به گزارش کردپرس، در سال زراعی جاری تا 28 اردیبهشت میانگین بارندگی استان کردستان بیش539 میلیمتر بوده که بارندگی در دوره مشابه سال قبل 448 میلیمتر بوده که حدود 16 درصد افزایش بارندگی را شاهد هستیم. همچنین بارندگی در میانگین بلند مدت (25 سال) دوره مشابه 487 میلی متر بوده است.
ایستگاه مریوان در سال زراعی جاری با ثبت 885 میلی متر بارندگی بیشترین و ایستگاه بیجار با ثبت 334 میلی متر کمترین بارندگی را در استان کردستان ثبت کرده اند. همچنین در ایستگاه های سنندج 410 میلی متر، سقز 474 میلی متر، کامیاران 610 میلی متر، زرینه 369 میلی متر، بانه 772 میلی متر، قروه 359 میلی متر، سروآباد 827 میلی متر و دهگلان 347 میلی متر را ثبت کرده اند.
کاهش بارندگی های کشوری
میزان بارشهای کشور از ابتدای سال آبی ۹۷-۹۶ (ابتدای مهرماه) تا ابتدای خردادماه سالجاری در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته ۲۹.۴ درصد کاهش داشته است.
استان کردستان تا پایان اردیبهشت ماه با 25 درصد افزایش بارندگی نسبت به سال گذشته بعد از استانهای آذربایجان شرقی با 44 درصد و آذربایجان غربی با 35 درصد رتبه سوم را در افزایش بارندگی ها دارد و نسبت به سال گذشته شرایط به مراتب بهتری را در میان سایر استانهای کشور تجربه میکند.
پیکر بیمار دشت های کردستان
کارشناس منابع اظهار کرد: ایران کشوری است واقع در ناحیه خشک و نیمه خشک زمین و همین هم کافیست برای درک وضعیت بحرانی کشور در حوزه منابع آبی، ایران با حدود یک چهارم میانگین بارندگی های جهان و بهره برداری غلط از منابع آبی و تداوم آن بر وخامت موضوع دوچندان افزوده است.
ولید خالدیان ادامه داد: کردستان با یک وضعیت و شرایط مشابه دیگر نقاط ایران دارای شرایط نسبتا مناسب تر و میانگین بارندگی بیشتر نسبت به میانگین کشوری است. اما از گذشته دستخوش ناملایمات مدیریتی و گاها تصمیمات سیاسی غلط بوده و امروز دشت های آن دارای پیکری بیمار و صیانت و حفاظت و البته محدود نمودن بهره برداری است.
وی اضافه کرد: کردستان با توجه به قرارگیری در نواحی مرتفع و کوهستانی و البته قرار گیری و بهره مندی از جریان های مدیترانه ای که گفته شد دارای شرایط مطلوب تر و سال آبی ۹۶ و ۹۷ تا به امروز با میزان بارندگی بیش از 539 میلیمتر سال نسبتا خوبی برای کردستان بوده و رشد 16 درصد بارندگیها تائید این ادعا است.
خالدیان بیان کرد: در حوزه مدیریت منابع آب استان به تبع از سایر استان های ایران و بر اساس مباحث های ماخوذه در سطح کلان اقدامات مناسبی آغاز شده اما متاسفانه عدم تامین منابع مالی پیشرفت پروژه ها را بسیار کند و پیشرفت چشمگیری حامل نشده کما اینکه برنامهها و پروژههای پیشبینی شده که در قالب طرح احیا و تعادل بخشی گنجانده شده است و از نظر محتوا بسیار غنی است میتواند مرهمی برای پیکره بیمار منابع آب زیرزمینی باشد.
این کارشناس افزود: کردستان نسبت به سایر استان ها پر آب است و در بخش آب های زیرزمینی به دو بخش جدا پذیر دشت های شرق استان و دشت ها و نواحی غیر دشت سایر مناطق استان تقسیمبندی میشود مناطق شرقی استان شامل ۳ دشت دهگلان، قروه و چاردلی دارای بیشترین پتانسیل منابع آب زیرزمینی و قاعدتاً بیشترین افت و آسیب است.
بیشترین امکانات و برنامهها نیز متمرکز در این مناطق استان است از جمله وضعیت سراسری کنتورهای هوشمند آب و برق، نیروهای کارشناسی متخصص، گروه های گشت و بازرسی و برنامههای مطالعاتی اما سایر مناطق استان با شرایط نسبتا مناسب تر و البته منابع آبی زیرزمینی ضعیف تر نیز همچنان تحت تاثیر خشکسالی ها است.
کردستان برخوردار از منابع آبی
ولید خالدیان اظهار کرد: کردستان استانی برخوردار از نظر منابع آب سطحی نیز است و همین امر موجب شده استان دارای رتبه بالا در حوزه طرح های توسعه منابع آب از جمله سدها باشد کردستان پذیرای سدهای نسبتا بزرگ و حجیم است و آب قابل توجهی در مخازن پشت سدها است.
وی افزود: در پاره ای موارد بنابر سیاست های ماخوذه ملی، استان تامین کننده آب بخشهای مختلف سایر استان های همجوار نیز است و می شود با برنامه ریزی صحیح در این حوزه اتفاق بیفتد و عاملی مهم و اساسی برای ایجاد اشتغال باشد در سالی که مزین به شعار حمایت از کالای ایرانی است منابع آب از مستلزمات توجه اقتصادی و فرهنگی بوده و در حوزه های همچون توریسم، کشاورزی، شیلات و صنعت بسیار اثرگذار خواهد بود.
نظر شما