به گزارش خبرگزاری کردپرس، همین که ریزگردها به استان ایلام سرازیر می شوند، تعداد افراد مراجعه کننده به مراکز درمانی زیاد می شود. اغلب هم سالمندان و کودکان هستند که یا از مشکلات تنفسی خود شکایت می کنند یا برای درمان بیماری های قلبی که برایشان ایجاد شده از پزشکان نسخه می خواهند. سال به سال تعداد روزهایی که استانهایی چون ایلام و خوزستان و بیش از 20 استان دیگر، درگیر مسأله ریزگردها و پیامدهای آن هستند، بیشتر می شود.
ایران در منطقه کم آبی از جهان قرار دارد و هر چه که جلوتر می رویم، خشکیدگی که بیشتر می شود، مناطق مسکونی رفته رفته خالی از سکنه می شوند و دشتهای بایر و خشکیده پهناوری به حال خود رها می شوند. 15 سال است که در ایران خشکسالی بوده و این خشکسالی ها باعث از بین رفتن بسیاری از پوششهای گیاهی، آبریزها و حوزه های آبریز شده است. ایلام حدود 430 هزار هکتار بیابان ثبت شده دارد که مقدار زیادی از آن در دهلران در معرض وزش باد قرار دارد و باعث تولید ریزگرد می شود. خشکسالی، کانونهای گردو غبار در خوزستان را فعال کرده است. با این اوصاف ریزگردهای تولید داخل که بر اثر از بین رفتن پوششهای گیاهی و حوزه های آبریز ایجاد شده اند، بر شدت ریزگردهای منتشر شده در کانونهای خارجی ریزگردها در کشورهای عربستان و سوریه و عراق می افزاید.
برای بررسی اینکه چه اقدامات پیشگیرانه ای می توان برای مبارزه با پدیده ریزگردها اندیشید، به سراغ دکتر حامد چهارسوقی، دکترای ترویج و آموزش کشاورزی رفتم. او معتقد است که مقابله با ریزگردها را باید 2 دسته کرد. یک دسته اقدامات کوتاه مدتی است که با ورود ریزگردها باید انجام داد؛ مانند توزیع ماسکهای فیلتردار توسط هلال احمر و آمادگی مراکز درمانی برای پذیرش و درمان آسیبپذیران و یا تشکیل ستاد مدیریت بحران در استان برای تعطیل کردن مدارس و کاهش ترددها و اقداماتی از این قبیل.
او درباره اقدامات دراز مدتی که می توان در مقابل ریزگردها انجام داد گفت: یکی از مهمترین اقدامات بحث بیابان زدایی و تثبیت شنهای روان و شناسایی کانون ایجاد ریزگردهاست. در این کانونها اقداماتی در جهت ایجاد پوشش گیاهی و مخصوصا گیاهانی که دارای ریشه های سطحی هستند می تواند باعث استحکام خاک شود و از ایجاد ریزگردها به واسطه وزش بادهای فصلی و موسمی جلوگیری کند.
این استادیار دانشگاه با اذعان به اینکه بسیاری از کانونهای ایجاد ریزگردها شناسایی شده و در خارج از ایران قرار دارند، عنوان کرد: پیشگیری نیاز به یک همکاری منطقه ای و جهانی دارد و متاسفانه در برخی کشورهای منطقه به خاطر مسائل سیاسی، حل بحرانهای اکولوژیکی و مسائل زیست محیطی در اولویت این کشورها نیست.
چهارسوقی، مشارکت مردم در حفظ و نگهداری از پوششهای گیاهی موجود را از دیگر اقدامات حیاتی برای جلوگیری از ایجاد و تشدید ریزگردها، ضروری دانست و افزود: مردم هم می توانند حافظ پوشش گیاهی باشند و هم بزرگترین مخرب آن.
او به استفاده از جنگلها برای تامین سوخت جهت پخت و پز غذای عشایر و دامداران و جنگل نشینان اشاره کرد و گفت: سازمانهای مسئول در کنار فرهنگ سازی می توانند با توزیع کپسولهای پخت و پز، این منابع طبیعی را از گزند آتش سوزیها حفظ کرده و از تخریب مراتع و جنگلها جلوگیری به عمل آورند.
در سالهای گذشته استان ایلام شاهد آتش سوزی های گسترده ای در غنی ترین عرصه های طبیعی و جنگلی خود بود. به گفته چهارسوقی آتش سوزی جنگلها باعث تقویت ریزگردها و پراکنده شدن آنها در آسمان استان می شود.
به گزارش کردپرس، 140 هزار هکتار کانون بحرانی وقوع ریزگرد دراستان وجود دارد که 70 هزار هکتار آن در شهرستان دهلران و منطقه «عین خوش» است.
گزارش: یاسر بابایی
نظر شما