ایلامی الاصل های صاحب منصب در عراق / علی صفری

سرویس ایلام - سابقه حضور مردم استان ایلام در کشور عراق به عنوان مهاجر و بعدها به عنوان تبعه کشور عراق که به دنبال مراودات فرهنگی و اجتماعی بین مردم استان ایلام و کشور عراق و پیوندهای عمیق فرهنگی و خانوادگی صورت گرفته شاید به حدود یک قرن برسد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، بی تردید منابع انسانی به عنوان یک ثروت خدادادی هرکشوری یکی از مهمترین عناصر توسعه آن سرزمین به حساب می آیند که این ثروت ها بعضی وقتها در داخل کشور خود و بعضی وقتها هم به دلایل گوناگون در کشوری دیگر به کارگیری شده اند.

همه ما این را شنیده ایم و یا اینکه حداقل درخواهیم یافت که منابع انسانی خوب را معمولا در اقتصاد یا علومی که اینک سنتی است جستجو می کنیم درحالیکه یک منبع انسانی می تواند یک ایرانی در هرنقطه از جهان هم باشد که ممکن است به جبر روزگار و یا هر هر دلیل دیگری از کشور مهاجرت کرده و در کشوری دیگر خدمت رسانی کرده باشد.

چیزی حول وحوش یک قرن است که افراد بسیاری از استان ایلام و خصوصاً شهرستان بدره برای به دست آوردن فرصت های بهتری از زندگی ، محل و زادگاه خود در روستاها و شهرهای مختلف این استان ترک و به کشور همسایه عراق بخاطر همه فرهنگ های مشترکی که آن را احساس کرده اند مهاجرت کرده اند.

این افراد اگرچه که در دهه های نخست زندگی خود همانند دیگر مردم عراق یک نوع زندگی عادی را سپری کردند و بعدها ساکن گورستان وادی السلام عراق شدند اما تقدیر اینگونه برای آنان رقم زده بود که بسیاری از فرزندان این مهاجران ایلامی در کشور عراق بعدها منصب های گوناگونی را در زمینه های سیاسی،اقتصادی و یا تجاری در کشور عراق به دست آورند.

حضور این افراد در عرصه قدرت عراق باعث شد تا بعدها در معادلات سیاسی اجتماعی این کشور در دهه های گذشته تأثیر گذار باشند.

ایلامی هایی که از دورانهای گذشته ساکن کشور عراق شده اند سالهای سال است که مناصب گوناگون را در کشور عراق از نمایندگی مجلس گرفته تا عضو ارشد اتاق بازرگانی و فرمانده نظامی و خلبان، تاجر برجسته و مقامهای بسیار دیگر تصاحب کنند.

ایلامی الاصل های صاحب منصب در کشور عراق

ایلامی های ساکن در کشور عراق اگرچه که در دهه های گذشته مقامهای گوناگونی را به دست آورده اند و تعداد آنها بسیار پرشمارتر از اسامی نامبرده در این یادداشت است ، در اینجا به معرفی تعدادی از این افراد صاحب منصب در کشور عراق اشاره می کنیم:

مهندس عادل مراد:

عادل مراد، خانواده و والدینش اهل منطقه چنار جافری در شهرستان بدره استان ایلام و از طایفه علیشروان این شهرستان بود اما خودش زاده‌ و بزرگ شده بغداد بوده است.

وی جدای از مناصب حزبی، چهار سال سفیر عراق در رومانی بود و آخرین سمت وی دبیر شورای مرکزی اتحادیه میهنی کردستان عراق بود.

مهندس عادل مراد چندی پیش در یکی از بیمارستانهای آلمان درگذشت.

جلال عبدالرحمن قیچان:

جلال عبدالرحمن از شخصیت های ورزشی و شناخته شده در کشور عراق و از چهره های محبوب ورزشی ان کشور است.

پدر جلال عبدالرحمن باز هم از اهالی ایل علیشروان شهرستان بدره و برای چند سال متوالی سمت مربی گری تیم ملی عراق را عهده دار بوده است. وی در سال 2006 نیز توانست تیم ملی عراق را به مقام قهرمانی آسیا برساند.

علی باباخانی:

باباخانی نیز از مبارزان ضد دیکتاتوری حکومت صدام در کشور عراق بوده است که با نوشتن مقاله های آتشین در رسانه های عراق به جنگ با حکومت دیکتاتوری صدام رفت و توانست بخشی از افکار عمومی عراق را در این زمینه هدایت کند.

وی بعدها از عراق به پاریس مهاجرت کرد و در زمان ریاست جمهوری میتران نیز به کاخ الیزه راه پیدا کرد و به عنوان مشاور و دوست خانوادگی رئیس جمهور فرانسه در حوزه کردستان عراق به وی مشاوره می داد. باباخانی بعدها مقام استاد تمام رشته علوم سیاسی دانشگاه سوربون فرانسه را به دست آورد.

میرحداد الفیلی:

میرحداد الفیلی بخاطر حضور سیاسی پررنگی که بعد از سقوط صدام حسین در کشور عراق داشته شاید برای بسیاری از مردم ایران و ایلام شخصیت شناخته شده ای باشد. وی عمده شهرتش در عراق و ایلام بخاطر فعالیتش در زمینه قضایی است و مهمتر از همه اینکه وی کسی است که به عنوان یک قاضی ارشد صدام حسین را بعد از سقوط حکومت وی محاکمه و به اعدام محکوم کرد.

وی از نظر ریشه خانوادگی، ایلامی الاصل و از طایفەی ئاسنگەر یا آهنگر از ایل ارکوازی و شوهان ایلام است کە دو نسل پیشتر او از نیای پدری طوایف گلەجار و شوهان، بە عراق رفتە و مادرش نیز اصلیت وی اهل شهرستان بدره و از ایل علیشروان است. میرحداد الفیلی در انتخابات اخیر عراق نیز کاندیدا شده بود.

مهندس آراس الفیلی:

آراس حبیب الفیلی رییس کنونی کنگرە ملی عراق و جانشین احمد چلبی سیاستمدار برجستەی عراقی است که برای مردم ایران و ایلام و خصوصاً مردم کردستان عراق چهره ای شناخته شده است.

وی فرزند حبیب محمد کریم فەیلی، همراە ملا مصطفی بارزانی در مذاکرات خودمختاری کردستان در زمان حسن البکر بود.

آراس فیلی نیز تابعیت و اصلیت ایلامی داشته و از ایل ملکشاهی و زادەی ارکواز ایلام است که البته در دوران مبارزات مردم کرد عراق بر علیه صدام حسین و حتی تحولات بعد از سقوط صدام نقش تأثیرگذاری در عرصه سیاسی کشور عراق داشته است.

از روایتهایی که معمولا در مورد وی نقل می شود این است که زمان آغاز گفتگوها بین کردهای عراق و حکومت صدام حسین، صدام تا سە بار او را بە علت ایرانی بودن، بە عنوان نمایندەی کوردها، بە جلسات و مذاکرات نپذیرفتە بود ولی در نهایت به این خواسته تن داده و حضور وی را در جلسات پذیرفته بود.

یدی کریم:

یدی کریم از بنیان گذاران حزب اتحاد دموکراسی کردستان عراق است که در کنار ملامصطفی بارزانی سالها در راستای تحقق اهداف مسئولان کردستان عراق مبارزه کرده است.

حاج جاسم نریمان:

جاسم نریمان و فرزندان وی سالها در سمتهای اقتصادی و تجاری عراق فعالیت داشته و در حدود 50 سال پیش عضو اتاق بازرگانی عراق بوده اند . این افراد اهل منطقه تلخاب در شهرستان بدره بوده اند.

کسبن علی :

کسبن علی از فعالان رسانه ای در کردستان عراق و همچنین صاحب امتیاز و موسس یکی از شبکه های ماهواره ای در کردستان عراق و البته از مبارزان رسانه ای ضد دیکتاتوری حکومت صدام و بعد از این دوره در دهه های گذشته بوده است.

همچنین توشمال عبدعلی عضو شورای مرکزی مجلس عراق و از مبارزان ضد دیکتاتوری صدام و همچنین عضو اتاق های بازرگانی بغداد و تهران و از خیران بازار تهران از جمله ایلامی های شناخته شده در عراق است.

جالب است بدانیم بسیاری از مقامات کردستان عراق یعنی اقلیم ومقاماتی در سپاه بدر و نیز برخی از نمایندگان مجلس عراق نیز اصالت ایلامی داشته اند که از جمله این افراد بخاطر رعایت اختصار در این یادداشت می توان از فرج حیدری رییس کمیسیون انتخابات عراق ، توشمال ابوشوان و افرادی دیگر نام برد.

کد خبر 59553

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha