آیا آشتی میان اقلیم کردستان و pyd امکان پذیر است؟

سرویس جهان- بعد از دیدار یک هیئت از کردهای سوریه از اقلیم کردستان، امید به بهبود روابط میان حکومت اقلیم کردستان و حزب اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا PYD که اداره منطقه کردنشین سوریه را در دست دارد دوباره زنده شده است.

به گزارش کردپرس، هیئتی از مناطق تحت کنترل کردهای سوریه اخیرا با مقامات اقلیم کردستان عراق دیدار کرده اند تا درباره ترمیم رابطه میان شورای میهنی کرد سوریه نزدیک به حزب دموکرات کردستان عراق و حزب کردی اتحاد دموکراتیک کرد سوریه یا PYD گفتگو کنند.

آلدار خلیل، از مقامات ارشد اداره خودگردان کردی در سوریه یا روژاوا در ماه می گذشته به اربیل رفت تا مسئله آشتی میان شورای میهنی کرد سوریه و PYD را با مقامات کرد اقلیم کردستان مورد بحث قرار دهد. گفته می شود که PYD قبول کرده است زندانیان سیاسی شورای میهنی کرد سوریه را به عنوان حسن نیت و در جهت ادامه گفتگوها میان این دو گروه سیاسی مخالف هم در سوریه آزاد کند.

هنوز معلوم نیست که آیا این دیدار می تواند یخ روابط میان اقلیم کردستان عراق و PYD را که سالهاست دچار رخوت شده آب کند.

دیوید پولاک از اندیشکده انستیتو واشنگتن دراین باره گفت: «من احساس می کنم که این تلاشی جدی برای ترمیم روابط میان دو طرف است و نیاز به آن به شدت احساس می شود. اما این فقط قدم اول در این راه سخت و دشوار است.»

حکومت اقلیم کردستان عراق از سال 2012 تا 2014 میزبان سه نشست بود و برای حل اختلافات با PYD تلاش کرد. اما این تلاشها تماما شکست خورد. حکومت اقلیم کردستان عراق همچنین اقدام به آموزش نظامی جمع قابل توجهی از نیروهای جنگجوی کرد روژاوا موسوم به پیشمرگ روژاوا کرد تا در شمال سوریه مستقر شوند اما از سوی PYD که نیروهای دفاعی آن به نام یگان های مدافع خلق (YPG) و یگان های مدافع زنان(YPJ) آن در کنار نیروهای بزرگتری به نام نیروهای سوریه دموکراتیک کنترل مناطق شمالی سوریه را در دست دارند مورد پذیرش قرار نگرفتند.

دیوید پولاک افزود: « من می گویم که توافق امضا شده به نام توافق اربیل در سال 2012 موفقیت آمیز و مهم بود. اگرچه کردها را متحد نساخت اما PYD را متعهد ساخت به ترکیه حمله نکند اگر چه ترکیه خلاف این را می گوید.»

وی نتیجه می گیرد که از آنجایی که حکومت اقلیم کردستان هنوز رابطه خوبی با ترکیه دارد توافق 2012 می تواند پایه اصلی برای توافق جدید قرار بگیرد.

کردهای عراق بویژه حکومت اقلیم کردستان عراق در طول یک دهه گذشته رابطه خوبی با ترکیه داشته اند. ترکیه ادعا می کند که خیلی ساده، PYD شاخه سوری حزب ممنوعه کارگران کردستان ترکیه یا پ.ک.ک است و در مواقع مختلف به آنها حمله کرده که مورد آخر آن تصرف منطقه کردنشین عفرین در شمال سوریه از سوی ارتش ترکیه است.

لاوک غفوری، یکی از سیاستمدارن و نویسندگان کرد درباره دیدار اخیر کردهای سوریه و عراق در اربیل خوش بین است و باور دارد که می تواند به ایجاد رابطه قدرتمند میان کردها در دو سوی مرز منجر شود.

وی می گوید: « دیدار میان حکومت اقلیم کردستان و حزب PYD در وضعیت کنونی برای هر دو طرف به منظور عادی کردن رابطه و ایجاد ارتباط قوی میان احزاب کرد در روژاوا برای جلوگیری از دخالت خارجی در امور این منطقه بسیار مهم است.»

این سیاستمدار کرد افزود: به نظر من بعد از برگزاری رفراندوم استقلال در اقلیم کردستان و نیز تصرف عفرین توسط ترکیه، هم اقلیم کردستان و هم PYD دریافتند که بدون حمایت از هم چه قدر ضعیف هستند.

عبدالسلام احمد، رییس مشترک بخش ارتباطات دیپلماتیک اداره خودگردان کرد سوریه به یکی از رسانه های اقلیم کردستان گفته است منافع کردها امروز ایجاب می کند که حتی اگر از نظر سیاسی ضعیف هستیم باید گرد هم بیاییم زیرا باید منافع ملی را بر منافع شخصی و حزبی برتری دهیم.

لاوک غفوری می گوید: برت مک گورک نماینده ویژه آمریکا در ائتلاف ضدداعش که با مسعود بارزانی رهبر حزب دموکرات کردستان عراق و رییس سابق اقلیم کردستان عراق اخیرا دیدار کرده بود در کنار بررسی سایر مسائل، عادی سازی روابط میان اقلیم کردستان وpyd را نیز مورد بحث قرار داده بودند.

وی افزود: اکنون حضور آمریکا در روژاوا به تقویت روابط میان اقلیم کردستان و روژاوا و باز ماندن مرزها میان آنها و حمایت اقلیم کردستان از pyd نیاز دارد. کردهای سوریه و اقلیم کردستان عراق بعد از تعاملات اخیر همسایه ها با آنها نیازمند ورود به عصر جدیدی در روابط مشترک هستند.

با این وجود، هنوز موانع بسیاری بر سر عادی سازی روابط میان کردهای سوریه و عراق وجود دارد که رسیدن به این هدف را با مشکل روبه رو می کند.

عبدالله حویز، تحلیلگر مستقل مسائل کردی می گوید: به نظر می رسد که این تلاش اخیر برای عادی سازی روابط میان اقلیم کردستان وpyd جدی تر است اما من فکر نمی کنم که روابط میان آن دو به حالت عادی برسد.

وی افزود: « وقتی pyd در وضعیت بسیار ضعیف تری نسبت به حال حاضر قرار داشت توافق اربیل و دهوک را نپذیرفت و اکنون که بسیار قدرتمندتر شده حتی این مسئله را روی کاغد هم نخواهد پذیرفت. بنابر این ، شورای میهنی کرد سوریه اکنون می داند که زمان کنونی برای شراکت مساوی در قدرت در سوریه دیر است.»

وی معتقد است:« تنها یک راه برای عادی سازی روابط شورای میهنی کرد سوریه با pyd باقی مانده است و آن پذیرفتن فعالیت سیاسی در داخل اداره خودگردان شمال سوریه است که بر اساس ایدئولوژی اوجالان بنا شده است.»

منظور وی عبدالله اوجلان رهبر زندنی پ.ک.ک است که حامی سیستم سیاسی سوسیالیستی -لیبرال به نام کنفدرالیسم دموکراتیک است که pyd در مناطق تحت کنترل خود در شمال سوریه از طریق جنبش جامعه دموکراتیک یا TEV-DEM به اجرا گذاشته است.

حویز معتقد است شورای میهنی کرد سوریه مجبور است با به رسمیت شناختن سیستم مورد نظر pyd خود را تسلیم آن کند و تحت رژیم روژاوا با این حزب کار کند.

وی در پایان گفت: بنابر این، من فکر نمی کنم عادی سازی روابط اتفاق بیفتد زیرا pyd به چیزی کمتر از آن قانع نخواهد شد اما شورای میهنی کرد سوریه می تواند مجوز فعالیت در داخل این سیستم را دریافت می کند. ولی شورای میهنی کرد سوریه این را نمی خواهد زیرا به معنی به رسمیت شناختن حکمرانی pyd است در حالی که تا الان با آن مخالفت کرده است.

منبع: روزنامه انگلیسی زبان عرب نیوز

ترجمه : خبرگزاری کردپرس- سرویس جهان

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 60701

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha