با پ.ک.ک از پهبادهای نظامی استفاده می کند و پ.ک.ک نیز اخیرا گفته است سلاح های پیشرفته تری نسبت به گذشته در اختیار دارد، آیا این مسئله تغییری در وضعیت طرفین خواهد داد؟

نیکولاس هراس: باید منتظر ماند و دید که آیا این مسئله می تواند در روند بازی تغییر ایجاد کند یا خیر.

کردپرس: آیا نسبت به برقراری مجدد آتش بس میان دولت ترکیه و پ.ک.ک خوشبین هستید؟

نیکولاس هراس: همه چیز به اردوغان بستگی دارد. آتش بس تا زمانی که اردوغان باور داشته باشد که از نظر سیاسی وجود آتش بس مفید است برقرار نخواهد شد. تا زمانی که اردوغان نخواهد آتش بسی وجود نخواهد داشت.

کردپرس: هدف اردوغان از دخالت نظامی در سوریه چیست؟ وضعیت کردها در سوریه به کجا خواهد کشید؟

نیکولاس هراس: ترکیه می خواهد از این که پ.ک.ک پایگاهی مستحکم برای حمله به ترکیه در مرزهایش با سوریه ایجاد کند ممانعت بوجود آورد. اردوغان می گوید به ارتش دستور خواهد داد هر کجا از سوریه را که به باور وی پ.ک.ک از آن به عنوان پایگاه استفاده کند تصرف کند. اردوغان در این خصوص جدی است و تا زمانی که اردوغان در مورد پ.ک.ک چنین نظری داشته باشد کردهای سوریه در معرض تهدید قرار خواهند داشت.

کردپرس: رابطه روسیه با کردها را به طور عام و با کردهای ترکیه، سوریه و عراق به طور خاص چگونه ارزیابی می کنید؟

نیکولاس هراس: روسیه در ترکیه، سوریه و عراق دولتهای مرکزی را بر کردها ترجیح خواهد داد. تا زمانی که کردها کیان مستقل خود را نداشته باشند از نظر روسیه شهروند درجه دوم هستند. باید رو راست بود دولت آمریکا نیز از همین جنبه به کردها نگاه می کنند. کردها با نگاه به تاریخ باید یاد بگیرند خود آنچه را که می خواهند باید از جهان بگیرند هیچ کس خواسته های آنها را دو دستی تقدیم کُردها نخواهد کرد.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 58327

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha