صندوق یک نهاد غیر انتفاعی  تسهیل گر در عرصه اشتغالزایی است

سرویس کردستان- چندی پیش از طرحی در یکی از روستاهای مریوان با عنوان روستای بدون بیکار رونمایی شد که بانی آن صندوق کارآفرینی امید بود. عنوان جالب و موضوع مهم بود به این بهانه برای آشنایی با برنامه و کارکردهای صندوق کارآفرینی امید سراغ فرزان عزت پور مدیر جوان این صندوق در کردستان رفتیم و حاصل این گفت وگو را در ادامه می خوانید:

ماهیت صندوق کارآفرینی امید چه تفاوت هایی با بانک ها دارد؟

باید این نکته را مورد توجه داشته باشیم که ماهیت صندوق کارآفرینی امید با بانک ها کاملا متفاوت است. از آنجایی که ما ماهیت موسسه مالی و اعتباری را داریم و تسهیلات پرداخت می کنیم در این حوزه تا حدی شبیه بانک ها عمل می شود، افکار عمومی این صندوق را هم مانند بانک قلمداد می کنند. در حالی که صندوق کارآفرینی امید در اصل یک نهاد تسهیل گر درعرصه اشتغالزایی و تامین کننده منابع مالی برای کسب و کارهای خرد و کوچک است و این صندوق غیر انتفاعی و غیرتجاری است و هدف از ایجاد آن هم سود آوری نیست. ما برنامه های سرمایه گذاری و سودآوری که بانک ها به عنوان یک بنگاه اقتصادی دنبال می کنند را دنبال نمی کنیم. منابع این صندوق تا سال 1389 از ردیف بودجه مشخص در قانون بودجه سنواتی بود و از این سال به بعد از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها این ردیف بودجه حذف گردید و در حال حاضر تنها منبع اعتباری برای پرداخت تسهیلات جدید از طریق صندوق کارآفرینی امید از محل بازگشت اقساط تسهیلات قبلی انجام می گیرد.

در حال حاضر استراتژی این صندوق برای ادامه فعالیت چیست؟

از سال 92-93 به بعد با توجه به تغییر برنامه های دولت در عرصه های مختلف استراتژی های صندوق هم کاملا عوض شد. به این معنی که نحوه فرآیند پرداخت تسهیلات قبل از آن فرد محور بود و تسهیلات اشتغالزایی به افراد پرداخت می شد، در حال حاضر اما پرداخت تسهیلات در صندوق کار آفرینی امید طرح محور و با رویکرد درون شبکه ای اعم از شبکه های تولید و زنجیره های تامین و توزیع بر اساس طرح های کارآفرینانه و اشتغالزایی است. در این زمینه از ظرفیت های دستگاه های اجرایی هم استفاده شد. با بسیاری از ارگان هایی که در حوزه اشتغال فعالیت می کردند تفاهمنامه هایی امضا شد. به عنوان مثال در طرح های مختلفی که مجری آن سازمان جهادکشاورزی است، مانند طرح های صندوق های خرد زنان روستایی ، طرح تکاپو در رسته زنبوداری و زنجیره تولید کوشت قرمز و شیلات و سایر حوزه ها مشارکت داریم و بسیاری دیگر از ارگان ها هم همکاری های خوبی در عرصه تسهیل اشتغالزایی داریم. در حوزه های دیگری هم مانند گردشگری، حمل و نقل روستایی و تفاهمنامه هایی هم با نهادهای فعال در عرصه آسیب دیدگان مواد مخدر و زندانیان رها یافته از بند و بنیاد شهید انقلاب اسلامی و کمیته امداد امام (ره) و بنیاد تعاون و توسعه زنان و معاونت امور زنان ریاست جمهوری و سایر موارد دیگر منعقد نموده که خوشبختانه نتایج خوبی هم حاصل شد و این اقدامات بخشی از تغییر رویکرد صندوق در دوره جدید است.

چه طرح های دیگری از سوی خود صندوق در این قالب طراحی شد؟

در کنار این تفاهم و تعامل هایی که با ارگان های مختلف داریم، طرح هایی مانند، همین طرح روستای بدون بیکار، طرح هر روستا یک محصول، طرح صندوق های خرد زنان روستای ، در دستور کار قرار گرفته و با برنامه ریزی مدون و عملیاتی خوشبختانه به بهره برداری رسیده و نتایج بسیار خودی هم در بر داشته است . سعی ما هم این بوده که با توجه به اهمیت توسعه روستاها در توسعه پایدار، تمرکزمان را بر روستاها قرار دهیم. طرح های ما به صورت جدی از سال 93 شروع شد و در هر شهرستانی 10 روستا را شناسایی و فرآیند را پس از جلساتی با استانداری و فرمانداری ها و بخشداری ها آغاز کردیم و نهایتا افراد شناسایی شدند و پس از توانمندسازی های لازم خوشبختانه توانستیم نتایج خوبی از آن طرح ها با عنوان طرح های مذکور به بهره برداری برسانیم از آن جمله می توانیم به روستای چور از توابع شهرستان مریوان در قالب طرح روستای بدون بیکار و بخش آرمرده بانه در قالب طرح هر روستا یک محصول و اجرای تعداد 25 صندوق در 5 شهرستان در قالب طرح صندوق های خرد زنان روستایی اشاره نمایم در این طرح تمامی افراد شناسایی شده که حداقل شرایط لازم را داشته باشند مورد حمایت صندوق قرار می گیرند. در این طرحها کاملا بر اساس ظرفیت ها و پتانسیل های هر منطقه و افراد توانمند و فعال طراحی و اجرا شده است.

صندوق سهمی از پرداخت تسهیلات اشتغال فراگیر روستایی دارد؟

بله. سهمی حدود 10 درصدی از این تسهیلات به عنوان عامل پرداخت تخصیص یافته شده که معادل ریالی آن مبلغ 21 میلیارد و 700 میلیون تومان است. ما در حال حاضر آماده پرداخت این تسهیلات هستیم. بر اساس قانون پرداخت این تسهیلات می بایست پس از ثبت نام متقاضی در سامانه کارا که به همین منظور تهیه شده است اقدام سپس طرح ها باید پس از تصویب از سوی دستگاه های اجرایی از طریق دبیرخانه کارگروه اشتغال استان به ما ارجاع شود. اما تخصیص از سوی ما انجام گرفته است. متاسفانه تعداد طرح های ارجاعی به صندوق در این حوزه کم است و هنوز نتوانستیم پرداخت این تسهیلات را بر اساس برنامه پرداخت کنیم زیرا تا کنون 172 طرح ابلاغ شده است که رقمی حدود 6 میلیارد و نهصد میلیون تومان است و در برابر مبلغ اعتبار تخصیص واقعا کم است. امیدواریم تا قبل از پایان تیر ماه طرح ها به اندازه کافی به ما ارجاع شود و این اعتبارات به طور کامل جذب گردد.

کد خبر 60397

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha