گزارش کردپرس از فاجعه ای به نام کشتار سبزه قباهای طبیعت ایلام

سرویس ایلام- استان ایلام و طبیعت زاگرس بخاطر وجود گونه های پرشمار و در عین حال کمیاب حیوانات و پرندگان، از دیرباز تاکنون یکی از زیستگاههای اصلی حیوانات و پرندگان وحشی در کشورمان بوده است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، وجود این گونه های ارزشمند حیوانی و جانوری اما همواره مورد تاخت و تاز سودجویان و دشمنان محیط زیست بوده و سالانه خسارات بزرگ و جبران ناپذیری را به طبیعت و حیات وحش این استان شاهد هستیم.

در هفته های اخیر وجود لاشه های مرده و یا کشتار شده چند نوع خاص از پرندگان رنگین طبیعت و حیات وحش استان ایلام دوست داران طبیعت و محیط زیست این استان را در حیرت فرو برده و در عین حال موجب نگرانی عمیق مردم این استان شده است.

سبزه قبا پرنده ای که گناهش حشره خوردن است

این روزها کسانی که در طبیعت بهاری زیبا و مسحور کننده استان ایلام گشت و گذاری دارند گاها با لاشه های از پرندگانی که عمده آنها سبز قبا بوده مواجه می شوند که مرگ مرموز تعداد زیادی از این نوع پرنده که به نوعی یک فاجعه زیست محیطی است پرسش های زیادی را در اذهان مردم ایجاد کرده است.

سبز قبای زیبا و رنگین پر از زیباترین پرندگان طبیعت زاگرس و استان ایلام بوده که همواره یار دیرین طبیعت و حیات وحش این استان بوده که اینروزها شایعه کشتار عمدی این پرنده زیبا دوستداران محیط زیست را نگران و دلواپس کرده است.

سبزقبا از پرندگان حشره خوار و زنبور خوار طبیعت زاگرس بوده و همین موضوع بهانه ای را به دست برخی پرورش دهندگان زنبور در این استان داده که به روشی بی رحمانه دست به کشتار این پرنده زیبا بزنند.

فاجعه زیست محیطی از نوع کشتار سبزقبا

کشتن سبزه قبا به دست پرورش دهندگان زنبور عسل در سالهای گذشته در استان ایلام و برخی دیگر از استانهای زاگرس نشین همواره مطرح بوده اما میزان کشتار این پرنده در این سالها محدود و چندان قابل توجه نبوده است.

بر اساس اخباری که در فضاهای مجازی استان ایلام این روزها منتشر می شود و البته تصاویری که از مرگ و میر و یا کشتار این پرنده در فضاهای مجازی وجود دارد اینبار اما غم انگیز،گسترده و به نوعی فاجعه بار است.

بر اساس روشهای جدیدی که زنبور داران برای مقابله با سبزه قبای زنبور خوار کشف کرده اند این افراد شهدهای مورد مصرف یک یا چند کندوی عسل را به نوعی سم آغشته کرده که ابتدا زنبورهای آن کندوها با خوردن این شهدهای سمی از بین رفته و در ادامه کندوداران این زنبورهای تلف شده و مسموم را در طبیعت و اطراف کندوها رها کرده تا اینبار سبزقباهای بیگناه که گفته می شود بخشی از آنها بومی طبیعت ایلام و بخشی دیگر پرندگان مهاجر هستند با خوردن این زنبورهای سمی تلف شده و از بین بروند.

سبزه قبا پرنده ای که نیاز طبیعت زاگرس است

در این ارتباط یک حشره شناس و فعال زیست محیطی در گفتگو با خبرگزاری کردپرس می گوید: سبزه قبا و تعدادی دیگر از پرندگان مشابه که حشره خوار هستند بر اساس نوعی حکمت در آفرینش شان برای ایجاد توازن در طبیعت، حیاتشان بسیار ضروری است.

شیرمحمدی افزود: سبزه قبا یک حشره خوار در طبیعت بوده که نه فقط زنبور بلکه انواعی دیگر از حشرات طبیعت را که نوعی آفت برای گیاهان و مزارع هستند را شکار کرده و می خورند که از این نظر حیاتشان برای زندگی ما انسانها و چرخه طبیعت ضرورت دارد.

وی افزود: قطعا در آفرینش این پرنده و حشره خوار حکمت بزرگی از آفرینش نهفته بوده که اینک قتل عام گسترده این گونه پرنده می تواند علاوه بر یک فاجعه زیست محیطی زنگ خطر را برای چرخه متوازن طبیعت به صدا درآورد که حتی سلامت و حیات انسانها با کشتار وی و نسل کشی آن در طبیعت برای حیات ما انسانها هم می تواند خطرساز باشد.

مرگ و میر مشکوک سبزقبا در شهرستانهای مختلف ایلام

در روزهای گذشته با ازدیاد مرگ و میر و یا کشتار پرنده سبزقبا در طبیعت ایلام برخی فعالان زیست محیطی با مراجعه به خبرنگار کردپرس نسبت به مرموز بودن مرگ این پرنده و ازدیاد گونه های تلف شده آن در این استان احساس خطر کرده و هشدار دادند.

مهدی نظری فعال شناخته شده زیست محیطی و مرد درختی ایران در حالی که لاشه های چند گونه از پرنده سبزقبا را همراه خود دارد و تصویر وی نیز به همراه این گزارش کردپرس منتشر شده است به این خبرگزاری می گوید: کشتار سبزقبا این روزها در شهرستانهای مختلف استان ایلام مشاهده شده است و این می تواند زنگ خطر یک فاجعه زیست محیطی باشد.

وی افزود: در دو سه روز گذشته که بر اساس عادات معمول مشغول درختکاری در منطقه کانی سخت از توابع شهرستان دهلران و در مناطق مرزی این شهرستان بودم تعداد زیادی از لاشه های مرده این پرنده زیبا را مشاهده کرده و همراه خود نیز آوردم که مشاهده مرگ تعداد زیادی از این پرندگان برایم تعجب آور و در عین حال تأسف آور بود.

آیا بارش تگرگ می تواند از عوامل مرگ سبزقبا در طبیعت ایلام باشد

این فعال زیست محیطی در ادامه تصریح کرد: آنچه که در پرس و جوی خودم با افراد بومی و محلی در این مناطق در رابطه با مرگ و میر این روزهای سبزه قبا به دست آوردم این است که عده ای می گویند مرگ تعداد زیاد این پرنده ها ممکن است در اثر بارش های تگرگ روزهای گذشته باشد.

نظری افزود: البته این نمی تواند نظریع اطمینان بخشی باشد چرا که اگر تگرگ عامل مرگ این پرنده باشد قائدتاً باید پرندگانی همچون گنجشک ها که تعداد آنها در طبیعت ایلام بیشتر است باید نیز تلف شده باشند که اینگونه نیست و این روزها حتی مرگ یک مورد از گنجشک ها و یا گونه های دیگر پرندگان مشاهده نشده است.

وی با رد احتمال اینکه گفته می شود مسمومیت همه گونه های سبزقبا ممکن است بخاطر مسمومیت آنها توسط زنبوردار ها باشد گفت: مشاهده پرندگان تلف شده در مرز ایران و عراق آن هم در منطقه ای که خبری از پرورش زنبور عسل نیست نشان دهنده این است که مرگ و میر این پرنده ها می تواند به دلایل دیگری غیر از مسمومیت آنها باشد.

نظری در پایان گفت: مرگ این پرنده ها به تعداد بسیار زیاد در طبیعت ایلام به هر دلیل که باشد یک معضل زیست محیطی است که لازم است سازمانهایی همچون محیط زیست و دامپزشکی استان مرگ و یا کشتار این گونه های پرندگان را به جد پیگیری نمایند.

شناسایی زنبورداران مختلف و برخود با این افراد

با افزایش احتمال مرگ و میر گونه های پرنده ای سبزقبا به دست زنبورداران متخلف، مدیرکل محیط زیست استان ایلام در این باره می گوید: در برخی مناطق استان ایلام از جمله شهرستانهای آبدانان و صالح آباد مهران کشتار پرندگان توسط زنبورداران مخابره شده است و محیط زیست استان ایلام این موارد را پی گیری کرده است.

سلیمان نژاد با عنوان اینکه کشتن و مسمومیت پرندگان زنبور خوار توسط زنبوردارها نسبت به گذشته کاهش یافته است گفت: در این زمینه برخی زنبوداران متخلف شناسایی شده و برای آنها تشکیل پرونده شده و به مراجع قضایی معرفی شده اند.

وی به ضرورت فرهنگ سازی در بین پرورش دهندگان زنبور عسل اشاره کرد و گفت: کارشناسان این اداره کل با حضور در بین کندوداران با ارائه مشاوره های لازم به آنان نسبت به مسموم کردن این گونه های پرندگان به آنان هشدار داده و از آنان خواسته شده است برای مبارزه با این پرندگان و جلوگیری کردن از تلف شدن زنبورها از روشهای دیگری غیر از کشتن و مسموم کردن این پرندگان استفاده کنند.

سلیمان نژاد با عنوان اینکه کشتار گسترده اینگونه پرندگان می توان برای چرخه محیط زیست بسیار مضر باشد گفت: وجود این پرندگان برای جلوگیری از ازدیاد جمعیت برخی حشرات موذی طبیعت بسیار ضروری است.

بررسی علت مرگ و میر پرندگان در صورت درخواست محیط زیست

مدیرکل دامپزشکی استان ایلام نیز با عنوان اینکه مهمترین احتمال دلایل مرگ و میر این پرندگان معمولا زنبورداران هستند به کردپرس گفت: مسمومیت این پرندگان معمولا در چنین فصلی در سالهای گذشته هم شایع بوده است.

دکتر پیرانی با عنوان اینکه تاکنون دلایل مرگ این پرنده ها توسط دامپزشکی استان انجام نگرفته است افزود: بررسی دلایل مرگ و میر این پرنده ها از وظایف سازمان محیط زیست است اما دامپزشکی نیز آماده همکاری در این زمینه است.

وی با بیان اینکه موضوع آسیب های حیات وحش در حیطه کاری دامپزشکی نیست تصریح کرد: با این حال چنانچه سازمانهای ذیربط همچون محیط زیست این موضوع را پی گیری کنند و از ما در این زمینه کمک بخواهند آماده همکاری هستیم.

کشتار پرندگان زیبای طبیعت استان ایلام و حوزه زاگرس علاوه بر اینکه یک زنگ خطر بزرگ برای حیات وحش استان ایلام و دیگر نقاط حوزه زاگرس است به نوعی نشان از ضعف سازمانهای مسئول و زیست محیطی داشته که امیدواریم این سازمانها در این زمینه آگاه شده و با شناسایی خاطیان و کشتارکنندگان این پرندگان شدیدترین نوع برخوردها را نیز با آنان داشته باشند.

گزارش: حشمت اله کرمی نژاد

کد خبر 58477

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha