آب، سلاح ترکیه علیه عراق

سرویس جهان- دیفنس پست می نویسد اقلیم کردستان و عراق 98 درصد نیازهای خود به آب را از رودهای دجله و فرات که از ترکیه سرچشمه می گیرند تامین می کنند، ترکیه با احداث سدهای متعدد از جمله سد ایلیسو حیات در اقلیم کردستان و عراق را به مخاطره انداخته است.

به گزارش کردپرس، با نزدیک شدن به آب گیری سد ایلیسو بر روی رود دجله در ترکیه، نگرانی ها از تاثیر این اقدام بر کشاورزی و آب شرب در عراق افزایش یافته است.

سایت تحلیلی- خبری دیفنس پست در گزارشی نوشت: عراق و قلیم کردستان عراق 98 درصد نیاز آبی خود را از دو رود مشهور دجله و فرات تامین می کنند. ترکیه اقدام به احداث 22 سد و 19 نیروگاه آبی بر روی این دو رود کرده است. با تکمیل شدن رود ایلیسو، میزان آب ورودی به عراق به شدت کاهش می یابد. به نظر می رسد که دولت ترکیه به این نتیجه رسیده که با احداث نیروگاه های آبی، نیاز این کشور به انرژی های تجدیدناپذیر مانند نفت را کاهش داده و می تواند از آب به عنوان سلاحی که کارایی بیشتری از نفت دارد علیه عراق استفاده کند.

بر اساس این گزارش، احداث سدهای متعدد توسط ترکیه بر روی رودهای عراق که از ترکیه سرچشمه می گیرند علاوه بر تاثیر مخرب آن بر منابع غذایی، محیط زیست عراق را نیز تهدید می کند. با تکمیل شدن پروژه موسوم به پروژه جنوب شرق آناتولی، سرچشمه های آبی باتلاق های عراق از بین رفته و محیط زیست عراق با خطر جدی روبه رو می شود.

در این گزارش همچنین به اثرات مخرب سد ایلیسو بر زندگی کردها در ترکیه اشاره شده که نمونه آن زیر آب رفتن شهر باستانی حسن کیف پس از آبگیری این سد است.

در این گزارش به سخنان حسن الجنابی، وزیر منابع آبی عراق اشاره شده که گفته است در هفته های اخیر و با نزدیک شدن به تکمیل سد ایلیسو و آب گیری آن، 40 درصد از میزان ورود آب به عراق کاسته شده است.

احمد الجبوری، عضو کمیته روابط خارجی پارلمان عراق نیز گفته است کاهش سطح آب رودهای دجله و فرات به یکی از خطرناک ترین مشکل این کشور تبدیل شده که بر اثر احداث سد در ترکیه بر روی دو رود دجله و فرات به وجود آمده است.

دیفنس پست با اشاره به حضور گسترده نظامی ترکیه در شمال عراق برای مقابله با نیروهای پ.ک.ک و سکوت دولت اقلیم کردستان و برخی احزاب نزدیک به دولت ترکیه در برابر احداث نزدیک به 20 پایگاه نظامی در شمال عراق، نوشت: به نظر می رسد که عزم جدی برای مقابله با این تهدید وجود ندارد.

دیفنس پست در پایان اشاره کرده است که البته نباید نقش سوء مدیریت را در مشل کم آبی عراق و اقلیم کردستان نادیده گرفت.

کد خبرنگار: 40101

کد خبر 61403

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha