بازگشت پیشمرگ به کرکوک پذیرفتنی نیست و اجرای ماده 140 منتفی است

سرویس عراق و اقلیم کردستان - ارشد صالحی رهبر جبهه ترکمانی عراق در مصاحبه با کردپرس مواضع و دیگاه های این جریان سیاسی در خصوص مسائل مربوط به استان کرکوک را تشریح کرد.

کردپرس: کرکوک به عنوان مهم ترین استان مورد مناقشه میان طیف های قومی در عراق به ویژه کردها، اعراب و ترکمان ها، همیشه کانون بحران های سیاسی و نظامی در این کشور بوده است.

کنترل کامل این استان نفت خیر توسط نیروهای نظامی و امنیتی اقلیم کردستان پس از حمله داعش به عراق در سال 2014 و تلاش برای اجرایی کردن پروژه الحاق آن به اقلیم کردستان با برگزاری رفراندوم استقلال، فصلی نو در تحولات سیاسی عراق و مناقشه دیرین ارضی میان کردها و دولت مرکزی گشود.

وقایع 16 اکتبر 2017 قریب به اتفاق پیش بینی ها و پروژه های آرمانی کردها در خصوص سرنوشت کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه را نقش بر آب کرد و این استان را وارد مرحله جدیدی از حیات سیاسی خود نمود، مرحله ای که اعراب و ترکمان ها مدیریت سیاسی و نظامی کرکوک را در دست گرفتند و کردها در مقایسه با قبل در انزوای کامل قرار گرفتند.

جبهه ترکمانی عراق یکی از جریان های سیاسی در کرکوک توانست در مرحله جدید نقش پر رنگ تری از گذشته را ایفا نماید و در انتخابات پارلمانی عراق نیز از 12 کرسی این استان 3 کرسی را کسب کند. ارشد صالحی رهبر جبهه ترکمانی عراق در مصاحبه اختصاصی با کردپرس ضمن تشریح مواضع این جبهه بر مخالفت با بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک تاکید و حل مشکل مناطق مورد مناقشه از طریق ماده 140 قانون اساسی عراق را نیز منتفی دانست.

مشروح مصاحبه با ارشد صالحی رهبر جبهه ترکمانی عراق:

کردپرس: درخواست هایی برای بازگشت نیروهای پیشمرگ اقلیم کردستان به استان کرکوک مطرح است و تلاش هایی در این راستا در جریان می باشد، موضع جبهه ترکمانی عراق در این باره چیست؟

ارشد صالحی: ما تاکید می کنیم که پیشمرگ امروزه از یک حزب سیاسی و یا یک قومیت مشخص پشتیبانی می کند و ما با این حزب سیاسی مشکلاتی داریم بنا بر این نباید پیشمرگ به عنوان یک (نیروی) قومیت حزبی و یا طرف سیاسی برای پشتیبانی از امنیت به کرکوک بیاید، ما می خواهیم نیروهایی از منطقه بدون هر گونه وفاداری به هیچ حزب سیاسی یا هیچ قومیتی وجود داشته باشد، به همین دلیل نیز نیروهای دولتی عراق برای برقراری امنیت کفایت می کنند چرا که ما نمی خواهیم با برادران خود در سلیمانیه نیز وارد مشکل شویم، امنیت کرکوک مرتبط با امنیت عراق است چرا که اگر هرج و مرج در کرکوک گسترش یابد به معنای گسترش آن در عراق می باشد، امروزه نیروهای عراقی کافی هستند و حضور دارند و می شود برای تامین وضعیت امنیتی در کرکوک و مناطق مورد مناقشه نیز تبادل اطلاعات میان پیشمرگ و دولت عراق انجام شود.

کردپرس: گفته می شود مذاکراتی میان اقلیم کردستان به ویژه وزارت پیشمرگ با نیروهای ائتلاف و در این میان آمریکا و بریتانیا برای بازگرداندن نیروی پیشمرگ به کرکوک در جریان است، آیا به عنوان جبهه ترکمانی عراق اطلاعی از این مذاکرات و جزئیات آن دارید؟

ارشد صالحی: ما این اطلاعات را از طریق رسانه ها دریافت کردیم و این مسئله را نیز نمی پذیریم، چرا که به هماهنگی فعالیت نظامی میان دو طرف می انجامد و ما در آن مشارکت نداریم. باید نیروهای مشترک از تمامی اهالی منطقه بدون پیشمرگ وجود داشته باشد و ترکمان، کرد و عرب با دولت فدرال و ائتلاف بین المللی در آن شرکت کنند. اما وارد کردن پیشمرگ به اتاق عملیات مشترک به همراه آمریکایی ها نیز یک اقدام اشتباه است و از نظر ما قابل قبول نیست، چرا که به نابودی مسئله امنیت به نفع یک حزب مشخص و یک طرف سیاسی مشخص می انجامد و این به هیچ وجه به برقراری امنیت در منطقه کمک نمی کند.

کردپرس: اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک جبهه ترکمانی را به تغییر و دستکاری نتایج انتخابات پارلمانی عراق در این استان با همکاری کشور ترکیه متهم می کند، پاسخ شما به این اتهام چیست؟

ارشد صالحی: ما همواره به برادران در تشکیلات اتحادیه میهنی کردستان می گوییم که میان خود متحد شوید و یک جبهه واحد باشید، می توانید بیایید و با ما (سر یک میز) بنشینید تا بر سر یک فرمول مشخص برای ادامه روابط میان ما و شما توافق کنیم، همزمان امیدواریم که روابط میان اتحادیه میهنی کردستان و ترکیه قطع نشود، ترکیه یک عامل ثبات مهم در منطقه است همان گونه که ایران نیز یک عامل ثبات مهم در منطقه می باشد، باید یک توافق سیاسی میان جبهه ترکمانی و اتحادیه میهنی کردستان در رابطه با مسئله امنیت در این مناطق وجود داشته باشد.

کردپرس: پس از آن که استان کرکوک تحت حاکمیت دولت مرکزی عراق درآمد وضعیت امنیتی این استان را چگونه ارزیابی می کنید؟

ارشد صالحی: به نفع هیچ کسی نیست که کرکوک در دست یک قومیت مشخص باقی بماند و ما نگرانیم که داعش و گروه های تروریستی از این اختلافات سیاسی سوء استفاده کنند به همین دلیل نیز برای برادران در تشکیلات اتحادیه میهنی کردستان تاکید می کنیم که صفوف خود را متحد کنند و پس از با آنها می نشینیم تا مسئله امنیتی و سیاسی را بررسی کنیم.

کردپرس: سرنوشت مناطق مشمول ماده 140 قانون اساسی عراق یعنی مناطق مورد مناقشه پس از بحران سیاسی ناشی از انتخابات پارلمانی عراق را چگونه می بینید؟

ارشد صالحی: این ماده طی بیشتر از 14 سال حل و فصل نشد، به همین دلیل نیز نیاز به راه حل به وسیله ماده 140 منتفی شده و هم اکنون در میان فرهیختگان و سیاستمداران کرد در کرکوک گرایشی وجود دارد، به آنها می گوییم که اربیل و سلیمانیه از بررسی ماده 140 دور شوند تا ما نمایندگان کرکوک از جبهه ترکمانی و اتحادیه میهنی کردستان و اعراب با یکدیگر بنشینیم و به دور از اربیل و سلیمانیه مسئله کرکوک و طوز خورماتو را بررسی کنیم چرا که آنها مسئله را پیچیده می کنند در حالی که ما نمایندگان کرکوک می توانیم یک فرمول راه حل وضعیت ویژه برای اداره استان کرکوک پیدا کنیم.

کردپرس: در صورتی که توافقی برای بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک منعقد شود، موضع جبهه ترکمانی عراق چه خواهد بود؟

ارشد صالحی: در ابتدا تاکید می کنم که ما پیشمرگ را دشمن نمی دانیم با این حال آمدن آنها به این شیوه و بدون موافقت ما به معنای اشغال دوباره کرکوک است، بدون شک مشکلاتی پیش می آید، تظاهرات برگزار می شود، برخی مناقشات به وجود می آید و این مسائل به صلح داخلی و اجتماعی کمک نمی کند.

* مصاحبه: حسن صالحی

سرویس عراق و اقلیم کردستان

خبرگزاری کردپرس

کد خبر 62240

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha