به گزارش کرد پرس، بر اساس شاخص های مختلف یکی از ظرفیت های مهم استان کردستان در مسیر توسعه استان و افزایش نفش آن در اقتصاد ملی، توسعه بخش کشاورزی است. بالا بودن میانگین بارش نسبت به میانگین کشوری، خاک حاصلخیز و مناسب، شکل گیری اقتصاد کشاورزی در استان از دیر باز، کیفیت بسیار بالای محصولات تولیدی کشاورزی، دسترسی به بازارهای صادراتی، فراهم شدن زمینه های سرمایه پذیری و ... نشان دهنده آمادگی این بخش در استان کردستان برای جهش توسعه ای است و در این راه یک مشکل کلان را اگر بخواهیم نام ببریم، شکل نگرفتن نهادهای مالی سرمایه گذاری برای توسعه این بخش در استان است. کشاورزی کردستان از هر نظر آماده یک جهش مهم اقتصادی است و فقط سرمایه می خواهد. با توجه به شرایط کشور و همچنین ضرورت تحقق سیاست های اقتصاد مقاومتی بی توجهی به این پتانسیل ها ضربه زدن شدید به منافع و مصالح ملی است و این مسئله باید مورد توجه مسئولان و تصمیم سازان استانی و کشوری قرار بگیرد.
کردستان می تواند قطب تامین امنیت غذایی کشور باشد
وجود منابع آب و خاک کافی، بارندگی مناسب، ۹۰۰ هزار هکتار مرتع درجه یک و دو، منابع ژنتبک دامی، تعداد بالای دام گاوی از جمله مهمترین مزیت های بخش کشاورزی کردستان است. با وجود اینکه تنها 10 درصد اراضی کشاورزی استان کردستان آبی است، رتبه چهارم تولید گندم کشور را دارا است و 10 درصد گندم تولیدی کشور حاصل دست رنج کشاورزان استان کردستان است که در فقر شدید امکانات هم به سر می برند. بر کسی پوشیده نیست که گندم یکی از استراتژیک ترین محصولات در تامین امنیت غذایی کشور است. بر اساس اصول سیاست های اقتصاد مقاومتی تامین امنیت غذایی یکی از مهم ترین محورهای مقاوم سازی و افزایش تاب آوری اقتصادی است. سال هاست که موضوع تخصیص منابع آبی متناسب با شرایط استان کردستان مطرح است، اما وعدهای ریز و درشت در این زمینه عملی نشده است. کردستان با اینکه یکی از بیشترین میانگین های بارش سالانه را دارا است و منابع آبی پایداری هم در اختیار دارد شاخص کشاروزی آبی اش 10 درصد است در حالی که میانگین این شاخص در کشور بیش از 48 درصد است. ناگفته پیدا است اگر این شاخص به همان میانگین کشوری نزدیک شود شاهد جهش عمده در تولید محصولاتی مانند گندم خواهیم بود که علاوه بر افزایش درآمد سرانه استان، می تواند به تقویت اقتصاد ملی و حرکت در مسیر مقاوم سازی اقتصاد کشور کمک کند.
استان کردستان 75 درصد توت فرنگی تولیدی در کشور را به میزان 45 هزار تن در سال تولید می کند و این در حالی است که تولید کنندگان این محصول مهم با کم ترین امکانات در حال تولید هستند و اثری از صنایع تبدیلی متناسب با این ظرفیت در استان مشاهده نمی شود. دسترنج کشاورزان که یکی از با کیفت ترین محصولات توت فرنگی دنیا را تولید می کنند، روی وانت ها و در کنار جاده ها به مردم عرضه می شود.
استان کردستان رتبه اول تولید گوشت مرغ را در منطقه غرب کشور دارد اما همین استان از نظر کارخانه های تولید خوراک طیور، کشتارگاه های مجهز، صنایع بسته بندی و عرضه محصول در فقر کامل به سر می برد. در حالی که اگر حمایت های واقعی و سرمایه گذاری عمده در این بخش صورت بگیرد، می تواند به یکی از قطب های تولید و عرضه این محصول ضروری غذایی تبدیل شود و این هم یکی از بنیان های مهم اجرایی شدن سیاست های اقتصاد مقاومتی است.
کردستان در حالی رتبه یازدهم تولید شیر در کشور را به خود اختصاص داده است که بر اساس آمارهای اعلام شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان 85 درصد شیر استان در واحدهای کوچک و سنتی روستایی تولید می شود. به غیر از یک یا دو واحد نیمه صنعتی در استان صنایع تبدیلی آنچنانی در حوزه تولید لبنیات وجود ندارد و حتی در برنامه ریزی های توسعه ای استانی هم جایگاهی برای آن در نظر گرفته نشده است.
مسئولان در پاره از اظهار نظرهایشان از خودکفایی استان کردستان در تولید محصولات لبنی سخن می گویند درصورتی که این موضوع با توجه به ظرفیت های استان کردستان دستاوردی قابل قبول نیست و برنامه ریزی برای توسعه این صنعت در استان علاوه بر اشتغالزایی فراوان می تواند در تولید ناخالص ملی کشور هم اثر گذار و حتی در حوزه ارزآوری هم موفق باشد. آنچه فهرست شد تنها بخشی از ظرفیت ها و پتانسیل های بخش کشاورزی استان کردستان است که شکوفا شدنش نیازمند شکل گیری جریان سرمایه گذاری قوی و مولد است.
قانع شدن به کم به طور کلی یکی از ایرادهای اساسی در تصمیم گیری ها در استان کردستان است. سنجش شاخص ها برابر با شاخص های ملی انجام نمی شود. استان کردستان در هر حوزه ای خصوصا در حوزه کشاورزی می تواند به یکی از قطب های تولیدی کشور تبدیل شود به شرطی که شاهد یک تغییر نگاه کلی و اساسی در تصمیم سازی ها و نگاه های مدیریتی در استان و کشور نسبت به توسعه کردستان باشیم.
گزارش: منصور اولی
نظر شما