به گزارش کردپرس، رییس جمهوری اسلامی ایران شامگاه روز سه شنبه 19 اردیبهشت ماه دقایقی پس از سخنان دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا مبنی بر خروج از برجام با حضور در تلویزیون گفت: از این پس برجام توافقی بین ایران و 5 کشور امضا کننده آن خواهد بود.
وی گفت: برجام پایدار خواهد ماند و ما می توانیم در راه صلح قدم برداریم اما اگر منافع ما تامین نشد در آن شرایط تصمیمات نظام را به اطلاع مردم می رسانم.
روحانی رئیس جمهور اسلامی ایران در نشست خبری روسای جمهور ایران و سریلانکا نیز بر مواضع برجامی خود پای فشاری کرد و گفت: ۵ کشوری که برجام با ما همراه بودند، اگر به طرف ایرانی تضمین دهند، این توافق علیرغم میل آمریکا و رژیم صهیونیستی باقی خواهد ماند.
حال رئیس جمهوری ایران که این روزها آماج نقدهای تیز منتقدین و حتی طرفداران سابق خویش در خصوص برجام است محمد جواد ظریف را مامور کرده تا با کشور های باقیمانده در برجام برای حفظ آن رایزنی کند و از آنها تضمین های عملی بگیرد او برای گفتگو با رهبران روسیه، چین، بریتانیا، فرانسه و آلمان به پکن، مسکو و بروکسل سفر می کند و روز سه شنبه با وزاری خارجه آلمان، فرانسه و انگلیس مشترکا دیدار می کند.
خود روحانی نیز در تماس های تلفنی که رهبران کشورهای مهم جهان با او داشته اند به دنبال رایزنی و گرفتن تضمین از آنها برای حفظ برجام است.
اولین تماس ؛
مکرون: اروپا در برجام می ماند
فردای روزی که ترامپ اقدام به لغو یکجانبه برجام کرد روحانی با مکرون رئیس جمهور فرانسه تماس گرفت.
رئیس جمهور در این تماس تلفنی با سخیف برشمردن اقدام رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اعلام خروج از برجام، تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران ضمن پایبندی صد در صدی به تعهدات خود در برجام، دستیابی به منافع ملی را دنبال کرده و خواهد کرد؛ اما متاسفانه طرف مقابل در اجرای تعهدات، عملکرد رضایت بخشی نداشته است.
روحانی افزود: برخلاف خیالات ترامپ، غنی سازی در ایران هرگز برای دستیابی به سلاح هسته ای نبوده بلکه این تلاش علمی و فنی در راستای تقویت غرور ملی و نیازهای مردم ایران انجام شده و خواهد شد.
روحانی با بیان اینکه "همچنین باید تصمیم شرکت های خارجی طرف قرارداد و سرمایه گذار در ایران برای مواجهه با خروج آمریکا از برجام صریح و شفاف اعلام شود"، گفت: متاسفانه اروپا فرصت 4 ماههای که می توانست از آن برای حفظ برجام استفاده کند را از دست داد و آن را صرف راضی کردن دولت جدید آمریکا برای ماندن در برجام کرد.
«امانوئل مکرون» رئیس جمهور فرانسه نیز در این گفتگوی تلفنی، با بیان اینکه تصمیم ترامپ حتی موجب ایجاد تضاد بزرگی در آمریکا شده است، بر ضرورت حفظ چارچوب برجام و پایبندی همه طرف ها به تعهداتشان تاکید کرد و افزود: اروپا به طور منسجم برای پایداری و حفظ برجام تلاش خواهد کرد.
دومین تماس؛
اردوغان: آمریکا بازنده اصلی این تصمیم اشتباه است
حسن روحانی 20 اردیبهشت ماه در تماس تلفنی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه با وی،گفت: اروپا و بویژه 5 کشور طرف مذاکره با ایران باید در فرصت کوتاه باقی مانده به طور روشن اقدامات و مواضع خود را برای جبران خروج آمریکا از برجام مشخص و اعلام کنند.
رئیس جمهور اظهار داشت: هرگونه تحریم جدید علیه ملت ایران از سوی آمریکا برخلاف مقررات بین المللی و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل است.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه نباید اجازه داد تا دولت آمریکا قوانین داخلی خود را به دیگر کشورها تحمیل کند، گفت: ایران و ترکیه همواره مانند دو برادر صمیمی در برابر اقدامات غیرقانونی در جامعه بین الملل ایستادگی کرده و در شرایط مختلف در کنار یکدیگر خواهند بود.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز در این گفتگوی تلفنی، برجام را توافقی موفق در جهان دانست و با تاکید بر ضرورت تلاش در راستای حفاظت از آن، گفت: ترکیه تصمیم دولت آمریکا مبنی بر خروج از برجام را نادرست و اشتباه دانسته و به طور رسمی اعلام کرده که به هیچ عنوان آن را نمیپذیرد.
رئیس جمهور ترکیه با بیان اینکه آمریکا خود بازنده اصلی و نهایی این تصمیم اشتباه خواهد بود، موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال آن را سازنده و مدبرانه دانست.
سومین تماس ؛
آنگلا مرکل : حفظ برجام برای اروپا مهم است
حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی عصر پنجشنبه 20 اردیبهشت ماه و در تماس تلفنی "آنگلا مرکل" صدراعظم آلمان با وی، تصریح کرد: منافع ایران در موضوعات و مسائل مهم مرتبط با برجام مانند فروش نفت، گاز، پتروشیمی و روابط بانکی، به طور روشن و صریح باید مشخص و تضمین شود.
دکتر روحانی اظهارداشت: این موضوعات که می تواند به حفظ برجام کمک کند، باید در فرصت چندهفته ای، در نشست وزرای خارجه و گروههای کارشناسی ایران و کشورهای اتحادیه اروپا بررسی و نهایی شوند.
دکتر روحانی با اشاره به نقش سازنده و تاثیرگذار آلمان در مذاکرات برجام به عنوان یک قرارداد مهم چند جانبه، خروج یکجانبه آمریکا از این توافق را اقدامی خلاف مقررات بین المللی، ناپخته و خارج از عرف دانست و تصریح کرد: اگر بنا باشد توافقی که با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شده، با یک بدعهدی و این گونه زیرپا گذاشته شود، تبعات آن در عرصه بین الملل زیانبار خواهد بود.
صدراعظم آلمان نیز در این تماس تلفنی با ابراز تاسف از خروج آمریکا از برجام تاکید کرد: موضوع خروج آمریکا از برجام مشکلی است که ایجاد شده اما باید با آن منطقی برخورد کرد و اتحادیه اروپا همچنان به این توافق پایبند خواهد بود و از ایران نیز درخواست دارد به آن پایبند بماند.
خانم "آنگلا مرکل " باتشکر از تبریک رئیس جمهور ایران گفت: حفظ و پایداری توافق برجام برای اروپا از اهمیت بسیاری برخوردار است.
چهارمین تماس؛
ترزا می: قدردانی از پایبندی ایران به حفظ برجام
حسن روحانی عصر یکشنبه 23 اردیبهشت ماه در تماس تلفنی "ترزا می" نخست وزیر بریتانیا با وی، تاکید کرد: رئیس جمهور، حفظ برجام بدون آمریکا را امکان پذیر اما بدون حضور و تامین منافع ایران، آن را غیرممکن خواند و با تاکید بر نقش مهم اتحادیه اروپایی در این مقطع حساس، اظهارداشت: منافع تهران در برجام باید به طور دقیق و صریح، تضمین شود و تا زمانی که منافع ایران تامین و تضمین باشد، به آن پایبند خواهد بود.
روحانی بااشاره به نقش بریتانیا در مذاکرات هسته ای از سال 2003 تا تصویب برجام به عنوان یک توافق برد – برد، اقدام آمریکا را مبنی بر خروج از برجام، غیرقانونی، غیرمسوولانه و مغایر با قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل دانست.
رئیس جمهور با بیان اینکه زمان اتحادیه اروپا برای حفظ برجام و تضمین منافع ایران، محدود است، اظهارداشت: منافع ایران در موضوعات و مسائل مهم مرتبط با برجام مانند فروش نفت، گاز، پتروشیمی و روابط بانکی و سرمایه گذاری باید به طور شفاف مشخص و تضمین شود.
وی با اشاره به نقش تعیین کننده سه کشور اروپایی در حفظ برجام، مقاومت اروپا را در برابر تحریمهای ثانویه آمریکا، حرکتی شجاعانه و موجب حفظ جایگاه و اعتبار جهانی اروپا برشمرد.
نخست وزیر بریتانیا نیز در این تماس تلفنی با قدردانی از پایبندی ایران به حفظ برجام ، تاکید کرد: هدف اتحادیه اروپا حفظ برجام است و ما با همکاران اروپایی، تمام تلاش خود را برای حفظ آن و بهره مندی ایران از مفاد این توافق بکار می گیریم.
نظر شما