به گزارش کردپرس، به طور میانگین روزانه در کشور 9 تا 10 نفر به دلیل سوء مصرف موادمخدر فوت میکنند که آمار استان کردستان در این زمینه بسیار کم بوده و جزو استانهای آخر کشور هستیم. یکی از مشکلات بعد از بهبود افراد معتاد نبود اشتغال و بازگشت آنها بسوی اعتیاد است اگر این موضوع تقویت شود تعداد بازگشت ها پایین و در نهایت آمار معتادان نیز کاهش خواهد یافت.
نبود شغل راه را به سوی اعتیاد هموار می کند
توجه به تفاوت میان بازگشت موقت یا لغزش و بازگشت مهم است لغزش به یک بار مصرف مواد مخدر یا الکل پس از ترک آن گفته می شود بازگشت یعنی مصرف مداوم با دوباره بعد از ترک تفاوت دارد لغزش را باید بازگشت گذرا در نظر گرفت که نه باجه است و نه پس روی لغزش فی نفسه آسیب زا نیست اما اگر به عنوان فاجعه یا شکست فرد تلقی شود میتواند مخرب باشد.
با توجه به میزان بالای بازگشت افراد به اعتیاد پس از ترک برخی متخصصین از نبض اختلال مزمن و عود برای توصیف اعتیاد استفاده می کنند به همین دلیل با وجود پیشرفت های بدست آمده در درمان این اختلال بازگشت مجدد به دوره های سنگین و غیر قابل کنترل مصرف همچنان به عنوان یک مشکل شایع مطرح است بیشتر سوء مصرف کنندگان مواد پس از سم زدایی و ورود به درمان های توانبخشی ۹۰ روز پس از شروع درمان مجدداً به مصرف مواد می پردازند.
از دلایل اصلی گرایش افراد بهبود یافته به سمت اعتیاد نداشتن شغل و مهارت های شغلی است لذا یکی از دغدغه های خانواده ها و جامعه ایجاد اشتغال این افراد پس از ترک مواد است زیرا داشتن شغل موجب می شود که در بهبود یافتگان از اعتیاد نوعی امید به زندگی ایجاد شود در این راستا نقش خانواده و پذیرش مجدد این افراد از طرف خانواده و جامعه بسیار حائز اهمیت است.
بهبود یافتگان با معضل بیکاری مواجه هستند
اگر افراد معتاد بعد از ترک مواد مشغول به کار شوند فکر و ذهن آنها معطوف به شغل و ساعات کاری خود می شود و به طور قطع فرصتی را که برای مواد مخدر و سرگرم شدن با دوستان ناباب نیاز دارند را به دست نخواهد آورد و تمام وقتشان را صرف کار کردن و ایجاد درآمد می نمایند
امروزه آسیب های اعتیاد و تبعات ناشی از آن یکی از مهمترین مشکلات جامعه است از جمله تبعات تهدیداتی است که اشتغال و منابع درآمدی خانواده بهبود یافتگان را به مخاطره می اندازد افراد بهبود یافته پس از مرحله پاکسازی و برگشت به جامعه معضل جدیدی به نام بیکاری و بی اعتمادی کارفرمایان مواجه می شوند
حذف ریشه های اعتیاد و توانمندسازی معتادان بهبود یافته و ایجاد شرایط اولیه برای اشتغال و اصلاح رفتار آنان برای ورود به جامعه امکان پذیر است اشتغال و کارهای خدماتی حین درمان گام موثر در روند بهبود جسمی روانی و اجتماعی بیماران اعتیاد دارد و در آماده سازی و بازسازی شخصیت اجتماعی بهبود یافتگان موثر است.
آموزش مهارت برای 680 نفر معتاد بهبود یافته
مدیر کل آموزش فنی و حرفهای استان کردستان گفت: از طریق همکاری آموزشی در قالب تفاهمنامه با اداره کل زندان ها ی استان در رشته های مختلف به بیش از 680 نفر معتاد بهبود یافته آموزش داده شده است.
سید جمیل احمدی ادامه داد: با توجه به اینکه ابتلا به بیماری اعتیاد ارتباط مستقیم با موضوع بیکاری و عدم توانمندی افراد دارد و ضروری است تا در بحث اشتغال افراد بهبود یافته و آموزش دیده تصمیمات جدی اتخاذ شود.
وی افزود: افراد مورد نظر در 10 حرفه مهارتی از جمله ، مبانی برق و الکترونیک ، برقکارساختمان، تعمیر موتور و گیربکس اتومبیل های سواری بنزینی ، تعمیر موتور خودرو بنزینی ، سرویس و نگهداری خودرو ، سرویس کار مقدماتی خودروهای سبک ، سیم کشی و عیب یابی مدارهای پایه ساختمان، معرقکار ، تعمیر و رفع عیب موتورهای بنزینی ، کاربر رایانه، تحت آموزش قرار گرفته اند.
تحقق 10 درصد وام های مشاغل خانگی به بهبود یافتگان
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر کردستان نیز اظهار کرد: در هر جامعه اي اگر مردم به هم نوع و كشور خود تعلق داشته و در مورد آينده يكديگر احساس مسئوليت کنند آن جامعه دچار كمترين آسيب مي شود پس تعلق داشتن در كاهش آسيب و پيشگيري از اعتياد مي تواند موثر باشد.
سلیم کریمی ادامه داد: اشتغال خانواده به انسجام در مقابله با آسیبهای اجتماعی منتهی خواهد شد. در راستای تحقق این مهم 10 درصد وامهای مشاغل خانگی به خانوادههای آسیبپذیر کردستانی اختصاص داده شد. مبارزه با مواد مخدر زمانی میتواند موفق و مفید واقع شود که مردمی بوده و با مشارکت خود مردم اجرایی شود.
وی افزود: یکی از مشکلاتی که در سایه بیکاری و اشتغال در استان کردستان ایجاد شده است، گسیل کارگرهای مهاجر به سایر استانهاست که در بسیاری از موارد مشاهده شده است این افراد زمانی که به محل زندگی خود بازگشته معتاد شدهاند.
کریمی گفت: امروزه اعتياد به مواد مخدر جزء 4 بحران اصلي دنيا به شمار مي آيد پس با يك اداره و جند نفر نمي توان كاري از پيش برد و بايد تمامي نهادهاي دولتي و خصوصي پاي كار بيايند و نسبت به انجام كارهاي لازم تمام توان خود را بگذارند.
اشتغال عامل بازدارند بازگشت به اعتیاد است
از دیدگاه معتادان معاشرت با دوستان معتاد و منحرف به عنوان مهمترین عامل بین فردی مرتبط با بازگشت بهبودیافتگان از احتیاط توصیه شده است با این حال عوامل شغلی همچون بیکاری عامل اقتصادی مانند و عوامل خانوادگی همچون برخورد نامناسب اعضای خانواده از دیگر عامل بازگشت معتادان محسوب میشوند
میزان بالای عود مصرف پس از ترک یکی از چالش هایی هست که متخصصین علوم رفتاری با آن مواجه هستند در فرایند عود فرد معتاد پس از ترک میل شدیدی برای تجربه دوباره اثرات ماده مصرفی دارد میتوان بیان کرد عدم برنامه ریزی برای اشتغال معتادین، عدم آگاهی از روشهای مقابله با مشکلات زندگی، محیط اجتماعی آلوده، دوستان معتاد پر نشدن اوقات فراغت، عدم شرکت در گروه درمانی، اضطراب، افسردگی و پایین بودن سطح امیدواری فرد از مهمترین علل عود اعتیاد است.
مسئله بازگشت به مواد بسیار مهم و حائز اهمیت است به همین دلیل با شناسایی عوامل موثر در بازگشت به مواد آگاهی از عوامل زمینه ساز در سوق دادن افراد و شروع مجدد اعتیاد می توان با اجرای سیاست ها اقدامات پیشگیرانه و کنترل کننده درصد بالای بازگشت مواد را کاهش داد
اهمیت این امر برای این است که سبک زندگی تاثیر بسزایی در شروع اعتیاد با ماندگاری این معضل در زندگی افرادی دارد برای بار اول مواد را تجربه می کنند کسانی که میخواهند اعتیاد را ترک کنند تنها به درمان دارویی نیاز ندارند چرا که اغلب آنها قطعاً دارای شغل یا مهارت بودند و به واسطه اعتیاد کارشان را از دست دادند
این افراد برای بازگشت به محیط شغلی شان نیاز به سرمایه و پشتوانه دارند اشتغال عامل بازدارنده برای بازگشت مجدد به دنیای اعتیاد یا حتی ایجاد انگیزه برای ترک اعتیاد است این پژوهش به بررسی عوامل اجتماعی در بازگشت معتادان بهبود یافته به سمت اعتیاد پرداخته اند در پژوهشی تحت عنوان عوامل موثر بر سوء مصرف مواد مخدر در ایران تحلیل نقشه های شناختی فازی مبتنی بر نظرات متخصصان به این نتیجه رسیدند که اعضای خانواده با درجه بیرونی ۱.۵۴ بیکاری با درجه بیرونی ۱.۳۲ با همسالان منحرف با درجه بیرونی 0.88بیشترین تاثیر را بر اعتیاد دارند
ترک مصرف مواد مخدر از جمله مسائلی است که همواره مورد توجه مسئولین و همچنین خود مبتلایان به سوء مصرف مواد و خانوادههای آنها بوده است ترک جسمانی مواد مخدر چندان مشکل نیست بلکه مشکل اصلی بازگشت مجدد و شروع دوباره آن است اعتیاد یک بیماری مزمن و عود کننده است و عوامل متعددی در اوج نشانه های آن پس از تکمیل دوره سم زدایی نقش دارند
نظر شما