کردپرس: مجلس نمایندگان عراق در آخرین نشست خود که چهارشنبه (16 خرداد / 6 ژوئن) برگزار شد، ضمن ملزم ساختن کمیسیون انتخابات به بازشماری دستی آرا در سرتاسر کشور، تصمیم گرفت که اعضای شورای کمیسیاران کمیسیون را نیز تغییر دهد. این مصوبه مناقشات میان احزاب پیروز و بازنده انتخابات و بحران به وجود آمده پس از اعلام نتایج را وارد مرحله جدیدی کرد. مصوبه مذکور، پیروزی بزرگی برای معترضان به نتایج انتخابات و متهم کردن احزاب پیروز به انجام دادن تقلب بود، اما پایان ماجرا نیست، زیرا شرایط سیاسی عراق و رویکرد احزاب پیروز، نگرانی ناظران سیاسی در این کشور از احتمال تشدید بحران سیاسی و ایجاد بحران امنیتی را دو چندان کرده است.
خبرگزاری کردپرس در خصوص مصوبه پارلمان برای بازشماری دستی آرا و تغییر اعضای شورای کمیسیاران کمیسیون انتخابات، مصاحبه ای با زانا سعید روستایی نماینده جماعت اسلامی کردستان (کومل) در مجلس نمایندگان عراق انجام داده است که در ادامه می خوانید:
کردپرس: مصوبه مجلس نمایندگان عراق برای بازشماری آرا انتخابات پارلمانی در سرتاسر این کشور و تغییر اعضای کمیسیون انتخابات را چگونه ارزیابی می کنید؟
زانا سعید: بدون شک مجلس نمایندگان عراق بحران بزرگی که این کشور را فرا گرفته بود، حل و فصل نمود. بحرانی که به دلیل اعلام نتایج انتخاباتی و اعتراض به تقلب در آن، به وجود آمده بود. به دلیل بحران سیاسی که حاصل اعلام نتایج انتخابات بود، روند تشکیل دولت جدید نیز با موانع و مشکلات جدی روبرو شده بود. هدف از تصویب قانون از سوی مجلس نمایندگان برای بازشماری دستی آرا در سرتاسر عراق، اعتماد سازی میان احزاب و جریان های سیاسی و مردم و همچنین زدودن ابهامات و شک و شبهه ای بود که در خصوص انجام تقلب در انتخابات وجود داشت. با این اقدام، نتایج واقعی و صحیح انتخابات مشخص خواهد شد و تقلب کنندگان نیز از سوی مراجع قضایی مورد بازخواست قرار خواهند گرفت. بنا به این دلایل ما به عنوان نمایندگان جماعت اسلامی کردستان و دیگر نمایدگان وابسته به فراکسیون های احزاب معترض به نتایج انتخابات، این مصوبه ملجس نمایندگان عراق را برای برون رفت از بحران سیاسی کنونی، تاریخی و مهم می دانیم.
کردپرس: حزب اتحادیه میهنی و همچنین دمکرات کردستان به عنوان دو حزب پیروز انتخابات پارلمانی در اقلیم کردستان، نشست مجلس نمایندگان برای بررسی و تصویب قانون بازشماری آرا در سرتاسر عراق و تغییر اعضای کمیسیون انتخابات را بایکوت کرده و آن را غیر قانونی خواندند، ارزیابی شما از این موضع چیست؟
زانا سعید: هر حزب و جریانی که نشست روز چهارشنبه 6 می 2018 مجلس نمایندگان عراق و تصویب قانون بازشماری آرا انتخاباتی در سرتاسر عراق و تغییر اعضای کمیسیون را غیرقانونی می داند، می تواند شکایت خود را دادگاه فدرالی عراق طرح کند. بر اساس قانون اساسی و دیگر قوانین داخلی، مجلس نمایندگان عراق تا پایان ماه میلادی جاری می تواند نشست های خود را برگزار و قوانین را در تمامی زمینه ها تصویب کند. نشست روز چهارشنبه برای تصویب قانون مذکور نیز با حضور 173 نماینده به حد نصاب قانونی رسید. برگزاری نشست و تصویب قانون نیز بر اساس اساسنامه داخلی پارلمان بوده است و هیچ مورد غیرقانونی نیز در این اقدام مجلس دیده نمی شود.
کردپرس: چقدر اجرایی شدن این قانون را محتمل می دانید و آیا مانعی بر سر اجرایی شدن آن وجود دارد؟
زانا سعید: پس از تصویب قوانین از سوی مجلس نمایندگان، باید همه نهادها از جمله دولت و نهاد قضایی به آن متعهد و پایبند باشند و مصوبات اجرایی گردند. اگر هم اعتراضی به قوانین است، معترضین می توانند به آن اعتراض کرده و در دادگاه فدرالی شکایت خود را به ثبت برسانند، اما هیچ یک از موارد مذکور نمی تواند مانعی بر سر اجرایی شدن قانون باشد.
کردپرس: با توجه به این که زمان زیادی از شمارش اولیه آرا گذشته است و برخی ها از دستکاری نتایج واقعی خبر می دهند، به عقیده شما شمارش دستی آرا تغییر چشمگیری در نتایج انتخابات به ویژه در اقلیم کردستان که حزب شما یعنی جماعت اسلامی به آن اعتراض داشتید خواهد داشت؟
زانا سعید: بر اساس اطلاعات و آماری که از سوی کمیسیون عالی انتخابات عراق دریافت کرده ایم و نتایج مراکز اخذ رای در اقلیم کردستان را نیز شامل می شود، اطمینان خاطر داریم که در صورت بازشماری دستی آرا، تغییرات بزرگی در نتایج ایجاد خواهد شد و ما بخش بزرگی از آرای واقعی خود را پس خواهیم گرفت و هر حزب و جریانی تلاش کند آرا و لیست های ماخوذ را دستکاری کند، آشکار خواهد شد، زیرا در قانون مصوب پارلمان تاکید شده است که هیچ حزبی نخواهد توانست تغییر و دستکاری آرا را به نفع خود تمام کند.
کردپرس: هم اکنون عراق با یک واقعیت نگران کننده روبرو است و آن هم وجود شاخه یا وابستگان نظامی از سوی احزاب اصلی و پیروز انتخابات چه در سطح اقلیم کردستان و چه در سطح ملی است. آیا مصوبه مجلس نمایندگان برای بازشماری دستی آرا و احتمال تغییر جدی در نتیاج، واکنش سخت این احزاب را به دنبال نخواهد داشت و شما از این مسئله که کشور با یک بحران امنیتی جدی مواجه شود نگران نیستید؟
زانا سعید: بر اساس قوانین عراقی، اجازه مشارکت در انتخابات به احزاب دارای شاخه نظامی داده نمی شود. نباید در کشور هیچ یک از احزاب دارای شاخه نظامی باشند. نیروهای نظامی باید تحت امر و فرماندهی دولت عراق باشند. به همین دلیل این احزاب که بیشترین تقلب را در انتخابات انجام داده اند و از نهادهای دولتی و نیروهای نظامی در انتخابات سو استفاده کرده اند، بر خلاف میل و اراده و مطالبات مشروع مردم عمل کرده اند. اجرایی کردن قانون شمارش دستی آرا انتخابات در سرتاسر عراق و تغییر اعضای کمیسیون، نگرانی جدی نزد احزاب و جریان های سیاسی پیروز در انتخابات را ایجاد خواهد کرد، اما اگر برای اجرایی کردن قانون، مشکل و ممانعتی ایجاد نمایند، عراق وارد بحران سیاسی و امنیتی دیگری خواهد شد.
کردپرس: با توجه به مصوبه اخیر مجلس نمایندگان و احتمال اجرایی شدن آن، آینده تشکیل دولت جدید عراق را چگونه می بینید؟
زانا سعید: بدون شک تشکیل دولت جدید به تعویق خواهد افتاد و این تعویق طولانی خواهد شد. بازشماری دستی آرا حداقل 20 روز و حداکثر یک ماه به طول خواهد انجامید و این نیز تعویق تشکیل دولت را به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر، تغییر شمار کرسی هر یک از ائتلاف ها و احزاب محتمل است و به همین دلیل شاهد تغییر در ائتلاف ها میان برندگان انتخابات خواهیم بود.
* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی
سرویس عراق و اقلیم کردستان
خبرگزاری کردپرس
نظر شما