به گزارش کردپرس، در استان کردستان بیش از 80 درصد مردان در معرض کارهای سیاسی قرار می گیرند و تعدادی از بانوان هم که به عنوان مدیر و شاغل هستند دارای تجربه ناخوشایند دیده نشدن هستند. مدیریت های کلان در استان گرفتار نگاه های مردانه است و مدیران نمی توانند مشکلات و نیازهای جامعه زنان یا اهمیت توجه به آن را به درستی درک کنند.
در کردستان تمام پست های استانی تاثیرگذار در اختیار مردان قرار دارد و جمع زنان مدیر در سطح بالا به تعداد انگشتان یک دست هم نخواهد رسید و بیشتر اسم های بانوان که پسوند مدیرکل یا ریاست را به همراه دارند مربوط به حوزه استانداری می شود.
شاید در بخشی خود بانوان کردستانی علاقه ای برای ورود به کارهای اجتماعی و سیاسی ندارند به عنوان مثال در آخرین انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا در جمع چند هزار نفری مردان تنها 250 زن حضور داشتند.
و شاید هم آنقدر زنان نادیده گرفته شده اند و در پست های مدیریتی میانی و پایین بکارگیری نشده اند در پست های مدیریتی بالا در رقابت با مردان رزومه ای برای ارائه ندارند و وزیران و کاربدستان برای اینکه عملکردشان در استان خدشه دار نشود از مدیران با سابقه استفاده می کنند.
مشاور امور بانوان فرمانداری دیواندره در جواب اینکه چرا زنان در کردستان خود را کمتر در معرض رای مردم قرار می دهند اظهار کرد: عمده ترین دلیل ضعف مشارکت های سیاسی، اجتماعی و مدنی است. فرهنگ مرد سالارانه غالب بر جامعه و آماده نبودن فضای فکری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی برای ورود زنان به عرصه سیاست است.
«توران فتحی» ادامه داد: در روستاهای کردستان شوراهای زن به رسمیت شناخته نمی شوند باید اقدامات لازم در این زمینه صورت بگیرد یعنی حمایت از بانوانی که شورا هستند یا در آینده شورا می شوند زمینه به رسمیت شناختن آنها فراهم شود. علاوه بر آن باید در حوزه اجتماعی طرح های توانمند سازی زنان در روستاها و شهرستان های استان به صورت هدفمند برگزار شود.
وی در باره دلیل استفاده کمتر از زنان در پست های سیاسی گفت: مرحله سیاست از دیرباز یک عرصه مردانه بوده که ورود زنان را با مشکل مواجه می کند، عامل دیگر هزینه بالای فعالیت های سیاسی و حزبی برای زنان است. چون بانوان روحیه لطیف تر و ظریف تر دارند در جامعه ما هر چه زن بیشتر در خانه کار کند به عنوان مادر شناخته می شود و متاسفانه سایر سمت های بانوان مدنظر قرار نمی گیرد.
وجود ضعف اعتماد به نفس، عدم آگاهی جامعه و نبود عزم و اراده برای حضور در فعالیت های سیاسی باعث کم رنگ بودن حضور زنان در عرصه سیاست است.
فتحی افزود: بهترین راهکار ورود زنان به فعالیت حزبی است که خودم به عنوان مشاور امور بانوان مدتی است در این زمینه فعالیت می کنم ولی زیاد موفق نبوده ام و دلیل آن هم عدم آموزش روش های سیاسی به زنان است که از طرف نهادهای مدنی و احزاب باید این مهم صورت بگیرد.
این کارشناس درباره نقش تربیتی زنان و فعالیت های بیرون از خانه بیان کرد: حضور زنان در بیرون از خانه دارای مزایا و معایبی است ولی ترویج تفکر آسیب پذیری زنان به مشارکت اجتماعی آنها ضربه می زند. باید روش های اصولی و شیوه های مطلوب و مناسبی برای نوع اشتغال زنان در بیرون از منزل فراهم شود. در شهرهای کوچک شاید مشکل بانوان کمتر باشد چون تمامی مهدها کودک ها در یک سطح هستند و زنان هزینه چندانی برای نگهداری فرزندان نمی کنند و همچنین خانواده زن یا همسر در این زمینه کمک حال هستند و نوع برخورد زنان در زمینه کار در منزل و بیرون بستگی به تفاوت های فردی آنها دارد که بتوانند با درایت شغل وخانه داری خود را مدیریت کنند حضور زنان در فعالیت های اجتماعی و اقتصادی باعث کاهش آسیب های اجتماعی می شود.
وی با اشاره به اینکه دختران کردستان بعد از کار تمایلی به فعالیت های سیاسی و اجتماعی ندارند اظهار کرد: با توجه به اینکه اکثر دختران در رشته های نظری درس می خوانند و در انتظار قبولی در کنکور و بعد قبولی استخدامی هستند بنابراین اکثرا با توجه به استخدام پایین و عدم پذیرش زنان در رشته های مورد نیاز بیشتر دختران ترجیح می دهند به خانه داری مشغول شوند. در صورتیکه این بانوان با میزان تحصیلات و سواد خود می توانند کارآفرین باشند اگر استعدادها و توانایی های خود را بشناسند.
مشاور امور بانوان فرمانداری ادامه داد: عدم حضور زنان در عرصه های مختلف باعث کاهش اعتماد به نفس در زنان می شود به دنبال آن افزایش بیکاری و بی سرپرستی زنان باعث افزایش آسیب در جامعه می شود افزایش اعتیاد در بین بانوان و همچنین افزایش آمار طلاق از عوامل آسیب زنان در جامعه است.
مدیر کل امور بانوان استانداری کردستان گفت: ظرفیت و توانمندی زنان باید در پست های مدیریتی استفاده شود، چون جامعه به وجود زنان و توانمندی آنها نیاز دارد.
لیلا آژیر ادامه داد: با وجود اینکه نصف جامعه را زنان تشکیل می دهند اما در عرصه های سیاسی و فرهنگی و اجتماعی به نسبت تعداد زنان کمتری در این عرصه ها حضور دارند به عنوان مثال در استان کردستان در تمام شهرها تعداد افرادی که به عنوان منتخب مردم به عضو شورای شهر درآمده بودند بیش از 80 درصد مرد بودند.
به گفته این مسئول، ضعف اعتماد به نفس، عزت نفس، باورهای کلیشه ای جنسیتی، باورهای کلیشهای منفی درباره حضور زنان در عرصه های سیاسی و اجتماعی و همینطور عدم آگاهی های جامعه و نبود عزم و اراده برای حضور زنان در عرصهها باشد.
وی گفت: یکی از مباحث نگران کننده در روستاهای ما ترک تحصیل دختران روستایی است که باید در این زمینه تحقیق و تفحص بیشتر شده و دلایل این امر ریشه یابی شود. ترک تحصیل دختران روستایی سوا از بحث آموزشی آن یک بحث فرهنگی است که باید در این زمینه بیشتر کار شود.
آژیر اظهار کرد: خداوند ظرفیتی در زنان واقعا ایجاد کرده که همزمان می توانند نقش های متفاوتی را ایفا کنند و به خوبی از عهده نقش های داخل خانواده و بیرون خانه بر بیایند. ایفای نقش همسری و مادری نمی تواند مانعی برای ایفای نقش های اجتماعی و انجام وظایف شهروندی برای بانوان باشد.
وی افزود: تعدد نقش ها می تواند بحث تضاد بین نقشی و تضاد درون نقشی را برای نه تنها زنان بلکه برای مردان هم مطرح کند که این برمی گردد به مهارت های فردی و اینکه یک فرد چقدر مهارت داشته باشد که بتواند تعارضات نقش ها را مدیریت کند و بتواند به بهترین وجه تعادلی بین نقش های خود ایفا کند.
نظر شما