به گزارش کردپرس، اقلیم کردستان عراق از سال 2014 و به دنبال قطع بودجه آن از سوی دولت فدرال عراق و با وجود فروش روزانه بیش از 600000 بشکه نفت خام البته قبل از از دست دادن میدانهای نفتی کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه در 16 اکتبر 2017، دچار بحران مالی شد. این منطقه خودمختار در شمال عراق که قبل از بحران اقتصادی رشد خوبی نسبت به سایر مناطق عراق کرده بود اکنون توانایی پرداخت کارمندان دولت را ندارد.
بحران اقتصادی اقلیم کردستان با تغییر نوک حمله داعش به سمت اقلیم کردستان، کاهش قیمت نفت و ورود بیش از یک میلیون آواره عراقی و سوریه تشدید یافت. یک کارشناس اقتصادی به خبرگزاری کردپرس گفت که بحران اقتصادی اقلیم کردستان عراق ناشی از وابستگی آن به نفت و بودجه عمومی عراق است که آن هم از طرق فروش نفت خام تامین می شود.
دکتر اندرو اسنو، پژوهشگر اقتصاد از انستیتو صلح آمریکا مهم ترین ضعف اقتصادی اقلیم کردستان را وابستگی به پول نفت می داند. وی در این باره به خبرگزاری کردپرس گفت: «اقتصاد اقلیم کردستان عراق از سال 2003 به شدت وابسته به تولید داخلی نفت در این منطقه و یا بودجه انتقال یافته از دولت فدرال به این منطقه بوده که آن هم از طریق فروش نفت خام به دست می آید.»
دکتر اسنو برای بیرون رفت از وابستگی اقتصادی اقلیم کردستان به نفت پیشنهاد می کند:« اقلیم کردستان عراق با درپیش گرفتن استراتژی درازمدت و انجام برخی اصلاحات می تواند از وابستگی به این دو فعالیت اقتصادی با گذشت زمان خلاصی یابد.»
وی همچنین در تشریح زمینه های کاهش وابستگی اقلیم کردستان به پول نفت به خبرگزاری کردپرس گفت: « اقلیم کردستان باید به منظور توسعه اقتصادی خود سرمایه گذاران داخلی و خارجی را جذب کند، شفافیت را بیشتر کند، با فساد مبارزه کند، حاکمیت قانون را تقویت کند و ایجاد تنوع در فعالیت های اقتصادی را ترغیب و تشویق کند.»
دکتر اسنو تاکید کرد که اقلیم کردستان عراق دارای پتانسل قدرتمند برای توسعه دیگر حوزه های اقتصادی مانند توریسم و کشاورزی است.
پژوهشگر اندیشکده صلح در پایان نقش ثبات سیاسی و گفتگوی اربیل با بغداد در جهت تقویت اقتصاد این منطقه را ضروری دانست و به کردپرس گفت: « افزایش ثبات سیاسی نیز به رشد اقتصاد اقلیم کردستان کمک می کند. مذاکرات با بغداد به منظور حل دائمی مناقشات بر سر نفت و بودجه برای سرمایه گذاران اطمینان خاطر بیشتری به همراه می آورد. حرکت بیشتر این منطقه به سمت دموکراسی نیز چنین پیامد مثبتی به همراه خواهد داشت.»
کد خبرنگار: 40101
نظر شما