شروط و خطوط قرمز حزب دمکرات کردستان برای حضور در دولت جدید عراق

سرویس عراق و اقلیم کردستان - عباس غزالی میر خان از رهبران حزب دمکرات کردستان (پارتی) در گفتگو با کردپرس ضمن پاسخ به سوالات در خصوص نتایج انتخابات پارلمانی عراق، درباره شروط این حزب برای مشارکت در دولت جدید عراق و همچنین سرنوشت تصدی منصب ریاست جمهوری این کشور در کشاکش رقابت های کردستانی سخن گفت.

کردپرس: با اعلام نتایج انتخابات مجلس نمایندگان عراق که در 12 می 2018 برگزار شد، صحنه سیاسی این کشور از مرحله تبلیغات و رقابت برای کسب کرسی بیشتر میان ائتلاف ها و احزب رقیب، وارد مرحله یارگیری های سیاسی و رایزنی برای تشکیل فراکسیون بزرگتر پارلمانی با هدف تشکیل دولت جدید شد. اتهامات مبنی بر انجام تقلب های گسترده در انتخابات، سایه سنگینی بر رایزنی های میان احزاب انداخته است و این موضوع در اقلیم کردستان و میان احزب کردستانی به صورت برجسته ای نمایان است.

حزب دمکرات کردستان به رهبری مسعود بارزانی با کسب 25 کرسی از مجلس نمایندگان عراق در میان احزاب کردستانی در جایگاه نخست ایستاد. این حزب به همراه اتحادیه میهنی در مظان اتهام انجام دادن تقلب انتخاباتی است. خبرگزاری کردپرس در ادامه مصاحبه با شخصیت ها و رهبران احزاب سیاسی اقلیم کردستان در خصوص انتخابات، این بار به سراغ عباس غزالی میر خان از رهبران حزب دمکرات کردستان رفته است. در این مصاحبه که در ادامه می خوانید بر مسائل مربوط به نتایج انتخابات، اتهام تقلب، مشارکت حزب دمکرات کردستان در دولت جدید عراق و سرنوشت تصدی منصب ریاست جمهوری عراق در کشاکش رقابت کردی تمرکز شده است.

مشروح مصاحبه با عباس غزالی میر خان از رهبران حزب دمکرات کردستان:

کردپرس: ارزیابی شما به عنوان یکی از رهبران حزب دمکرات کردستان (پارتی) از نتایج انتخابات پارلمانی عراق به ویژه در اقلیم کردستان چیست؟

عباس غزالی میر خان: بدون شک صندوق های رأی، سنگ محک احزاب سیاسی است که در مقابل انتخاب شهروندان قرار می گیرند. انتخابات اخیر مجلس نمایندگان عراق تجربه ای نو از برگزاری انتخابات بود و همه احزاب و جریان های سیاسی بر این امر تاکید داشتند که با سیستم جدید اخذ رأی، انتخاباتی سالم و شفاف برگزار خواهد شد، اما شاهدیم پس از مشخص شدن نتایج، احزابی که بر سالم و شفاف بودن پروسه انتخابات با سیستم جدید تاکید داشتند هنگامی که دیدند نتایج بر وفق مراد و در حد انتظارات آن ها نبود، دست به اعتراض زدند. به هر نحو، باید بگویم که در این انتخابات مردم به احزابی رأی دادند که دارای برنامه ملی و پیشینه سیاسی بودند و در کنار مردم ایستادند. باید با این نگرش انتخابات و دموکراسی را تحلیل کرد که در آن، مردم و همگان پیروز هستند؛ یعنی همه پیروز هستند و در آن بازنده ای نیست. خوشبختانه کردها توانستند در این انتخابات 58 کرسی مجلس نمایندگان عراق را کسب کنند و این نیز پیروزی بزرگی بود. اما کردها ملاحظاتی در خصوص برگزاری انتخابات در برخی مناطق داشتند، به ویژه در استان نینوا که ظلم بزرگی به کردها روا داشته شد. به ویژه اردوگاه های آوارگان ایزدی که 12 اردوگاه بودند و صندوق های اخذ رأی هیچ یک از آن ها شمارش نشد. آرایی که رأی واقعی کردهای ایزدی بودند و مطمئناً در این میان حزب دمکرات کردستان بیشترین رأی را داشت، اما کمیسیون نتوانست بی طرفی خود را حفظ کند و در راستای منافع یک جریان مشخص و اهداف سیاسی خاص عمل کرد. علیرغم همه این مسائل، ما در حزب دمکرات کردستان معتقدیم که در چارچوب منافع عمومی باید در پروسه سیاسی عراق مشارکت داشته باشیم و این مهم با هدف اجرایی کردن قانون اساسی عراق می باشد که تمامی عراقی ها به آن رأی داده اند.

کردپرس: شما بر وحدت و اتفاق نظر میان کردها تاکید دارید، این در حالی است که این انتقاد به حزب دمکرات کردستان وارد است که پس از اعلام نتایج انتخابات پارلمانی، به تنهایی و با عجله به صورت یک‌جانبه هیئتی را به بغداد اعزام کرد، حال آن که می توانست پیش از سفر به بغداد با دیگر احزاب کردستانی رایزنی می کرد و با یک هیئت مشترک کردستانی با احزاب و جریان های سیاسی عراقی گفتگو می کردید.

عباس غزالی میر خان: هیئت حزب دمکرات کردستان در سفر به بغداد یک هیئت مشورتی بود. این سفر برای اطلاع از مواضع و دیدگاه های احزاب و رهبران سیاسی عراقی صورت گرفته است. پس از هیئت حزب دمکرات، هیئت اتحادیه میهنی هم وارد بغداد شد و دیدار مشترکی میان دو حزب انجام شد. این هیئت ها مشورتی هستند و اختیار تصمیم گیری ندارند. مأموریت آن ها نبض سنجی سیاسی میان احزاب و جریان های سیاسی عراقی در راستای تعریف برنامه کار احزاب کردستانی است. خالد شوانی به عنوان یکی از اعضای هیئت اتحادیه میهنی کردستان در بغداد اعلام کرد که این حزب و حزب دموکرات کردستان و دیگر احزاب تلاش خواهند کرد که با یک هیئت مشترک به بغداد سفر کنند و این نیز آرزوی همه ماست و پیش از همگان مسئولیت تشکیل چنین هیئتی بر دوش حزب دمکرات و پس از آن، حزب اتحادیه میهنی و دیگر احزاب کردستانی می باشد و باید به وظایف ملی خود پایبند باشند.

کردپرس: حزب دمکرات برنامه مشخصی برای دیدار با دیگر احزاب کردستانی با هدف تشکیل هیئت مشترک کردستانی دارد؟

عباس غزالی میر خان: بدون شک این گونه است. ما در حزب دمکرات کردستان دارای برنامه مدونی برای تشکیل یک ائتلاف کردستانی و انجام مذاکرات مشترک با بغداد در روند تشکیل دولت جدید هستیم. ما باید دارای طرح مشترک کردستانی باشیم و این که کدام یک از احزاب و ائتلاف های عراقی حاضر به پذیرش و اجرایی کردن آن هستند، با آن ها وارد مذاکره و ائتلاف خواهیم شد و خط قرمز و پیش شرطی برای هیچ یک از طرف های عراقی برای انجام دیدارها و مذاکرات مشخص نکرده ایم.

کردپرس: شروط و خطوط قرمز حزب دمکرات کردستان برای مشارکت در دولت آینده عراق چیست و بر چه اساسی تعریف و تدوین شده است؟

عباس غزالی میر خان: اصلی ترین اصل ما برای مشارکت در پروسه سیاسی عراق و تشکیل دولت جدید، اجرایی کردن قانون اساسی عراق است. در مقدمه این قانون آمده است که التزام به آن، شرط اساسی حفظ یکپارچگی عراق است. پایبندی به قانون اساسی عراق به ویژه ماده 140 که برای تعیین سرنوشت مناطق مورد مناقشه در آن گنجانده شده است و همچنین تعیین سهم 17 در صدی از بودجه سالانه عراق برای اقلیم کردستان و تثبیت تمامی استحقاقات قانونی اقلیم کردستان در تمامی حوزه ها از اصلی ترین مطالبات ما می باشد. ما بیش از آن که در قانون اساسی عراق آمده است هیچ مطالبه و درخواست دیگری نداریم.

کردپرس: برخی گزارش های غیر رسمی حاکی از برنامه مسعود بارزانی برای سفر به بغداد و دیدار با رهبران عراقی است، آیا چنین برنامه ای وجود دارد و شما پیش بینی می کنید چنین دیداری انجام شود؟

عباس غزالی میر خان: مسعود بارزانی دارای جایگاه خاص خود در صحنه سیاسی عراق است. علیرغم همه فرافکنی های علیه ایشان و حزب تحت رهبری‌شان شاهد بودیم که در انتخابات پارلمانی عراق به عنوان حزب، در سطح عراق بیشترین کرسی ها را به دست آورد. تاکید می کنم در جایگاه حزب و نه ائتلاف در سطح عراق بیشترین کرسی را کسب کرده است. اطلاعی از برنامه چنین دیداری ندارم، اما در راستای هر آن چه در چارچوب منافع اقلیم کردستان بگنجد مسعود بارزانی حاضر به انجام هر اقدام و دیداری هست. احتمالاً دیدارها و نشست ها در اربیل برگزار شوند، زیرا همان گونه که استحضار دارید، تشکیل اکثر دولت های پیشین در عراق پس از سال 2003 در اربیل نهایی شده اند. بی گمان چنین چیزی محتمل است.

کردپرس: در دوره های پیشین و بر اساس توافق استراتژیک میان حزب دمکرات و اتحادیه میهنی و تقسیم مناصب کردستانی و عراقی میان این دو حزب، منصب ریاست جمهوری عراق سهم حزب اتحادیه میهنی بود، پیش بینی شما از تصدی این منصب در دولت جدید چیست، آیا احتمال دارد بار دیگر به اتحادیه میهنی برسد و یا این که به دلیل تحولات چند سال اخیر و شرایط جدید به وجود آمده به ویژه در اکثریت بودن حزب دمکرات کردستان در مجلس نمایندگان عراق، حزب دمکرات خواستار تصدی این منصب خواهد شد؟

عباس غزالی میر خان: همان گونه که استحضار دارید، توافق استراتژیک میان حزب دمکرات کردستان و اتحادیه میهنی کردستان میان جناب مسعود بارزانی و جناب جلال طالبانی امضا شد. بر اساس این توافق ریاست جمهوری عراق به مام جلال و ریاست اقلیم کردستان به کاک مسعود رسید. تا هنگامی که جناب طالبانی در قید حیات بودند، مشکلی در این مسئله نبود، اما پس از آن شاهد تغییر و تحولات بسیاری هستیم. هم اکنون اختیارات منصب ریاست اقلیم کردستان میان سه نهاد حاکمیتی تقسیم شده است و در میزان آرا و کرسی های این دو حزب در مجلس نمایندگان عراق، شاهد تغییرات جدی هستیم و تقسیم مناصب بر اساس شرایط و وضعیت جدید در توافق میان احزاب کردستانی نهایی خواهد شد، اما مطمئناً منصب ریاست جمهوری عراق سهم کردها است.

* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی

سرویس عراق و اقلیم کردستان

خبرگزاری کردپرس

کد خبر 60724

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha