به گزارش خبرنگار کردپرس، آمار تصادفات در حوادث راهنمایی و رانندگی قروه نشان می دهد در کنار عنصر راه، عوامل دیگری موجب می شود تصادفات به مرحله بروز و ظهور رسیده و جان انسانی را در جاده ها و یا معابر بگیرد.
به طوری که بر اساس اعلام پلیس راهور قروه بیشترین علل تخلفات مربوط به سرعت غیرمجاز و رعایت نکردن حق تقدم به ویژه از جانب موتورسواران در کنار نبستن کمربند ایمنی سرنیشنان خودروها ثبت شده است.
تخلفاتی که بخش عمده آن را مسئولان نهادهای متولی ایمنی راه و جاده به عوامل انسانی مرتبط می دانند، موجب شده موضوع فرهنگسازی به شکل دست و پا شکسته مورد توجه قرار گیرد و هرچند پلیس با هرگونه تخلفی برخورد داشته باشد اما نرخ تخلفات روند کاهشی را نشان نمی دهد.
بررسی میدانی خبرنگار کردپرس نشان می دهد در اغلب تخلفات رانندگی چه در داخل شهر و چه خارج از آن، عواملی از دید پلیس و نهادهای متولی پنهان است که خود به محرک قوی تخطی از قانون تبدیل شده و در مقابل کلیشه فرهنگسازی نمی تواند حتی درصدی از آن را حل و فصل کند.
تأثیر مشکلات بر راننده
یکی از شهروندان قروه ای معتقد است بسیاری از تخلفات تعمدی و با وجود آگاهی از قانون صورت می گیرد. «ولی نعمتی» این اظهارات را در حالی بیان می کند که از تاکسی پیاده شده و از رفتار راننده تاکسی به شدت گله مند است.
به گفته این شهروند رانندگان به ویژه راننده های تاکسی وقتی حال روحی خوبی دارند با مشتری مناسب برخورد میکنند و وقتی حال روحی مساعدی ندارند نه تنها بوق زدنهای ممتد و پارک کردن در یک جای نامناسب بلکه حتی اخذ کرایه بیشتر تاکسی را برای خود مجاز می دانند.
شهروند دیگری که به تازگی خودرو خریده است در پاسخ به اینکه چرا رانندگان تخطی می کنند، تأکید دارد که بخشی از تخطی از قوانین به مشکلات روزمره به ویژه اجتماعی شهروندان بر می گردد.
به گفته «ساناز محمودی» بسیاری از مشکلات روحی که فرد در طول روز با آن درگیر است به ناگاه در رفتارهای رانندگی او عیان می شود و متأسفانه در چنین وضعیتی رانندگان تازه کار حتی نمی توانند قوانینی که آموخته اند را پیاده کنند.
تفسیر به نفع قانون
در بررسیهای میدانی رانندگانی دیده می شوند که سوبله پارک کرده اند، رانندگانی که با ابراز تعجب از اینکه چرا کارشان تخطی از قانون محسوب میشود، معتقدند وقتی تمام دو طرف خیابان خودرو مغازه دارها پارک شده پس ناچارند دوبله یا سوبله پارک کنند.
در واقع اکثر رانندگان بر این باورند که قوانین راهنمایی و رانندگی در شهری مثل قروه که خیابان ها عرض اندکی دارند و هرکسی هر طور دوست دارد رانندگی می کند جواب نمی دهد.
تفسیر به نفع قوانین راهنمایی و رانندگی در جاده ها هم دیده می شود و همین خود می تواند عامل مهمی در بروز تخلفات و حوادث رانندگی باشد.
در تحلیل بررسی میدانی خبرنگار کردپرس و نظراتی که از سوی شهروندان مطرح شد چنین به نظر می رسد که در بسیاری از مواقع مشکلات اجتماعی موجب می شود افراد قوانین را به نفع خود تفسیر کنند و یا به آن بخشی که مطابق میلشان است عمل کنند.
در همین زمینه «محیا سرهنگی»؛ رفتارشناس اجتماعی معتقد است اینکه ما انتظار داشته باشیم قوانین اجرا شود درحالیکه علل بی توجهی به آن را رصد نمی کنیم انتظار بی جایی بوده و نتیجه این می شود که وقتی یک مسافر یا فرد غیربومی در خیابان های شهر قروه تردد می کند از این بی نظمی و خودشیفتگی در رانندگی تعجب می کند.
به گفته او در واقع اظهارات شهروندان نشان می دهد مشکلات اقتصادی و اجتماعی، مشکلات روحی، روانی و غرور کاذب موجب بروز و ظهور بسیاری از تخلفات است و لازم است نهادهای متولی در بحث افزایش روانی برای شهروندان و به ویژه رانندگان برنامه ریزی کنند.
کارت سلامت برای راننده فاقد سلامت
با توجه به تأکید این روان شناس اما در حال حاضر دیده شده برای اکثر رانندگان کارت سلامت و بهداشت روان تحت عنوان کارت سلامت صادر می شود. موضوعی که به نظر می رسد نه تنها شکل اجرای مطلوبی ندارد بلکه به دلایل نامشخص رانندگانی که سلامت کامل و مورد تائید ندارند موفق به اخذ کارت شدهاند.
در جاده های قروه مطابق اعلام پلیس راه واژگونی یکی از دلایل اصلی تصادفات منجر به فوت و جرح است. پلیس راه اعلام کرده است با تخلفات حادثه ساز برخورد جدی خواهد داشت و با این وجود دیده می شود در برخی مواقع حتی رانندگانی که اعتیاد به مواد مخدر دارند توانسته اند کارت سلامت دریافت کنند.
اینکه روند صدور کارت سلامت به چه شکلی است ازجمله سؤالاتی است که نیازمند پاسخگویی مسئولان به ویژه دانشگاه علوم پزشکی است.
آمار تخلف آشکار
اهمیت توجه به قوانین زمانی برجسته می شود که مطابق اعلام پلیس راه بسیاری از تصادفات به ضعف آگاهی راننده و بی توجهی به قوانین بر می گردد.
هرچند سلامت راه و بهبود وضعیت ساختار راه ها و محورهای مواصلاتی بارها مورد تأکید بوده اما در عین حال رئیس پلیس راهور قروه آمارهای تکان دهنده ای را از بی توجهی به قوانین ذکر می کند.
به گفته «محمد محمدی» در سال گذشته 60 درصد تصادفات به صورت جرحی ثبت شده که 40 درصد آن مربوط به عابران پیاده و سرنشینان خوردو بوده است و همچنین 60 درصد هم تصادفاتی بوده که منجر به فوت شده و از این میزان 40 درصد به موتورسواران می رسد.
او در ادامه از بروز تصادف در شهرستان به طور میانگین متوسط روزانه بین 3 تا 8 مورد که با خسارت هم همراه بوده خبر داد و علت اصلی تصادفات را تخلف از سرعت مطمئنه و رعایت نکردن حق تقدم به ویژه از جانب موتورسواران دانست.
نبستن کمربند ایمنی توسط تمام سرنشینان خودروها، نداشتن کلاه ایمنی توسط موتورسواران، بی توجهی عابران پیاده به قوانین راهنمایی و رانندگی، با تلفن همراه صحبت کردن رانندگان و ... از دیگر تخلفاتی بود که رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی قروه به آن اشاره کرد.
«محمدی» بی توجهی به رعایت قوانین را عامل اصلی بسیاری از حوادث رانندگی عنوان کرد و به گفته او متأسفانه رقم حوادث توسط رانندگان بومی بالا است و نشان می دهد نیازمند بهبود آموزش ها در سطح شهرستان هستیم.
رئیس پلیس راهور قروه در حالی به آموزش بهتر اشاره می کند که به اعتقاد شهروندان، پلیس بیشتر در مرحله جریمه گرفتن آماده به خدمت است و برای آموزش درست از ابتدا برنامه ریزی نمی شود.
به گفته اکثر شهروندان قروه ای زمان آموزش های ۱۰ جلسه ای برای اخذ گواهینامه اندک بوده و حتی در آموزش ها به ضرورت رعایت قوانین به صورت نمادین تأکید می شود.
با این وصف در حال حاضر تخطی از قوانین به یکی از بهانه های جدی از دست دادن دوست و نزدیک و فامیل تبدیل شده است و کارشناسان معتقدند تا زمانی که نسبت به علت های بروز این پدیده و ارائه راهکارهای روان شناختی توجه نشود نمی توان رانندگان پرسرعتی که حتی به لاک پشتهای روی جاده ترحمی ندارند را مهار کرد./
گزارش: زیبا امیدی فر
نظر شما