به گزارش کُردپرس،FATF گروه ویژه اقدام مالی (پولشویی)نهاد نظارتی با عضویت بیش از 30 کشور است و به دنبال آن است تا کشورهایی که در پولشویی نقش دارند یا به گروه های تروریستی و شبه نظامی کمک می کنند راشناسایی و مورد نظارت قرار بگیرند. طبق تعریف سازمان ملل گروه های تروریستی که در منطقه غرب آسیا قرار گرفته اند شامل طالبان، القاعده و داعش در این سری قرار می گیرند،و با وصف آن که کشور ما کمکی به گروه های تروریستی نمی کند و خود جزء کشورهایی است که در عمل با تروریسم می جنگند،اما بر اساس تفاوت تعاریف،توسط برخی کشورها در حوزه اتهام قرار گرفته است.
در حال حاضر ایران، کره شمالی و چند کشور دیگر توسط FATF مورد اتهام قرار گرفته اند.بنابراین ایران برای آن که از مشکلات پیش آمده خارج شود، باید خودش را برای پذیرش معاهده های بین المللی که به شفاف سازی امور کمک می کند آماده نماید.
جلیل رحیمی جهان آبادی رئیس کمیته حقوق بین الملل کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس
در گفتوگویی با خانه ملت معتقد است:نپذیرفتن FATF کشورمان را در مظان اتهام قرار می دهد لذا باید با ایجاد حق شرط آن را قبول کرد.
رحیمی جهان آبادی با اشاره به اینکه اگر FATF را نپذیریم مجددا در مظان اتهام قرار می گیریم، افزود: همچنین می توان لوایح چهارگانه را بپذیریم و خودمان را از شرایط کنونی خارج کنیم؛ البته با درنظر گرفتن حق تحفظ در راستای تعریفی که کشورمان از گروه های تروریستی وجود دارد.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی اظهارکرد: می توان حق شرط را برای الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون بینالمللی مقابله با تامین مالی تروریسم درنظر گرفت؛ البته امکان دارد کشورهای عضو این حق تحفظ را نپذیرند و آن را مخالف روح معاهده بداند.
وی گفت: حمایت هایی که کشورمان از گروه های مقاومت انجام می دهد، جزء حمایت هایی نیست که در تعاریف سازمان ملل از جمله حمایت های تروریستی محسوب شود. به عبارتی حزب الله در تعاریف سازمان ملل گروه تروریستی نیست اما در تعاریف کشورهای غربی این جبهه تروریست است.
در سوی دیگر محمد رضا ابراهیمی رییس کمیسیون اقتصادی مجلس،می گوید: FATF به برجام ارتباطی ندارد اما می تواند ابزاری برای فشار بر علیه جمهوری اسلامی ایران باشد؛ به عبارتی می تواند با اعمال فشار در قبال اکشنپلنها و اقدامات اجرایی، بر عدم تحقق مفاد برجام تاثیر بگذارد.
وی با اشاره به اینکه امکان دارد غربی ها از FATF به عنوان ابزار سیاسی استفاده کنند، ادامه داد: کشورمان هیچگاه تعهد نکرده اگر عضو FATF بود در برجام هم حاضر می شود یا بالعکس.
این نماینده مردم در مجلس دهم در خصوص وجود نگرانی مبنی بر اینکه در صورت پذیرش FATF باید مواضع کشورمان نسبت به محور مقاومت تغییر کند، تصریح کرد: در واقع اگر نتوانیم تعریف تروریست از دیدگاه خود را بر اساس ادعاها در مجامع بین اللملی اثبات کنیم، آنها می توانند علیه کشورمان اقدام کنند.
پورابراهیمی داورانی افزود: به عنوان مثال کشورمان حزب الله را جریان مقاومت می داند و آنها بالعکس لذا این تغییر نگرش می تواند جلوی اجرای مفاد برجام را بگیرد. بنابراین اگر نتوانیم در قانون موضوع حق تحفظ بگنجانیم و به دنیا هم این موضوع را اعلام نکنیم احتمال بروز مسائلی وجود دارد.
اما با وصف اینتفاوت نگاه ها در بین مجلسیان و جناح های سیاسی در کشور،موضوع FATF یکموضوع جدی است که همزمان با جریان خروجآمریکا از برجام می تواند،دستگاه سیاست خارجی را با چالش های جدی روبرو کند ،به همین خاطر یککار کارشناسی برای فهم مفاد پذیرش FATF و اقدام متناسب با آن از لوازمضروری خروج از اینموقعیت سیاسی است.
نظر شما