رویکرد دو ابرقدرت آمریکا و روسیه در قبال کُردها در خاورمیانه

سرویس جهان- دکتر ژگار حسن معتقد است هم آمریکا و اخیرا روسیه سعی دارند با نزدیک شدن هرچه بیشتر به کردها و همراه کردن آنها با خود، از آنها در راستای منافع و اهداف سیاست خارجی خود در منطقه خاورمیانه استفاده کنند.

خبرگزاری کردپرس تلاش می کند به صورتی گسترده رویکرد غرب و بویژه دو ابرقدرت روسیه و آمریکا را با توجه به سابقه ای که از ارتباط با کردها د خاورمیانه دارند نسبت به مسئله کرد واکاوی کند. کردپرس در این راستا با کارشناسان مسائل کردی که در اندیشکده ها و دانشگاه های غرب و روسیه به تحقیق در این باره مشغولند، مصاحبه کرده و نظرات آنها را با توجه به تخصصشان در حوزه مذکور منعکس نماید. ابن بار با ژگار حسن، کارشناس کرد مسائل کردی و استاد علو سیاسی در دانشگاه کینگ کانادا مصاحبه کرده است. دکتر ژگار حسن در کل معتقد است رویکرد دو ابرقدرت روسیه و آمریکا نسبت به مسئله کردها در خاورمیانه به هم نزدیک بوده و از این مسئله در راستای افزایش نفوذ خود استفاده می کنند.

دکتر ژگار حسن درباره رویکرد کلی آمریکا درباره مسئله کردها در خاورمیانه گفت: « در کل من معتقدم آمریکا به کردها به عنوان یک متحد مفید نگاه می کند. آمریکا کردها را به خود جذب کرده تا از آنها برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی خود در منطقه استفاده کند. از سوی دیگر با کردها و مسئله کردها همسویی می کند اما تمایلی ندارد به صورت قطعی مسئله کردها را حل کند زیرا حل مسئله کردها سیاست خارجی آمریکا را در سطحی گسترده تر تحت تاثیر قرار می دهد. روسیه هم اخیرا، مثلا در 10 سال اخیر بیشتر به مسئله کردها علاقه مند شده و خود را درگیر مسئله کردها کرده است.»

استاد دانشگاه کینگ کانادا درباره رویکرد روسیه به مسائل کردی افزود: « سیاست خارجی روسیه در قبال کُردها هنوز در حال تحول است اما به طور کل، سیاست خارجی روسیه در قبال کردها شبیه به سیاست خارجی آمریکا در مورد این مسئله است. یعنی روسیه نیز کردها را در بر می گیرد تا از آنها برای توسعه منافع خود در خاورمیانه استفاده کند.»

این استاد دانشگاه و تحلیلگر مسائل کردی درباره رویکرد آمریکا نسبت به مسئله کردها در ترکیه به خبرگزاری کردپرس گفت: «سیاست واشنگتن در قبال کردهای ترکیه با توجه به روابط نزدیک آمریکا با این کشور مسئله ای پیچیده ای است. آمریکا درک کرده است که مسئله کردها در ترکیه مسئله حساسی است و این امر نباید روابط آمریکا با ترکیه را تحت الشعاع قرار دهد. این نوع رویکرد آمریکا نسبت به کردهای ترکیه شامل کردهای سوریه بویژه حزب کردی اتحاد دموکراتیک سوریه و نیروهای یگان های مدافع کرد سوریه هم می شود. درست است که آمریکا از نیروهای ypg حمایت کرده و آنها به تجهیزات نظامی مجهز نمود اما حمله ترکیه به عفرین را نیز تایید کرد. به عبارت دیگر، آمریکا در قبال مسئله کردهای ترکیه سیاست عدم دخالت را در پیش گرفته است.»

وی در مورد رویکرد خاص آمریکا در قبال کردهای عراق گفت: «آمریکا در عراق به شدت خود را در مسئله کردها درگیر کرده است. کردهای عراق به متحد گریزناپذیر آمریکا در مسائل داخلی عراق و به صورتی گسترده تر در خاورمیانه تبدیل شده اند. این مسئله به صورتی خاص از سال 2014 و در طی جنگ با داعش مشهود شده است. کردهای عراق مهم ترین جبهه در مقابل داعش بودند. آمریکا و کردها با هم در مقابل و برای شکست دادن داعش به صورتی نزدیک همکاری کردند. آمریکا همچنین در راستای حضور هرچه بیشتر خود در کردستان عراق، نماینده های خود را افزایش داده است. با این حال، لازم به ذکر است گفته شود که مهم ترین هدف و سیاست آمریکا در عراق ثبات این کشور و حفظ وحدت آن است.»

دکتر ژگار حسن درباره دیدگاه روسیه در مورد کردهای عراق، سوریه و ترکیه به خبرگزاری کردپرس گفت: «دیدگاه مسکو در قبال کردها در عراق و ترکیه استراتژیک است. روسیه درک کرده است که کردها بویژه به عنوان پروکسی یا نائبانی مفید در جهت منافع سیاست خارجی این کشور خصوصا در سوریه و در سطحی گسترده تر در خاورمیانه هستند. اما ما باید به این نکته هم اشاره کنیم که سیاست خارجی مسکو در قبال کردهای ترکیه و عراق نسبتا جدید است و توسعه آن به شکل یک سیاست خارجی روشن به سالها زمان نیاز دارد.»

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 58925

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha