"جلال محمودزاده"در گفت وگو با خبرنگار کردپرس در واکنش به سخنان "عیسی کلانتری" رئیس سازمان محیط زیست کشور گفت: در بعضی از نقاط استان آذربایجان غربی کشاورزی توسعه پیدا کرده است و قابل کتمان نیست اما نمی توان تمام مشکلات خشک شدن دریاچه ارومیه را به توسعه کشاورزی ربط داد.
وی افزود: متاسفانه به جای حل مسئله، صورت مسئله را پاک می کنند چرا که توسعه کشاورزی به دریاچه ارومیه لطمه نمی زند اما استفاده غیر اصولی و سنتی از آب در بخش کشاورزی و ساخت بی رویه سدهای در حوزه آبریز این دریاچه است که به حیات این دریاچه لطمه زده است.
عضو هیئت رئیسه کمیسیون جهاد کشاورزی مجلس شورای اسلامی در ادامه ضمن انتقاد از عدم مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی گفت: در حالی که دو میلیون و 500 هزار هکتار از اراضی آبی کشاورزی کشور به آبیاری تحت فشار مجهز شده است، بیش از 7 میلیون هکتار از اراضی آبی کشور به صورت سنتی آبیاری می شود. در آذربایجان غربی نیز تنها 20 درصد از اراضی آبی به صورت مدرن آبیاری می شود و در 80 درصد اراضی که آبیاری به صورت سنتی است 70 درصد آب هدر می رود.
محمودزاده در حالی که بر اجرای آبیاری تحت فشار در زمینهای کشاورزی به عنوان راهکار تامین آب مورد نیاز دریاچه ارومیه تاکید کرد، افزود: اگر آبیاری تحت فشار در دشتهای نقده، بوکان، سلماس و... اجرا شود در مصرف آب در بخش کشاورزی صرفه جویی می شود و مشکل کم آبی در دریاچه ارومیه مرتفع می شود.برای نمونه 12هزار هکتار از اراضی آبی دشت شارویرانی تحت پوشش سد مهاباد است اما آبیاری تحت فشار در 100 هکتار از اراضی این دشت به بهره برداری رسیده است و 115 میلیون مترمکعب آب در دشت شارویرانی در بخش کشاورزی مصرف می شود و اگر آبیاری تحت فشار در این دست اجرا شود بیش از 50 میلیون مترمکعب آب صرفه جویی می شود.
نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی درادامه راهکار نجات دریاچه ارومیه از بحران خشکسالی را ایجاد آبیاری مدرن در آذربایجان غربی دانست و گفت: این زمانی تحقق پیدا می کند که دولت برای آبیار مدرن اعتباراتی در نظر بگیرند. باید دولت باید به صورت رایگان آبیاری تحت فشار را به صورت رایگان در دشتهای کشاورزی استان آذربایجان غربی اجرا کند.
وی در پایان بر غیرقابل اجرای بودن طرح نکاشت و بکاشت در راستای احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد و گفت: دولت و مجلس نمی توانند کشاروزان را به تغییر الگوی کشت ملزم کنند و این عرضه وتقاضاست که تعیین کننده است و باید جهاد کشاورزی محصولی را به عنوان جایگزین محصولات آببر معرفی کند که درآمدی مشابه یا بیشتر از محصول قبلی داشته باشند.
هفته گذشته، "عیسی کلانتری" رئیس سازمان محیط زیست کشور در گفت وگو با روزنامه ایران گفت: آذربایجان غربی که هرگونه توسعهای (در بخش کشاورزی) ممنوع شده بود، ما به طور متوسط در 3 سال گذشته 25 هزار هکتار توسعه آبی داشتیم. 25 هزار هکتار یعنی حداقل 300 میلیون متر مکعب آب در سال.300میلیون اگر وارد دریاچه میشد، تقسیم بر همین وسعت، 2400 متر مکعب میشد. در نتیجه 12 سانتیمتر آب هر سال بالاتر بود.
نظر شما