بازآفرینی شهری؛ نیاز شدید کردستان و موانعی که برداشته نمی شود

سرویس کردستان- طرح بازآفرینی شهری که اجرای آن از اواخر سال 96 در چندین استان کشور و از جمله استان کردستان آغاز شده یکی از نیازهای اساسی شهرهای استان از جمله سنندج است اما موانع مختلف باعث شده در اجرا با مشکل مواجه شود.

به گزارش کردپرس، امروز (یکشنبه 30 اردیبهشت ماه) اداره کل امور شعب بانک مسکن استان کردستان به عنوان بانک عامل اجرای این طرح، همایشی با عنوان «همایش هم اندیشی طرح ملی بازآفرینی شهری با احیای بافت های فرسوده و ناکارآمد شهریاحیای در کردستان» برگزار کرد و برآیند این نشست این بود که ظاهرا هنوز برای بسیاری از دستگاه های متولی اهمیت این موضوع از یک سو و وظایفشان از سوی دیگر روشن نشده است و موانعی بر سر راه اجرای آن وجود دارد که عموما به بروکراسی های اداری و در راس همه نبود اراده جدی برای اجرا بر می گردد.

کردستان نیازمند باز آفرینی شهری

تقریبا هیچ شهر مهمی در استان کردستان وجود ندارد که از معضل حاشیه نشینی و سکونت مردم در سکونتگاه های غیر رسمی رنج نبرد به طوری که از نظر جمعیت حاشیه نشین هشتمین و از نظر مساحت حاشیه ای چهارهمین استان کشور است. بر اساس آمارهایی که در همین جلسه ارایه شد، 50 درصد جمعیت شهری در استان کردستان در بافت های ناکارآمد شهری سکونت دارند و این یک معضل مهم است. مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری کردستان، در این همایش با بیان اینکه استان در اجرای طرح بازآفرینی بافت‌‌های فرسوده و ناکارآمد شهری موفق نبوده است، گفت: توسعه درون‌زای استان نیازمند همفکری و همکاری همه مردم است و یکی از راه های رسیدن به این موفقیت باز افرینی بافت های فرسوده استان است.

جمشید اسدی، مدل توسعه شهری در گذشته و تمرکز بر هسته شهر به عنوان محور فعالیت نیاز اصلی ما در قالب طرح بازآفرینی شهری، پویایی و بازآفرینی هسته‌های مرکزی شهرهاست، افزود: نبود مدیریت یکپارچه، فرسودگی و ناایمن بود در برابر حوادث طبیعی نظیر زلزله، زنگ خطری برای ۵۰ درصد از جمعیت کردستان است که در بافت‌های ناکارآمد ساکن هستند.

اسدی با بیان اینکه 3 هزار و ۲۶۲ هکتار بافت ناکارآمد با دربرگیری ۲۵ درصد مساحت شهری جزو بافت‌های فرسوده است، تراکم جمعیتی در این بافت‌ها دوبرابر میانگین عادی استان است، گفت: زلزله اخیر کرمانشاه را تلنگری برای کردستان است، گفت: بدون هیچ حادثه و بلایای طبیعی، این بافت‌ها حتی با یک آتش‌سوزی دچار بحران می‌شود

شهرداری ها غایبان اصلی

هر چند میزبان این همایش بانک مسکن به عنوان بانک عامل در این حوزه بود، اما به اذعان عموم کارشناسان حاضر در این همایش و همچنین به باور کارشناسان امور شهری اجرای طرح احیای بافت های فرسوده بدون هماهنگی همه دستگاه های اجرایی و متولی در این حوزه به نتیجه نخواهد رسید. شهرداری ها در این همایش و البته در کل پروسه بازآفرینی شهری در استان کردستان غایبان اصلی هستند. این در حالی است که نمونه های موفق اجرای این طرح در شهرهای دیگر کشور همگی با کمک و عاملیت شهرداری ها به نتیجه رسیده اند.

نبود درآمد پایدار شهرداری‌های کردستان دیگر معضلی بود که مدیرکل امور شهری و شوراهای استانداری کردستان به آن اشاره کرد و با ارائه آماری افزود: در سال ۱۳۹۰ چهار هزار و ۸۴۱ پروانه ساخت برای دو میلیون و ۲۱۵ هزار مترمربع در استان صادر شد که در فاصله پنج سال در سال۱۳۹۵ این میزان با ۴۸ درصد کاهش در تعداد پروانه به دو هزار و ۵۵۹ فقره و کاهش ۵۹ درصدی در مساحت ساخت به ۹۲۴ هزار مترمربع رسید.

در سال 96 تنها 500 واحد فرسوده باز سازی شد

مدیر شعب بانک مسکن استان کردستان گفت: میزان تسهیلات در حوزه خرید، ساخت و تعمیر مسکن در استان در سال گذشته ۱۸.۵ میلیارد تومان بود.

جلال‌الدین سلیمی سهم بانک مسکن در حوزه بازآفرینی بافت‌های فرسوده استان را در سال گذشته ۹۰۰ فقره اعلام کرد و گفت:با تلاش‌های انجام شده ۷۰۰ فقره به این تعداد افزوده شد اما از ۸هزار و ۲۰۰ واحد احداثی در استان که تسهیلات گرفتند، تنها ۵۰۰ واحد آن در بخش بازآفرینی بافت فرسوده بود.

وی افزود: استان کردستان کمترین آمار جذب تسهیلات بازآفرینی بافت فرسوده کشور را داشت. پیچیدگی مقررات، عدم استقبال خریداران بافت‌های فرسوده، بالا بودن هزینه‌های سربار و سختی کار در این بافت‌ها از عواملی است که مانع تسریع در بازآفرینی بافت‌های فرسوده کردستان به شمار می‌رود.

وی گفت: ارتباط موثر بین ‌بخشی از دلایل توفیق استان‌های موفق در اجرای این طرح‌ است،این ارتباط حلقه مفقوده استان ماست تعهد بانک مسکن در سال جاری در کل کشور را ۱۰۰ هزار واحد مسکونی اعلام و ابراز امیدواری کرد تا با مساعدت و همکاری بیشتر دستگاههای اجرایی، کردستان بتواند از این سهم بهره خوبی ببرد.

وی به آمادگی شرکت سرمایه‌گذاری بانک مسکن برای بهسازی بافت‌های فرسوده شهری اشاره کرد و از شهرداران استان خواست تا با شناسایی لکه‌های حاوی بافت فرسوده، زمینه بازآفرینی بافت‌ها ناکارآمد را فراهم کنند.

کد خبر 59583

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha