به گزارش کردپرس، در آشفته بازار کودهای کشاورزی که به صورت فله ای و بدون نظارت دقیقی در اختیار هر شخصی قرار می گیرد، برخی کشاورزان به جهت افزایش هر چه بیشتر محصولات کشاورزی خود اقدام به استفاده از کودهای مرغی می کنند که با ورود به فصل تابستان و گرما بوی نا مطبوع این کودها امان مردم شهر دهگلان را بریده است.
انتشار بوی نامطبوع کود مرغی در فضای شهر باعث گله مندی شهروندان دهگلانی شده است به طوری که این بو در مرکز شهر نیز استشمام می شود.
"گفتیم هوا خوب و خنک است، بیرون آمدیم کمی هوا بخوریم اما بخاطر این بو دچار سردرد شدم، همان منزل می ماندیم بهتر بود" ، اینها صحبت های خانم نادری است که گله مند از این بوی مزاحم است.
"صدیق مبارکی" می گوید: "فعلا هوا خیلی گرم نشده است وگرنه مگس و پشه امان همه را می برید."
اما "ماهان" پسر بچه ای که در حال دوچرخه سواری است راهکار خوبی دارد. او به توصیه مادرش، برای در امان ماندن از این بو آن هم در هوای سالم و بدون آلودگی از ماسک استفاده می کند!
سوالی که مطرح می شود این است که دقیقا متولیان امر رسیدگی به این موضوع با وجود عیان بودن تخلف و نقض حقوق شهروندی و بهداشت محیطی کجا هستند؟ ظاهرا برخی از مدیران تنها با تذکر و یادآوری متوجه وظیفه ذاتی خود می شوند و در غیر این صورت تنها نظاره گر خواهند بود و همراه با سایر مردم از وضعیت موجود اظهار تاسف می کنند.
استفاده از این کودها و انتشار بوی نامطبوع آن و ترجیح دادن منفعت شخصی کشاورز به مصلحت شهروندان، تا جایی پیش رفته است که صدای فرماندار دهگلان را نیز درآورده است اما آنچه که می بینیم حرکت منفعلانه جهاد کشاورزی، محیط زیست و شبکه بهداشت و درمان است، سه نهادی که مسیولیت رسیدگی به این مسئله بر عهده آنهاست.
بارها و بارها شاهد برگزاری جلسات متعدد در سال های گذشته برای سر و سامان دادن به این موضوع بوده ایم اما همان گونه که می بینیم ظاهرا این مصوبات تنها بر روی کاغذ بوده و از سالن جلسات خارج نشده است.
یکی از راهکارهایی که پای ثابت این گونه جلسات است، کنترل مسیرهای ورودی شهری برای جلوگیری از ورود کودهای مرغی است اما این راهکار هیچ گاه جواب نداده است چرا که این کودها از مسیرهای فرعی خود را به زمین های کشاورزی می رساند.
اینجا کم کاری بخش آموزش و ترویج کشاورزی در خصوص آگاه کردن کشاورزان نسبت به مضرات استفاده از کودهای غیر فراوری شده و متقاعد کردن آنها نسبت به جایگزین کردن کود مناسب به شدت احساس می شود.
باید گفت که کودهای مرغی بهترین نوع کودهای حیوانی است که می تواند مورد استفاده قرار بگیرد اما ذکر چند نکته نیز ضروری به نظر می رسد.
آنچه که در حال حاضر کشاورزان ما از آن استفاده می کنند استفاده فله ای از کودهای حیوانی است که فراوری نشده است. کودهای حیوانی خام و غیر فراوری شده دارای باکتریهایی هستند که می تواند باعث افزایش رشد علف های هرز شده و کشاورز مجبور به استفاده از علف کشهایی می شود که هزینه های زیادی را به وی تحمیل خواهد کرد. نکته دیگر این است که استفاده طولانی مدت از این کودها میزان اسید خاک را افزایش داده و به حاصلخیزی خاک آسیب خواهد زد. لذا کشاورزانی که به هر چیزی متوسل می شوند تا درآمد بیشتری را به جیب بزنند باید در طولانی مدت منتظر عواقب این کار که کاهش حاصلخیزی خاک است، باشند .
باید منتظر ماند و دید که مسئولان ذیربط برای مقابله با این مشکل اقدامات موثری انجام خواهند داد یا باز هم در برگزاری جلسات بدون خروجی و ابراز نگرانی خلاصه خواهد شد.
گزارش: ظریفه احمدی
نظر شما