تلاش  برهم صالح برای تصدی منصب ریاست اقلیم کردستان

سرویس عراق و اقلیم کردستان - روزنامه «العرب» لندن در گزارشی به تلاش های برهم صالح رهبر هم پیمانی دمکراسی و عدالت در اقلیم کردستان به دلیل جایگاهی که در فعالیت های سیاسی در عراق دارد، برای تصدی منصب ریاست اقلیم کردستان پرداخته است.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، روزنامه «العرب» در گزارش خود می نویسد: انتخابات پارلمانی عراق که هفته آینده در عراق برگزار می شود، یک رویداد سیاسی باارزش و استثنایی برای رهبران کنونی اقلیم کردستان که اکنون به دلیل برگزاری همه‌پرسی استقلال اقلیم در سپتامبر سال گذشته و شکست این رفراندوم، دشوارترین مرحله را پس از سرنگونی رژیم بعث عراق، پشت سرمی گذراند، به شمار نمی رود، اما برای برهم صالح، یکی از رهبران جدا شده از اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) و رهبر هم‌پیمانی دمکراسی و عدالت، فرصتی استثنایی تلقی می شود و به مثابه پلی غیرمستقیم برای دستیابی او به منصب ریاست اقلیم کردستان یا منصب اجرایی جدیدی در دولت فدرال عراق د پس از انتخابات خواهد بود.

برهم صالح، سیاستمدار برجسته کُرد عراقی که جلال طالبانی، رهبر فقید کردستان و بنیان‌گذار اتحادیه میهنی کردستان تمامی امکانات اتحادیه میهنی را دراختیارش گذاشته بود، پس از غیبت طولانی 5 ساله از عرصه سیاسی در اقلیم کردستان، مجدداً مقتدرانه به این عرصه بازگشته است.

برهم صالح در سال 2006 تصدی منصب معاون نخست‌وزیر عراق در دولت نوری مالکی و همچنین مسئولیت پرونده اقتصادی عراق را به عهده داشت و درواقع شخص اول کردها در بغداد به حساب می آمد و اقلیم کردستان در سال 2009 یک اقلیم تقریباً «کاملاً» مستقل به شمار می رفت، اما بیماری مام جلال (لقبی که کردها بر ای بنیان‌گذار اتحادیه میهنی گذاشته اند) موجب شد که برهم صالح از عرصه سیاسی عراق دور شود.

بیماری طالبانی که چند سال به درازا کشید، به ایجاد جناح های زیادی در اتحادیه میهنی کردستان که پس از درگذشت مام جلال هیرو ابراهیم همسر او رهبری آن را به عهده گرفت، از جمله جناح کوسرت رسول معاون او و سپس جناح هایی از نسل جدید یعنی جناح لاهور شیخ جنگی که تصدی سازمان امنیت و اطلاعات و مبارزه با تروریسم اقلیم کردستان در شهر سلیمانیه زادگاه مام جلال، انجامید و تنش هایی بین سال های 2013 و 2017 در روابط برهم صالح با رهبران اتحادیه میهنی و خانواده طالبانی صورت گرفت.

پس از درگذشت بنیان‌گذار و رهبر حزب اتحادیه میهنی در سوم اکتبر 2017 حملات برنامه ریزی شده ای از سوی جناح های مختلف در داخل این حزب برای بازگرداندن مجدد برهم صالح به صفوف اتحادیه میهنی یا نابودی سیاسی او انجام گرفت که بارزترین اختلافات در این حزب بین صالح و هیرو ابراهیم بود که افکار و اندیشه های طالبانی را دنبال می کرد، با این حال ستاره قباد و بافیل پسران طالبانی تنها پس از فوت پدرشان درخشیدن گرفت؛ چرا که به گفته محافل سیاسی مام جلال به فرزندان خود اجازه فعالیت سیاسی نمی داد.

انتخابات پیش روی عراق اکنون فرصتی برای برهم صالح این سیاستمدار برجسته و رهبر کُرد برای خروج از کمای سیاسی و ایفای نقش مؤثری در اقلیم کردستان و بازگرداندن موازنه سیاسی به اربیل و سلیمانیه به شمار می رود.

به نظر می رسد که برهم صالح اکنون تصمیم به خروج از کمای سیاسی خود که چندین سال به طول کشید، گرفته است. او در سال 2017 به تأسیس حزب جدیدی برای مشارکت در انتخابات ویژه اقلیم کردستان و رقابت مستقیم با حزب اتحادیه میهنی در پایگاه این حزب، اقدام کرده است.

حزب مام جلال در گذشته نیز به دلیل جدا شدن نوشیروان مصطفی از اتحادیه میهنی و تأسیس جنبش تغییر (گوران)، بیش از نیمی از کرسی های پارلمانی خود را در اقلیم کردستان از دست داد.

در انتخابات پارلمانی سال 2009 اقلیم کردستان جنبش تغییر 24 کرسی پارلمانی را به دست آورد و حزب دمکرات کردستان (پارتی) 38 کرسی و اتحادیه میهنی از 110 کرسی با 18 کرسی رتبه سوم را احراز کرد، با این حال درگذشت نوشیروان مصطفی بر اعتبار جنبش تغییر تأثیر گذاشت، اما این حزب همچنان از احزاب قدرتمند در اقلیم به شمار می رود.

تعویق انتخابات پارلمانی در اقلیم کردستان و تصمیم حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی در خصوص منع فعالیت سیاسی برهم صالح در اقلیم، نزدیک بود که برهم صالح را دوباره وارد کمای سیاسی کند، اما تعیین موعد برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق او را دوباره وارد عرصه سیاسی در کشور کرد.

رهبران اتحادیه میهنی کردستان اکنون نگران از دست دادن کرسی های پارلمانی خود به نفع برهم صالح، همانند از دست دادن کرسی هایشان به سود جنبش تغییر در انتخابات عمومی سال های 2010 و 2014 هستند؛ چرا که از 328 کرسی مجلس نمایندگان عراق در انتخابات پارلمانی پیش روی این کشور، فقط 60 کرسی به کردها اختصاص داده شده است که بر اساس نظرسنجی‌ها حزب دمکرات کردستان ممکن است کرسی های خود را که نزدیک به 20 کرسی است، حفظ کند و 10 کرسی دیگر را احزاب جنبش تغییر و اتحادیه میهنی و بقیه کرسی ها را دیگر احزاب کردستانی به دست آورند.

نظرسنجی های صورت گرفته با هم متفاوت هستند، اما در همه آن ها آمده است که هیچ یک از احزاب کردستانی بیش از 14 کرسی را کسب نخواهند کرد، با این حال کردها که حتی برهم صالح را به دلیل فعالیتش در کنار طالبانی او را جانشین مام جلال می دانند، معتقدند که او پیشتاز این انتخابات خواهد بود.

برهم صالح نه تنها تهدیدی برای نفوذ سیاسی اتحادیه میهنی در شهرهای سلیمانیه و کرکوک به شمار نمی رود، بلکه تهدیدی برای اربیل و دهوک نیز نیست، زیرا به اعتقاد ناظران سیاسی، صالح اکنون به منصب ریاست اقلیم کردستان که پس از برگزاری همه‌پرسی استقلال که نتایج فاجعه آمیزی را به دنبال داشت و حتی نزدیک بود به ورود نیروهای عراقی به اربیل شود، چشم دوخته است.

روزنامه «العرب» در پایان گزارش خود می افزاید: در صورتی که برهم صالح نتواند تصدی منصب ریاست اقلیم کردستان را در دست گیرد، منصب مهم دیگری را در دولت فدرال عراق عهده دار خواهد شد؛ چرا که وی اکنون یکی از هم‌پیمانان احتمالی حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق تلقی می شود.

کد خبرنگار: 20103

کد خبر 58689

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha