کسری بودجه، معضل بزرگ اقتصادی دولت در سال 97

سرویس ایران- صندوق بین المللی پول در آخرین گزارش خود از کسری بودجه 8 میلیارد دلاری ایران در سال 97 خبر داد.گزارشی که به سرعت در صدر رسانه های ایران قرار گرفت و واکنش ها را به دنبال خود داشت.

به گزارش کردپرس، محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه، که در عین حال سخنگوی دولت نیز هست این گزارش را رد کرد و گفت: شاید منظور صندوق بین المللی پول از کسری بودجه عدم تحقق منابع باشد، همانگونه که در سال 96 حدود 26 هزار میلیارد تومان عدم تحقق منابع وجود داشت، لذا این کسری بودجه نیست چراکه به همان میزان درآمد مصرف می شود.

اما یک نماینده دولت مدعی است که از ابتدای سال 97 تاکنون با کسری بودجه مواجه بوده ایم.

غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی که عضور کمیسیون برنامه و بودجه است می گوید: از ابتدای سال تاکنون باکسری بودجه مواجه شده ایم، اما هنوز در خرداد ماه هستیم و دولت حتما طی ماه های آینده تدابیری برای کسری بودجه اتخاذ می کند.

این نماینده مجلس می گوید: در تمامی سنوات گذشته کسری بودجه وجود داشته است، اما اینکه آیا این اتفاق در سال جاری نیز رخ می دهد یا خیر، باید جلسه ای با دولت برگزار شود تا مشخص شود که سناریوهای دولت برای تامین منابع چیست.

اما کسری بودجه چیست؟

سعدی شاعر مشهور فارسی سرا می گوید:

بر احوال آن مرد باید گریست که دخلش بود نوزده ، خرج بیست !

و شاید این شعر درآمدی مختصر باشد بر معنای کسری بودجه.

در واقع کسری بودجه معنای ساده ی دارد و شاید در بعدی به مراتب کوچکتر از سازمان ها و نهاد، خانواده های زیادی باشند که با کسری بودجه برای تامین نیازهای زندگی شان روبرو شده باشند اما در معنای واقعی کسری بودجه هنگامی رخ می‌دهد که دولت (و یا هر نهاد دیگری) بیش از درآمد خود پول خرج کند.

به عبارتی دیگر کسر بودجه عبارت است از هزینه‌هایی که درآمدی برای آن وجود ندارد یا اینکه دولتی بیش از درآمدش خرج کرده یا خواهد کرد.

عدم کنترل و ساماندهی صحیح هزینه‌ها و درامدهایی دولت منجر به ایجاد کسری بودجه می‌شود.

در برابر کسری بودجه، مازاد بودجه وجود دارد. به کسری بودجه انباشته شده طی چند سال بدهی دولت گفته می‌شود. تأمین کسری بودجه معمولاً از طریق استقراض داخلی یا خارجی انجام می‌شود.

اثرات کسری بودجه بر اقتصاد

اگر منابع موجود، بودجهٔ موردنیاز کشور را تأمین نکند. با این حساب، دولت برای جبران این کسری بودجه، دودسته راهکار پیش رو دارد؛ افزایش منابع و درآمدها یا کاهش مخارج و هزینه‌های دولت.

یکی دیگر از راه‌های جبران کسری بودجه، استقراض است.

که به سه صورت استقراض از نظام بانکی، انتشار اوراق بهادار، استقراض از خارج از کشور است.

اما یکی از راهکارهای جبران کسری بودجه که مورد تمایل دولت ها در کشورهای توسعه نیافته است افزایش نرخ ارز است و این امری است که مردم ایران در سه ماه اخیر به شدت شاهد افزایش های ناگهانی نرخ ارز بوده اند و این سوال به ذهن مخابره می شود آیا دولت برای جبران کسری بودجه نرخ ارز را عمدا بالا برده است؟

از آنجا که ایرانی از کشورهای است که بودجه آن به شدت به درآمدهای نفتی وابسته است درآمدهاي نفتي از مهم ترين عوامل موثر بر کسري بودجه هستند و در کنار آن درآمدهاي مالياتي و همچنين تورم نیز بر کسری بودجه موثر است.

اما تاثیرات کسری بودجه نیز وحشتناک است و مهمترین و قابل لمس ترین تاثیر آن تورم است. چون پولی برای کارهای عمرانی نمانده است طرح های عمرانی راکد می مانند و چون باز بودجه ای برای سرمایه گذاری نیست اشتغال ایجاد نشده و بیکاری فزون تر می شود و دولت برای جبران کسری بودجه متوسل به حساب ذخیره ارزی می شود و این حساب خالی می شود.

کد خبر 60547

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha