به گزارش کردپرس، انتخابات پارلمانی امسال عراق پس از تحولات مهمی از جمله شکست داعش، برگزرای رفراندوم استقلال توسط کردها و عقب نشینی نیروهای کرد از بیش از نیمی از مساحت اقلیم کردستان پس از سال 2014 برگزار می شود. از آن جایی که کرکوک بخش مهمی از سرزمین های مورد مناقشه میان کردها و دولت مرکزی عراق است و تعداد کرسی های کردها در انتخابات قبلی در این شهر بیشتر از سایر تشکل ها بوده انتخابات اخیر در این استان اهمیت زیادی دارد.
کردهای عراق با برگزاری رفراندوم استقلال در 25 سپتامبر 2018 که با هدف زمینه سازی برای جدایی از عراق برگزار شد، علیرغم مخالت ها با برگزاری این رفراندوم و خصوصا در مناطق مورد مناقشه عل الخصوص در کرکوک، امید داشتند کرکوک را که « قدس کردستان» می نامیدند جزئی از کردستان مستقل احتمالی خود قرار دهند. اما ورق برگشت و حتی دوستان بسیار نزدیک دولت اقلیم کردستان از جمله آمریکا فقط ناظر تلاش قهرآمیز دولت مرکزی عراق برای سیطره دوباره بر مناطق مورد مناقشه بود. احزاب کرد بعد از پیامدهای رفراندوم بیشتر از همیشه دچار دو دستگی شده اند. این تفرقه در مورد کرکوک بیشتر به چشم می خورد زیرا حزب دموکرات کردستان عراق پرچم دار برگزاری رفراندوم و مدعی بازگرداندن «قدس کردستان» به دامان کشور مورد نظر خود، حضور در انتخابات پارلمانی کرکوک را که آخرین بار دو کرسی کسب کرد، بایکوت کرده است.
اما به نوشته خبرگزاری فرانسه، ترکمان ها و اعراب کرکوک با شور و شوق خود را برای برگزاری انتخابات پارلمانی آماده می کنند. ساکنان منطقه رحیم آباد کرکوک که بیشترین رای را به رفراندوم داده اکنون اشتیاقی برای صحبت کردن در مورد انتخابات پارلمانی عراق ندارند. فریدون رحیم، شهروند کُرد 41 ساله تنها کسی است که حاضر به صحبت در این باره شده است. وی به فرانس پرس گفت: من سال گذشته به رفراندوم آری گفتم اما امروز ما کردها، اعراب و ترکمان ها باید با هم زندگی کنیم. من در انتخابات پارلمانی 12 می شرکت می کنم.
بر اساس آمار اعلام شده، 940000 نفر در استان کرکوک برای شرکت در انتخابات ثبت نام کرده اند. کرکوکی ها 13 نماینده خود را که همین الان یک نماینده آن به مسیحی ها تعلق دارد از میان 291 نامزد که 80 درصد آنها چهره های جدید هستند انتخاب می کنند.
کردها در انتخابات 2014 در کرکوک، 8 کرسی نمایندگی این استان را به خود اختصاص دادند و اتحادیه میهنی که جایگاه بسیار بهتری نسبت به حزب دموکرات در این استان دارد 6 کرسی آن را به خود اختصاص داد. حزب دموکرات نیز توانست از کرکوک دو نماینده به مجلس عراق بفرستد. جوامع عرب و ترکمان کرکوک نیز هر کدام توانستند دو نماینده در مجلس عراق داشته باشند.
اما گمان می رود کردها در این انتخابات نتوانند جایگاه قبلی را به دست آورند. حزب دموکرات انتخابات در کرکوک را تحریم کرده و آن را «سرزمین اشغال شده» نامیده است. اتحادیه میهنی نیز با شائبه خیانت روبه رو شده است.
اما ریبوار طاها رییس لیست اتحادیه میهنی در انتخابات پارلمانی در کرکوک درباره اتهام مطرح شده می گوید اتحادیه میهنی چاره ای جز اجازه دادن به نیروهای فدرال برای ورود به کرکوک نداشت. وی در اشاره به اعراب و ترکمان های کرکوک گفته است امروز ما شاهد انتقام این مردم هستیم.
وی معتقد است برگزاری رفراندوم بر وضعیت کردها در کرکوک تاثیر گذاشته است اما می گوید: « این وضعیت خیلی موقتی است. بله کرکوک شهری عراقی است اما هویت آن کردی است. کردها همچنان انتخابات را در کرکوک خواهند برد اما نه با کسب هشت کرسی مانند قبل.»
حسن توران سیاستمدار ترکمان کرکوک درباره نتایج انتخابات پارلمانی عراق در کرکوک می گوید این انتخابات وزن سیاسی واقعی جوامع مختلف در کرکوک را نشان خواهد داد. ما به کردها نسبت به برگزاری رفراندوم هشدار دادیم که بهای آن بسیار گزاف خواهد بود. آنهایی که به فکر بازگشت به گذشته در کرکوک هستند خواب می بینند.
عامر الجبوری، نامزد لیست حیدر العبادی نخست وزیر عراق نیز نظر مشابهی دارد و می گوید: « کرکوک عراقی است و آنهایی که وضعیت فعلی را دوست ندارند می توانند جای دیگری بروند.»
نظر شما