به گزارش کرد پرس، در این مراسم که با حضور شعرا، نویسندگان، اساتید و هنرمندان کردزبان برگزار شد، فرهنگ 4 جلدی کردی- کردی- فارسی که توسط گروه پژوهشی پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان به سرپرستی ماجد مردوخ روحانی طی 10 سال نوشته شده، رونمایی شد.
رئییس پژوهشکده کردستان شناسی دانشگاه کردستان در این مراسم اظهار کرد: مرکز کردستان شناسی دانشگاه کردستان از سال 1379 دایر شد و به شیوهای علمی، پژوهشهای زیادی انجام داده و همایشهای زیادی برگزار کرده است که در نتیجه این اقدامات، سال گذشته با مجوز رسمی وزارت علوم به پژوهشکده ارتقا یافت.
امید قادرزاده افزود: در حال حاضر 3 گروه تحقیقی در تنها پژوهشکده رسمی کردستان شناسی در کشور فعال هستند که در نتیجه فعالیت این گروهها تا کنون 35 عنوان کتاب در زمینه فرهنگ و ادبیات کردی چاپ شده که جایگاه ویژهای در کتابخانه کردی دارند.
وی با اشاره به اینکه در این پژوهشکده بیش از 10 همایش در سطوح مختلف منطقهای، ملی و بین المللی برگزار شده است، عنوان کرد: بخش تحقیق و پژوهش پژوهشکده بسیار فعال است به طوریکه سال گذشته 15 طرح پژوهشی در خصوص توسعه کردستان ارائه شده که منجر به عقد قرارداد با نهادهای مختلف شده که این نشان دهنده نقش پژوهشکده در توسعه کردستان و همچنین زبان و ادبیات کردی است.
رئیس پژوهشکده کردستان شناسی با اشاره به اینکه پروژه نوشتن فرهنگ دانشگاه کردستان از سال 1387 آغاز شد، خاطرنشان کرد: خوشبختانه این پروژه پس از 10 سال با موفقیت به اتمام رسید که نقش موثری در توسعه ادبیات و فرهنگ کردی خواهد داشت.
رئیس دانشگاه کردستان نیز در ادامه این مراسم ضمن ابراز خرسندی از تهیه بهترین فرهنگ موجود زبان کردی در دانشگاه کردستان، اظهار کرد: باید در زمینههای پژوهشی، چالشها را بیابیم و آنها را نقد و تحلیل کنیم تا بتوانیم آثار بهتری در زمینههای مختلف علمی تهیه و تولید کنیم.
فردین اخلاقیان دانشگاه را محلی برای الگوسازی دانست و گفت: با ایجاد پیوند بین پژوهشگران و دانشگاه باید فعالیتهای پژوهشی را ارتقا دهیم و به جامعه کردستان و به تبع آن ایران خدمت کنیم.
مدیر گروه رشته زبان و ادبیات کردی نیز در این مراسم اظهار کرد: نخستین فرهنگ کردی 330 سال قبل با عنوان فرهنگ نوبهار توسط احمد خانی نوشته شد که با دومین فرهنگ نوشته شده توسط شیخ معروف نودهی، 140 سال فاصله زمانی دارد.
بختیار سجادی افزود: در قرن بیستم تا امروز بیش از 100 فرهنگ کردی نوشته شده که بسیاری از آنها فرهنگ اسامی و فرهنگ اصطلاحات است و تنها 20 فرهنگ کردی شامل این انواع نمیباشد که مهمترین آنها فرهنگ «هەنبانە بۆرینە» ماموستا هەژار است.
وی که مسئولیت نظارت بر این فرهنگ را نیز بر عهده داشت، عنوان کرد: فرهنگ 4 جلدی کردی- کردی- فارسی دانشگاه کردستان که پس از 10 سال و با تلاش بی وقفه پژوهشگران با بیش از 93 هزار مدخل، بی نظیرترین فرهنگ نوشته شده در تاریخ ادبیات کردی است.وی خواستار حمایت مسئولین دانشگاه از پژوهشکده کردستان شناسی و به منظور توسعه بیش از پیش پژوهشکده و فعالیت در حوزه زبان و ادبیات کردی شد.
ماجد مروخ روحانی نیز در پایان این مراسم ضمن ابراز خرسندی از فعالیتهای حوزه زبان و ادبیات کردی در دانشگاه کردستان، گفت: خوشبختانه امروز دانشگاه کردستان تنها از نظر جغرافیایی مطرح نیست بلکه محتوای پژوهشی و تولیدی متناسب با جامعه کرد و کردستان دارد و نقش واقعی خود در حوزه زبان و ادبیات کردی را بازی میکند.
نظر شما