کردپرس: روز سه شنبه 12 تیر 1397 و بر اساس مصوبه مجلس نمایندگان عراق و تایید دادگاه فدرال، استارت بازشماری دستی آرا انتخابات پارلمانی 12 می 2018 عراق در کرکوک زده شد و قرار است این روند پس از آن در اقلیم کردستان و استان های سنی نشین و سپس استان های شیعه ادامه یابد. استان کرکوک به دلیل حساسیت ها بر سر آن و تشدید مناقشات در آن پس از اعلام نتایج انتخابات، اولین استان در بازشماری آراء بود.
از مجموع 12 کرسی استان کرکوک در مجلس نمایندگان عراق، اتحادیه میهنی کردستان توانست در انتخابات 6 کرسی قبلی خود را حفظ کند و اعراب و ترکمان ها هر کدام با افزایش یک کرسی نسبت به دوره گذشته، شمار کرسی های خود را به 3 کرسی و در مجموع 6 کرسی برسانند.
موضوع بازشماری آراء انتخابات پارلمانی و همچنین احتمال بازگشت نیروهای پیشمرگ و امنیتی اقلیم کردستان به کرکوک، دو موضوع داغ عرصه سیاسی و رسانه ای عراق و اقلیم کردستان است. کردپرس با روند ملا محمود از رهبران اتحادیه میهنی کردستان (یکیتی) در کرکوک در خصوص این دو موضوع به گفتگو نشست که مشروح آن را در ادامه می خوانید.
روند ملا محمود معاون مسئول شاخه اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک در خصوص آغاز بازشماری آراء انتخابات پارلمانی عراق در کرکوک، گفت: صندوق های بازشماری شده در روز اول آغاز بازشماری دستی آراء در سراسر عراق که از کرکوک بود متعلق به شهر داقوق می باشد و بخشی از آن ها در روند بازشماری قرار داشتند و برخی نیز در این روند جای نگرفته بودند. در جریان بازشماری در برخی از مراکز اخذ رای، آراء اتحادیه میهنی کاهش یافته است و در برخی نیز این آراء افزایش داشته است. وضعیت دیگر احزاب و لیست های انتخاباتی نیز به همین منوال بود و شاهد تغییراتی در میزان آراء بودیم، اما تغییرات کم بودند. احتمالا تغییرات به دلیل عدم احتساب آراء از سوی دستگاه های الکترونیکی و مشکلات فنی این دستگاه ها بوده است. این دستگاه ها حساس هستند و برگه های اخذ رای به گونه ای در آن قرار گرفته اند که در برخی موارد اشکالاتی در روند ثبت به وجود آمده است.
در مجموع در روز اول بازشماری، میزان آراء اتحادیه میهنی کردستان بیشتر از دیگر احزاب و لیست ها بود و شاهد افزایش آراء این حزب بودیم.
ملا محمود ضمن اشاره به انجام تاخیر در آغاز روند بازشماری آراء در اولین روز آن در کرکوک و تسریع این روند در روز دوم (امروز چهارشنبه 13 تیر ماه)، در خصوص مدت زمان پایان بازشماری آراء اظهار بی اطلاعی کرد و این مهم را بسته به نحوه فعالیت مسئولین امر دانست.
وی درباره موضع جبهه ترکمانی عراق و مخالفت آن با اتحادیه میهنی و متهم کردن این حزب به انجام دادن تقلب، تصریح کرد: مسئله نزد جبهه ترکمانی عراق، آراء این حزب نیست، زیرا نتایج انتخاباتی آن ها بسیار بالاتر از جایگاه واقعی این حزب است. مسئله جبهه ترکمانی؛ مذهبی است. شاهدیم که در این انتخابات و از سه کرسی کسب شده توسط ترکمان ها، دو کرسی متعلق به ترکمان های شیعه و فقط یک کرسی متعلق به ترکمان های اهل سنت است. این نیز نزد جبهه ترکمانی قابل قبول نیست. ترکیه عامل مشکلاتی است که از سوی جبهه ترکمانی ایجاد می شود. آنکارا به جبهه ترکمانی فشار می آورد و این جبهه بر اساس سیاست ها و برنامه های ترکیه عمل می کند.
یکی از موضوعات مطرح در استان کرکوک امنیت این استان می باشد و بر اساس گزارش های رسانه ای و اظهارات نهادها و مقامات دولتی عراقی و اقلیم کردستان، تحرکات داعش در این استان و مناطق اطراف آن افزایش چشمگیری داشته و نیروهای مستقر در داخل شهر کرکوک نیز ناتوان از تامین امنیت هستند. این مقام اتحادیه میهنی در ادامه گفتگو با خبرنگار کردپرس درباره امنیت کرکوک، گفت: امنیت کرکوک را از دو جنبه می توان بررسی کرد. امنیت داخلی کرکوک و امنیت مناطق بیرونی این استان.
وی افزود: در داخل شهر کرکوک شاهد افزایش چشمگیر دزدی و غارت اموال مردم و آدم ربایی هستیم و در مناطق اطراف کرکوک و خارج از مرکز استان نیز تحرکات داعش فزونی یافته و در برخی مناطق که پیش تر حضور نداشتند هم اکنون به صورت گسترده دیده می شوند و مشغول فعالیت هستند و این نیز به امری روزمره تبدیل شده است.
ارشد صالحی رهبر جبهه ترکمانی عراق، پیشتر و در مصاحبه اختصاصی با کردپرس، مخالفت صریح این حزب ترکمانی با بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک را اعلام و تصریح کرد که در صورت وقوع چنین چیزی، این جبهه در مقابل آن خواهد ایستاد و تظاهرات خیابانی به راه خواهد انداخت. روند ملا محمود معاون مسئول اتحادیه میهنی در کرکوک در خصوص تلاش ها برای بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک و واکنش به اظهارات رهبر جبهه ترکمانی، گفت: هم اکنون بیش از هر زمان دیگری آمریکا برای حفظ امنیت منطقه وارد عمل شده است و به این نتیجه رسیده است که امنیت منطقه با وجود نیروهای فعلی، تامین و حفظ نخواهد شد و از سوی دیگر شاهد عملکرد و رویکرد متناقض برخی از این نیروها هستیم.
وی تصریح کرد: در خصوص جبهه ترکمانی نیز باید بگویم زمانی که داعش به کرکوک حمله کرد این جبهه حتی 10 نیروی مسلح برای دفاع از استان نداشت و سیاست و رویکرد کنونی این حزب بر محوریت خصومت با کُردها می چرخد و این نیز سیاست ترکیه و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور این کشور است.
ملا محمود خاطرنشان ساخت: کُردها در هر نقطه ای که باشند ترکیه و اردوغان با آن ها دشمنی می ورزند. ارشد صالحی و همراهان وی به خوبی می دانند هنگامی که امنیت کرکوک در دست نیروی پیشمرگ بود، تمامی مناطق در امنیت کامل به سر می برد، اما در نبود نیروی پیشمرگ شاهد بروز مشکلات امنیتی کنونی هستیم. اظهارات ارشد صالحی متعلق به وی نیست، بلکه سیاست و رویکرد ترکیه است و از زبان وی که نماینده ترکیه در کرکوک است، اعلام می شود.
وی در خصوص احتمال بازگشت نیروهای پیشمرگ به کرکوک و دیگر مناطق مورد مناقشه مشمول ماده 140 قانون اساسی عراق، گفت: به عقیده من اگر کردها دارای اتحاد داخلی باشند و وزارت پیشمرگ اقلیم کردستان در برنامه و طرح های خود رویکردی کردستانی داشته باشد و احزاب حاکم اقلیم کردستان ملی گرایی را در اولویت قرار دهند؛ بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک مسئله ای جدی است، اما مسائل و موضوعات حزبی بر این امر تاثیرات منفی گذاشته است و برخی از احزاب به دنبال آن هستند که با بازگشت پیشمرگ همچون دستاوردی حزبی تعامل نمایند و به وضعیت مردم نمی اندیشند. تاکید دارم که موضوع بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک جدی و مهم است و کردها باید در این مسئله به اجماع دست یابند.
روند ملا محمود از رهبران اتحادیه میهنی کردستان در کرکوک در پاسخ به این سوال که اگر بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک نهایی شود، نیروهایی که به کرکوک اعزام خواهند شد، وابسته به این حزب خواهند بود یا دیگر احزاب، گفت: بر این عقیده نیستم که اتحادیه میهنی کردستان به تنهایی چنین تصمیمی را اتخاذ کند و فقط نیروهای نظامی خود را به کرکوک بازگرداند؛ زیرا اتحادیه میهنی به دنبال ایجاد تفرقه و دو دستگی میان کردها نیست. اتحادیه میهنی اگر قصد در پیش گرفتن چنین رویکردی داشت، پیشنهاد بازگشایی فرودگاه سلیمانیه قبل از دیگر فرودگاه ها را قبول می کرد، اما نپذیرفت و در موضوع بازگشت نیروی پیشمرگ نیز اتحادیه میهنی می توانست با دولت عراق به توافق یکجانبه برای بازگشت نیروهای این حزب به کرکوک دست یابد، اما دست به چنین اقدامی نزد، زیرا بر حفظ اتحاد داخلی کردها تاکید دارد و اگر هم حزب دمکرات کردستان به دنبال چنین هدفی باشد که بازگشت نیروی پیشمرگ را به عنوان دستاوردی حزبی به کار گیرد، امید داریم که در مواضع خود تجدیدنظر کند، زیرا این نگاه، هیچ خدمتی به کردها در عراق نخواهد کرد.
* مصاحبه و ترجمه: حسن صالحی
مطالب مرتبط:
ارشد صالحی رهبر جبهه ترکمانی عراق در مصاحبه اختصاصی با کردپرس:
بازگشت پیشمرگ به کرکوک پذیرفتنی نیست و اجرای ماده 140 منتفی است
-------------------------
احمد عسکری عضو شورای استانی کرکوک در گفتگو با کردپرس:
تامین امنیت کرکوک با وجود نیروهای فعلی محال و بازگشت پیشمرگ ضروری است
آزاد جباری رئیس کمیسیون امنیتی شورای استانی کرکوک در مصاحبه با کردپرس:
ترکمانهای وابسته به ترکیه مخالفان اصلی بازگشت نیروی پیشمرگ به کرکوک هستند
نظر شما