با کمبود دانشجو و افزایش صندلی‌های خالی در آموزش عالی کشور روبه‌رو هستیم

سرویس ایلام - در مراسمی با حضور معاون آموزشی دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور، دکتر «اسفندیار محمدی» به عنوان رئیس واحد ایلام این دانشگاه معارفه و از زحمات دکتر «همایون مرادنژادی» تقدیر شد.

به گزارش خبرگزاری کردپرس، دکتر محمدعلی اخوان بهابادی، معاون آموزشی دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور در این مراسم اظهار کرد: در شرایط فعلی با کمبود متقاضی و صندلی‌های خالی برای مراکز علمی کاربردی و حتی دانشگاه‌های دولتی مواجه هستیم.

تنها 15 درصد دانشجویان کشور مهارتی هستند

وی با بیان این که بر اساس برنامه ششم توسعه پیش‌بینی شده که ظرفیت رشته‌های مهارتی از 20 درصد فعلی به 30 درصد در پایان برنامه برسد، تصریح کرد: 860 هزار دانشجوی مهارتی امروز حدود 15درصد دانشجویان کشور را تشکیل می‌دهند.

معاون آموزشی دانشگاه جامع علمی کاربردی استان ایلام با بیان اینکه در دانشگاه علمی کاربردی 450 هزار دانشجو و در دانشگاه فنی و حرفه‌ای حدود 200 هزار دانشجو مشغول تحصیل هستند، گفت: تعداد محدودی دانشجوی مهارتی هم در دانشگاه‌های آزاد و غیرانتفاعی‌ مشغول به تحصیل هستند؛ بنابراین افزایش این 15 درصد به 30 درصد تقریبا غیرممکن است.

اخوان ادامه داد: برنامه‌ها و مطالعات کاملی را در این زمینه داریم و مصوبه اخیر شورای اداری که در دی‌ماه تصویب شد و مراکز علمی کاربردی وابسته به دستگاه‌های اجرایی که بالغ بر 330 مرکز است را باید تعطیل کنیم و عملا از بهمن 96 به آنها دانشجو ندادیم وضعیت را کمی تشدید می‌کند چون بخشی از ظرفیت علمی کاربردی اینجا بود و انصافا بسیاری از این مراکز خیلی خوب بودند.

وی گفت: هرچند استدلال این بود که این مراکز بودجه سنگینی را به دولت تحمیل می‌کنند اما در واقعیت این نبود، چون مراکزی وابسته به وزارت نیرو از ظرفیت‌های خود مراکز استفاده می‌کردند و به هیچ وجه بار مالی نداشت و از موسسات 12 گانه تنها دو موسسه جهاد کشاورزی و صنعت آب و برق ردیف بودجه داشتند و هزینه سایر مراکز از محل دریافت شهریه اداره می‌شدند.

زیان‌دهی بعضی مؤسسات آموزش عالی ما را به فکر تصحیح راه انداخته است

حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمد باقر هاشمی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام نیز در این مراسم اظهار کرد: نقشه جامع علمی کشور کاملا روشن است اما متاسفانه همان گونه که در اسلامی شدن دانشگاه‌ها کوتاهی‌هایی صورت گرفت در اجرای این نقشه هم کوتاهی‌هایی شد که مضرات آن را می‌بینیم.

وی تصریح کرد: ما الان چون به زیان‌دهی برخی موسسات آموزش عالی رسیده‌ایم به دنبال تصحیح کردن راه هستیم اما اگر این دغدغه‌ها را از قبل داشتیم به این مرحله نمی‌رسیدیم و در حق برخی استعدادها و خانواده‌ها خیانت‌ها صورت نمی‌گرفت، چون برخی هزینه‌ها را بر خانواده‌ها تحمیل کرده‌ایم که امروز هیچ امیدی برای اشتغال و کار فرزندان خود ندارند که نتیجه می‌گیریم بعضی جاها به دانشگاه‌ها به عنوان بنگاه اقتصادی نگاه کرده‌ایم و چون امروز به صرفه نیست به فکر جمع کردن آنها افتاده‌ایم.

مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی ایلام با انتقاد از افزایش مراکز آموزش عالی از 313 به 1200 مرکز در سال‌های گذشته، تصریح کرد: این افزایش با چه برنامه‌، راهبرد و نگاه عمیقی و تحلیل و برآوردی صورت گرفت؟

هاشمی به اهمیت علم در باورهای دینی اشاره کرد و گفت: علم آقاییِ فردی، اجتماعی و بین‌المللی می‌آورد و غربی‌ها اگر آقایی می‌کنند تنها محور آقایی آن‌ها به دست گرفتن علم و تبدیل آن به ثروت و قدرت است اما در جایی که باید در اِعمال این آقایی عادلانه عمل کنند ظالمانه رفتار می‌کنند.

وی تصریح کرد:علم بسیار خوب است اما باید به نافع بودن آن نیز توجه داشت تا بتواند مشکلی از مشکلات جامعه را برطرف کند، بنابراین صاحب‌نظران باید در سیاستگذاری درست در این زمینه عمل کنند و متناسب با شرایط جامعه رشته‌های جدید را راه‌اندازی کنند.

حالِ خوب هر کشوری نتیجه‌ی پویایی دانشگاهش است

محمد نوذری، معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام نیر در این مراسم با تاکید بر این که کشور در زمینه محیط زیست، بحران آب، اقتصاد و آسیب های اجتماعی با چالش هایی روبرو است، عنوان کرد: دانشگاه می تواند برای برون رفت از این مشکلات راهکارهای موثری ارائه دهد.

وی گفت: دانشگاه به عنوان نهادی مقدس، نقش بسیار مهمی در هدایت جامعه و آینده کشور دارد و خوب بودن حال کشور را در گرو پویایی و فعال بودن محیط دانشگاه است و دانشگاه نشاط سیاسی، فرهنگی و علمی ایجاد می کند و اگر دانشگاه پویا و پرنشاط نباشد کشور هم این گونه نخواهد بود .

معاون سیاسی امنیتی استاندار ایلام خواستار ایجاد ارتباط مستحکم بین مهارت و تخصص در دانشگاه شد و تاکید کرد: مقام معظم رهبری به منظور ترویج گفتگو در بین دانشجویان، کرسی های آزاد اندیشی را پیشنهاد دادند زیرا فضای دانشگاه نیازمند تبدیل شدن به فضای گفتگو است .

نوذری با تاکید بر این که دانشگاه باید از نظر سیاسی فعال باشد و دانشجو نقد خود را درباره کشور و دانشگاه خود به خوبی بیان کند، تصریح کرد: دانشگاه باشگاه سیاسی و جای شعار «زنده باد» و «مرده باد» نیست اما باید فرصت نقد و انتقاد با معیار و در چارچوب به دانشجویان داده شود .

وی، با بیان این که دولت وعده‌ی خود را در رابطه با دانشگاهیان عملی خواهد کرد، از دانشگاهیان خواست در تدوین سند اجتماعی و سند اربعین استان همکاری کنند.

دانشگاه‌ها و بحران صندلی‌های خالی

دکتر محمد علی‌اکبری، رئیس دانشگاه ایلام نیز در این مراسم با بیان این که وضعیت آموزش عالی تغییر کرده است و همه‌ی دانشگاه‌ها به نحوی با صندلی‌های خالی مواجه هستند، اظهار کرد: باید این تهدید را به فرصت تبدیل کرد و به متناسب با این شرایط حرکت کرد و برای این کار باید به فکر تدوین 12 بودجه یک ماهه باشیم که ما این روش موفق را در دانشگاه ایلام تجربه کرده‌ایم.

وی با تاکید بر حرکت به سمت کیفی‌سازی در آموزش عالی گفت: مردم حق انتخاب دارند و ما باید به جای تبلیغات به فکر آماده سازی خود متناسب با شرایط جامعه باشیم و چاره‌ای جز بهره‌وری نداریم.

رئیس دانشگاه ایلام گفت: دانشگاه علمی کاربردی در جهت حرکت به سمت دانشگاه نسل سوم و چهارم گام‌های بلندی برداشته اما باید ملزومات این حرکت مانند امکانات سخت‌افزاری از قبیل کارگاه و آزمایشگاه فراهم شود و از امکانات موجود هم نهایت بهره را برد.

علی‌اکبری حذف برخی رشته‌هانی علوم انسانی در این دانشگاه و تعریف رشته‌های جدید مهارتی را از تصمیمات خوب این دانشگاه عنوان کرد و گفت: دانشگاه موفق دانشگاهی است که توانمندی خود را برای شهرستان، استان و کشور خود به منصه ظهور بگذارد و مطالبه‌گری‌های امروز را به قدردانی‌های فردا تبدیل کند.

به گزارش کردپرس، در پایان این مراسم دکتر اسفندیار محمدی، رئیس جدید دانشگاه جامع علمی کاربردی استان ایلام اساس حرکت در دوره‌ جدید را برنامه استراتژیک عنوان کرد و گفت: سعی خواهیم کرد برای هر یک از مراکز استان برنامه‌ی پنج ساله تدوین کنیم.

وی حاکم کردن رقابت و کیفیت بر فعالیت مراکز و سطح‌بندی آن‌ها و حرکت به سمت کارآفرینی مراکز را از دیگر برنامه‌های خود اعلام کرد.

دکتر همایون مرادنژادی، رئیس سابق نیز موفقیت‌های پنج سال گذشته دانشگاه را مرهون همراهی همکاران خود دانست و از آنان قدردانی کرد.

مرادنژادی از دی‌ماه 1391 رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان بود.

کد خبر 61595

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha